Forum Gry > Inne gry

Dust 514

<< < (16/80) > >>

ManganMan:

--- Cytat: Dormio w Marzec 12, 2012, 09:52:54 ---Sugerujesz, że odbiornik myszy ładuje do pamięci stronę internetową w momencie gdy zwalnia w wyniku interferencji ?  >:D :P

--- Koniec cytatu ---
Nie.

Inny przykład: Słuchasz sobie radia (FM nie internetowego) i słuchasz stacji nadającej np. na 105.3 FM. Natomiast jest stacja o innej tematyce, która jest zaledwie 0.2 Mhz szybsza (łopatologicznie: dalej - 105.5 FM) od stacji którą ty słuchasz. Nadajki mają swój margines (~+- 1 MHz), gdzie w tym przypadku może dojść do nakładania się sygnałów radiowych z obu stacji (właśnie przez nałożenie się fal), co powoduje, że na jednej częstotliwości słuchasz dwóch stacji na raz :P >:D
Tak ja mam w realu, bo stacje z Lęborka (102.9 FM) i z Koszalina (103.1 FM) puszczają sygnał w takim właśnie ustawieniu (koszalińska stacja ma dużo silniejszy nadajnik), co powoduje, że słuchając stacji z Lęborka słyszę także (cicho, ale słychać) stację z Koszalina.

O coś takiego mi chodzi.

Dormio:

--- Cytat: ManganMan w Marzec 12, 2012, 14:09:21 ---O coś takiego mi chodzi.

--- Koniec cytatu ---
Eeee..

--- Cytuj ---Interferencja (łac. inter – między + ferre – nieść) – zjawisko powstawania nowego, przestrzennego rozkładu amplitudy fali (wzmocnienia i wygaszenia) w wyniku nakładania się (superpozycji) dwóch lub więcej fal. Warunkiem interferencji fal jest ich spójność, czyli korelacja faz, amplitudy i częstotliwości.
--- Koniec cytatu ---
W Twoim wypadku nie zachodzi korelacja częstotliwości (102.9 vs 103.1 MHz). Z interferencją powinieneś mieć do czynienia kiedy np. jadąc autem na granicy zasięgu stacji zaczynasz gubić stację, a momentami słychać bez zakłóceń (i nie chodzi mi o wjazd na górkę). Moc sygnału nadajnika się nie zmieniła, a słyszysz lepiej niż powinieneś (sygnał uległ wzmocnieniu). Oczywiście jakbyś zatrzymał auto w tym miejscu, to odbiór powinien być lepszy niż tam gdzie uległ wygaszeniu w wyniku interferencji, czyli to nie jest wynik poruszania się auta. To, że raz słychać lepiej, a raz gorzej to efekt kolejnego przejeżdżania przez obszary odpowiednio wzmocnione i wygaszone.

ManganMan:
A nałożenie dwóch fal (tzw. sumowanie)?
Bo o sumowanie fal mi chodzi.

Tylio:
Jestem inżynierem telekomunikacji i to co tu wypisujecie dotknęło mnie w środku ;) Pozwólcie, że wyjaśnię...

--- Cytat: ManganMan w Marzec 09, 2012, 16:45:31 ---Wprawdzie przytoczony wyżej przykład dotyczy fal akustycznych, to nie można zapomnieć, że fale dźwiękowe, jakie słyszymy to też fale radiowe (~20 Hz - ~20 kHz) (tak samo kolory jakie widzimy, ale to kiedy indziej...)

--- Koniec cytatu ---
Po tym stwierdzeniu proponuję ci już więcej nie wypowiadać się na tematy o takiej tematyce. Fale dźwiękowe to fale ciśnienia, czyli rozchodzące się w ośrodku zaburzenie gęstości i ciśnienia. Fale radiowe to fale elektromagnetyczne, czyli rozchodzące się w przestrzeni zaburzenie pola elektromagnetycznego. Z pozoru podobne, a jednak zjawiska jakim podlegają są zasadniczo różne. Banalny przykład: Emitując z anteny falę elektromagnetyczną o długości np 500nm emitowalibyśmy światło (antena radiowa by świeciła), wydając z naszej krtani dźwięk o takiej długości fali takiego efektu nie mamy szansy osiągnąć, tak samo wytwarzając fale na wodzie z częstotliwością odpowiadającą częstotliwości światła widzialnego woda nie zacznie nam świecić ;)

--- Cytat: ManganMan w Marzec 09, 2012, 16:45:31 ---W każdym razie następuje kolizja danych przekazywanych na tych falach i urządzenie odbiorcze zamiast zrozumiałego sygnału otrzymuje albo spaprane dane lub ciszę.

Chciałbym, żeby to był jedynie sprzęt, ale praw fizyki nie można oszukać...

--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: ManganMan w Marzec 09, 2012, 17:12:38 ---Pewnie tak, ale nikt nie lubi, gdy w pamięci odbiornika myszy jest trzymana strona internetowa :P

--- Koniec cytatu ---
Proszę cię... W eterze mamy gigantyczną ilość nakładających się sygnałów na tych samych częstotliwościach i uwierz mi są sposoby, żeby to przeskoczyć. Nie będę tu strzelał wykładu, podam po prostu kolejny przykład: Masz laptopa z kartą WiFi, widzisz np 10 sieci (wszystkie oczywiście na tej samej częstotliwości) i łączysz się z 1. Czy twój laptop widzi  "śmieci"? Dostajesz niechciane dane z innych sieci? Masz problemy z połączeniem? Dostajesz sygnał z 10 sieci na tej samej częstotliwości na antenę swojego laptopa, a jednak nic na siebie nie zachodzi. Pożądany sygnał zostaje bez problemu wyodrębniony spośród innych ;)

--- Cytat: ManganMan w Marzec 12, 2012, 14:09:21 ---Nie.

Inny przykład: Słuchasz sobie radia (FM nie internetowego) i słuchasz stacji nadającej np. na 105.3 FM. Natomiast jest stacja o innej tematyce, która jest zaledwie 0.2 Mhz szybsza (łopatologicznie: dalej - 105.5 FM) od stacji którą ty słuchasz. Nadajki mają swój margines (~+- 1 MHz), gdzie w tym przypadku może dojść do nakładania się sygnałów radiowych z obu stacji (właśnie przez nałożenie się fal), co powoduje, że na jednej częstotliwości słuchasz dwóch stacji na raz :P >:D
Tak ja mam w realu, bo stacje z Lęborka (102.9 FM) i z Koszalina (103.1 FM) puszczają sygnał w takim właśnie ustawieniu (koszalińska stacja ma dużo silniejszy nadajnik), co powoduje, że słuchając stacji z Lęborka słyszę także (cicho, ale słychać) stację z Koszalina.

O coś takiego mi chodzi.

--- Koniec cytatu ---

Nadajniki mają "margines" o całe rzędy wielkości mniejszy niż to co podałeś. Nie może dojść do nakładania się na siebie stacji. UKE tego pilnuje, po to wydzielają odpowiednia pasma częstotliwości na które trzeba mieć koncesje. Te pasma są dodatkowo oddzielone od siebie pasmami ochronnymi. Należy jeszcze dodać, że odbiór innej stacji, a więc mającej inną falę nośną oraz co w tym wypadku ważniejsze - posługującej się modulacją fali o innych parametrach nie jest w zasadzie możliwy, chyba, że używasz radia sprzed 2 Wojny Światowej. To co słyszysz to wynik niskiej jakości układu wyodrębniania sygnału w twoim radiu. Słyszysz po prostu (najprawdopodobniej) częstotliwość pośrednią tej drugiej stacji.

UWAGA FINAŁ
Nikt z was nie podał prawdziwego powodu opóźnień w myszkach bezprzewodowych (tak ono istnieje). Myszka ma ograniczoną możliwość przesyłania danych, nie ma ani dużej mocy nadawczej, ani dobrej anteny. Jedyny sposób, żeby to okrojone i malutkie pasmo nam wystarczyło to wysyłanie zakodowanych danych. Są one zakodowane w sposób ograniczający ilość koniecznych do przesłania danych. Na komputerze muszą być one ponownie odkodowane przez sterownik. Właśnie proces dekodowania ma wpływ na opóźnienie. Kiedyś był to rzeczywiście zauważalny problem. Współcześnie dekodowanie odbywa się tak szybko, że nie jesteśmy w stanie zauważyć różnicy (mając oczywiście odpowiadający dzisiejszym czasom komputer i nowe sterowniki). Nie zmienia to jednak faktu, że PRO playerzy wolą grać po kablu "tak na wszelki wypadek". Sterownik może się zawsze przyciąć na chwilę no i są szybsi o te ułamki milisekund ;)

Nosum Hseebnrido:
Update 1: CCP CmdrWang Just confirmed that Sony is sending out 5000 closed beta keys to their testers which have access to the current beta build.

Update 2: Current state of the beta is pre-fanfest build which is rather old and is used for stress-testing mostly. Sony needs to approve another big patch for DUST 514 and once they do Fanfest attendees and others will be able to get into the beta and start playing newest build of the game. This will happen during the next week or so.

Update 3: Currently the server is only available between 11:30 UTC Fridays and 11:00 UTC Mondays, with daily downtime betweeen 11 and 11:30.

https://forums.eveonline.com/default.aspx?g=posts&t=98665&find=unread
http://www.dust514.org/home/item/first-wave-of-dust-514-beta-keys-rolling-out

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej