Eve Online > Wsparcie techniczne
Karty graficzne i zasilacze
Platfusek:
--- Cytat: semmac w Wrzesień 06, 2010, 22:33:47 ---http://www.sklepzeto.pl/karty-graficzne/pci-express-x16-na-chipsecie-nvidia/karta-g-nvidia-geforce-8400gs-asus-512mb-ddr2-64bit-pci-e-dvi-silent-en8400gs-silent-p-512m.html
Rozumiem, że EVE będzie na niej śmigać bez problemów, skakania itp?
--- Koniec cytatu ---
Będzie słabo chodzić i to na low detalach i wyłączonych efektach. Polecam ci kupić conajmniej GeForce 8800GT 512MB albo 8800 GTS (tu uwaga tylko wersje 512MB albo 1024MB, bo wersje 320/640 były słabsze).
Wystrzegaj się *wszystkiego* co ma w nazwie albo specyfikacji:
- 64bit
- ddr2
- 256mb
- low profile
Celuj w karty posiadające magistralę 128/256bit i pamięci DDR3/GDDR3 w ilości 512MB. W cenie około 200-250zł dostaniesz na allegro używanego Gf 8800GTS 512MB która pozwoli ci na fajną zabawę przez długi czas.
Niestety za stówę nie kupisz karty do spokojnego grania w eve.
semmac:
--- Cytat: Max Dercad w Wrzesień 06, 2010, 22:38:49 ---Może popatrz na używane karty? 8800 GTS jest nieco [patrząc na wyniki z gph.benchmark - tak 6 razy] szybsza, a na Allegro może być już poniżej 200 PLN.
--- Koniec cytatu ---
HMM, do pomyślenia.
Coś takiego: (??)
http://allegro.pl/gigabyte-geforce-8800-gts-512-bcm-i1219611362.html
Jakoś wszędzie opisywana jako model przestarzały i trudny w instalacji.
Platfusek:
--- Cytat: semmac w Wrzesień 06, 2010, 22:50:01 ---http://allegro.pl/gigabyte-geforce-8800-gts-512-bcm-i1219611362.html
Jakoś wszędzie opisywana jako model przestarzały i trudny w instalacji.
--- Koniec cytatu ---
Ludzie mają przestarzałe mózgi :) To bardzo dobra karta, bezproblemowa i banalnie prosta w instalacji, jest dalej sprzedawana pod nazwą GTS250 (te układy parę razy miały zmienianą nazwe, marketing) w cenie >400zł.
Ten gigabajt z allegro jest wart około 250zł i taką kartę powinieneś kupić :)
Mac Dercad:
--- Cytuj ---Jakoś wszędzie opisywana jako model przestarzały i trudny w instalacji.
--- Koniec cytatu ---
Głowy nie dam, ale chyba mam dokładnie to samo. Jak kupowałem, zapłaciłem 1100PLN, i żałowałem tylko pierwsze kilka miesięcy:P Jak do tej pory jeszcze z żadną grą nie miałem problemów z płynnością [chociaż na ekstremach takich jak Metro nie testowałem]. Wykładając 1000+ PLN teraz prawdopodobnie dostałbym kartę o 20-40% większej mocy, więc uważam, że za 250 złotych zdecydowanie warto;)
NeX:
--- Cytat: Platfusek w Wrzesień 06, 2010, 21:39:14 ---Teoretycznie eve powinno się uruchomić (zakładając że możesz przydzielić jakieś 128MB temu układowi) bo geforce 6 obsługuje D3D 9.0c Shader Model 3.0, lecz o graniu zapomnij, za wolny i za stary układ.
--- Koniec cytatu ---
Wolny, stary... to tylko słowa. Ale czy podłączałeś? Grałeś w EVE na starszych kartach? Sądząc po ocenie zapewne nigdy. Mam w tej chwili pod ręką dwa komputery z EVE, a w domu następne dwa też nie z ostatniego miesiąca ;)
Zintegrowana grafika na ASUS M3N-H (odpowiednik nVidia 7200) i 4 rdzeniowy Phenom na monitorze z rozdziałką 1900 (EVE w pełnych detalach), oraz chyba ponad 10cio latek na Abicie NF7 i jednordzeniowym Athlonie 1600 z kartą turbo cache 6200 w low detalach (bardziej boli brak własnego VRAM, a nie słabe gpu).
Wydajność to około 25 fps na wysokich detalach zintegrowanej 7200 w rozdziałce 1900.
50 fps na komputerze z kartą 6200 i monitorem 1024 po wyłączeniu cieniowania. W domu mam jeszcze jeden podobny jednordzeniowiec ze starszym Radeonem X700 i chodzi wydajniej od nV6200 dzięki własnemu 256 VRAM mimo słabszego GPU w porównaniu wadliwego turbo cache nVidii.
Na kartach serii nvidia 8800, EVE śmiga w pełnych detalach HD mając ponad 100 fps, a stwierdzenie, że 8800 są trudne w instalacji i użytkowaniu, to już kompletna herezja wyssana z brudnego palucha forumowych troli. Karta była dopieszczonym hitem i wciąż sprawuje się rewelacyjnie.
Nie doceniacie CCP. Włożyli jednak sporo wysiłku w optymalizację aby nowy silnik EVE uruchomił się na leciwym sprzęcie. Wielka szkoda, że mają w zespole konsolowych fanboyów i paskudzą EVE HDRem zamiast wspierać pełen sharp i AA.
Aby była jasność - nikomu nie polecam montować przestarzałego sprzętu, ale jak się już pracuje na służbowych komputerach, to się nie wybrzydza tylko zapuszcza instalkę EVE ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej