Eve Online > Wsparcie techniczne
Karty graficzne i zasilacze
Platfusek:
--- Cytat: NeX w Wrzesień 07, 2010, 21:09:44 ---Wolny, stary... to tylko słowa. Ale czy podłączałeś? Grałeś w EVE na starszych kartach? Sądząc po ocenie zapewne nigdy. Mam w tej chwili pod ręką dwa komputery z EVE, a w domu następne dwa też nie z ostatniego miesiąca ;)
--- Koniec cytatu ---
Gram w EVE na netbooku z atomem i IONem pierwszej generacji (zobacz sobie na necie jaką to ma wydajność vs twoje phenomy), po za tym pentium dual core (core 2 duo z moco obciętym cache) i z intelowską integrą 4500mhd więc jeśli coś tu jest pewne to twoje błędne wnioski ;)
Po za tym grałem na gf8400gs (osobna karta, nie integra, stąd pisałem o ilości przydzielonej pamięci) o którego pytał pytający i wiem co ten układ potrafi a czego nie potrafi więc nie wiem z czym masz problem.
semmac:
--- Cytat: Max Dercad w Wrzesień 08, 2010, 22:33:34 ---Dlaczego lepszy? Na to pytanie mogę odpowiedzieć na dwa sposoby;)
a) Panie, a czy ja na elektronika wyglądam? Dla mnie może być tak, że w wersji 512 MB są wykorzystane lepsze magiczne krasnoludki noszące piksele do monitora, ewentualnie jego projekt został wykonany przy lepszej koniunkcji sfer, lub wyrysowany krwią większej ilości dziewic.
b) Lepszy, bo gry na nim szybciej działają:D
Poza tym polecam tę stronę: http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html
--- Koniec cytatu ---
Ta odpowiedź jest bardziej konkretna i rzetelna niż wyjaśnienia jakiegokolwiek polityka na temat podnoszenia podatków :)
NeX:
--- Cytat: Platfusek w Wrzesień 09, 2010, 06:36:28 ---Gram w EVE na netbooku z atomem i IONem pierwszej generacji (zobacz sobie na necie jaką to ma wydajność...
...Po za tym grałem na gf8400gs (osobna karta, nie integra, stąd pisałem o ilości przydzielonej pamięci) o którego pytał pytający i wiem co ten układ potrafi a czego nie potrafi więc nie wiem z czym masz problem.
--- Koniec cytatu ---
Problem zapewne w tym, że EVE ma dwa tryby graficzne związane z shaderami i jako LOW działa zarówno na najgorszej 64bitowej serii kart gf 6, 7, 8, jak i na równie starych, biurowych Radeonach.
Przeczysz sam sobie, ale nie moja brocha. Już dawno oduczyłem się nawracać ludzi. Po prostu piszesz pierdoły wprowadzając w błąd innych. Ultymatywne stwierdzenie, że gf8400gs nie pociągnie dzisiaj EVE, to kompletna bzdura, co oczywiście nie zmienia faktu że to słaba karta, która za kilka miesięcy o ile zostanie wprowadzona Incarna może mieć poważne problemy z nowym patchem EVE.
Przydzielanie RAMu do karty nie ma żadnego wpływu na działanie EVE pod windowsem. Działa i będzie działać zarówno ze 128 jak i 32MB. Czasem ma to wpływ na stabilność najgorszych kart, ale akurat nie z EVE. Abyś nie teoretyzował zbytecznie: wspomniany wyżej gf6200 ma przydzielone właśnie 32MB. Na monitorze 1024 uruchomi się nawet w trybie HIGH, chociaż trudno wtedy się cieszyć z 15 klatek/s. Dlatego lepiej od razu ustawić shadery na LOW i można spokojnie grać z 50 fps. 8400GS, to w porównaniu do niego rarytas z demobilu ;D
Skoro jednak chcesz robić za objawienie, to przynajmniej wysil się aby napisać, że karta będzie miała z 10 fps w 1900 z włączonym HDR i Bloomem, bo kwestia co oznacza dla klienta działającą grę jest dyskusyjna. Na mniejszym monitorze gra będzie miała kilkadziesiąt fps. Po wyłączeniu HDR i blooma będzie chodzić w każdej rozdziałce. Zastanów się czy ktoś inwestujący poniżej 200 zł wymaga rozdzielczości Full HD.
Ja obstawiam, że się obejdzie :P
Orli1983:
a ja sobie w eve pogrywalem na gf 5500 na rodzdzialce 1280x... i bylo chyba cos kolo 20-25fps- i jak dla mnie dalo sie grac - chyba ze ktos duzo gra w fpsy to moze to te low detale i brak 60-100 fps mogą denerwowac
semmac:
--- Cytat: NeX w Wrzesień 09, 2010, 07:53:03 ---Problem zapewne w tym, że EVE ma dwa tryby graficzne związane z shaderami i jako LOW działa zarówno na najgorszej 64bitowej serii kart gf 6, 7, 8, jak i na równie starych, biurowych Radeonach.
Przeczysz sam sobie, ale nie moja brocha. Już dawno oduczyłem się nawracać ludzi. Po prostu piszesz pierdoły wprowadzając w błąd innych. Ultymatywne stwierdzenie, że gf8400gs nie pociągnie dzisiaj EVE, to kompletna bzdura, co oczywiście nie zmienia faktu że to słaba karta, która za kilka miesięcy o ile zostanie wprowadzona Incarna może mieć poważne problemy z nowym patchem EVE.
Przydzielanie RAMu do karty nie ma żadnego wpływu na działanie EVE pod windowsem. Działa i będzie działać zarówno ze 128 jak i 32MB. Czasem ma to wpływ na stabilność najgorszych kart, ale akurat nie z EVE. Abyś nie teoretyzował zbytecznie: wspomniany wyżej gf6200 ma przydzielone właśnie 32MB. Na monitorze 1024 uruchomi się nawet w trybie HIGH, chociaż trudno wtedy się cieszyć z 15 klatek/s. Dlatego lepiej od razu ustawić shadery na LOW i można spokojnie grać z 50 fps. 8400GS, to w porównaniu do niego rarytas z demobilu ;D
Skoro jednak chcesz robić za objawienie, to przynajmniej wysil się aby napisać, że karta będzie miała z 10 fps w 1900 z włączonym HDR i Bloomem, bo kwestia co oznacza dla klienta działającą grę jest dyskusyjna. Na mniejszym monitorze gra będzie miała kilkadziesiąt fps. Po wyłączeniu HDR i blooma będzie chodzić w każdej rozdziałce. Zastanów się czy ktoś inwestujący poniżej 200 zł wymaga rozdzielczości Full HD.
Ja obstawiam, że się obejdzie :P
--- Koniec cytatu ---
To w takim razie jaka kartę byś polecił do 200zł (nową lub używaną) osobie nie grającej namiętnie, chcącej pograć w EVE (oczywiście bez widocznych pikselów :) ), bez podkręcania ustawień karty? Jak wcześniej pisałem mam złącze PCI-E.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej