Śmietnisko > Off Topic
Test poglądów politycznych
Rabbitofdoom:
Your political compass
Economic Left/Right: 0.12
Social Libertarian/Authoritarian: -1.74
W tym pierwszym liberal.
Co do liberalnej lewicy. To programy dzisiejszych parti w krajach demokratycznych sa mieszanka pogladow elektoratu z tego powodu wychodza poza klasyczne definicje. Co do polski to nasz kraj chwilowo wydaje sie kierowac w strone systemu dwu partyjnego. Glowny problem jest taki ze w przeciwienstwie do USA u nas obie partie maja skrajnie rozne poglady. Jedna partia jest liberalna druga zaczyna przejawiac sklonnosci skrajnie konserwatywne i autorytarne. W efekcie mamy sytuacje gdzie dochodzi do bardzo niezdrowych i potencjalnie zapalnych tarc w spoleczenstwie. Taka sytuacja jest nie do utrzymania w dluzszym okresie czasu. To ktora partia zostanie dominujaca bedzie zalerzec od sytuacji ekonomicznej kraju w najblirzszym okresie czasu. Jesli utrzyma sie ona na aktualnym poziomie albo poprawi tendencje liberalne powinny przewazyc. W przypadku kryzysu i wzrostu niezadowolenia spolecznego ludzie beda zmieniac poglady na konserwatywne.
Gregorius:
Ale też nie do końca te testy są ubah z pupy, bo np. mnie pasuje podejście minarchizmu ;)) W chwili wolnej zgłębiłem temat i zdecydowanie pasuje do mojego postrzegania świata.
Fakt, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - jakbym rządził, to dyktatura ftw! :P
Sammani:
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 71
więcej od 87.4% uczestników testu
Tradycjonalizm:-49
więcej od 3.8% uczestników testu
Wolności obywatelskie:42
więcej od 80% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Liberalizm
Jak narazie tu mam najnizszy ;]. Ktory chce buzi?
i
Your political compass
Economic Left/Right: -2.50
Social Libertarian/Authoritarian: -4.92
wiec chyba w obu sie zgadza ^^
Anna Nietrzeba:
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 64
więcej od 84.4% uczestników testu
Tradycjonalizm:-20
więcej od 16.1% uczestników testu
Wolności obywatelskie:61
więcej od 94% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Libertarianizm
Libertarianizm jest ideologią radykalnego liberalizmu, głoszącą jednak - w przeciwieństwie do anarchizmu - potrzebę istnienia państwa. Libertarianie są zwolennikami daleko posuniętej wolności zarówno gospodarczej, jak i obyczajowej, czym różnią się od konserwatywnych liberałów. Główne przesłanie idei libertarianizmu określa się często wyrażeniem: wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa.
Co w sumie zgadza się z opisem profilu naszej korporacji "Jesteśmy libertariańskimi anarcho-kapitalistami. Nie mamy podatku, nie zmuszamy nikogo do niczego..."
Znaczy się, że dobrze trafiłem ;D
Racjel:
Hahaha... Oba testy robiłem jakiś czas temu też i pewnie gdybym je teraz zrobił by wyszły znowu inne wyniki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej