Śmietnisko > Flamewar
[Flame] Chaos na południu - 25.07
amra:
Gregorius,
Ruscy, Ruskie itd ... wychodza z staropolskiego gdzie w ten sposob nazwyano wszystkich slowian wschodznich mowiacych jezykiemi ruskimi, tz, bialorusinow, ukraincow, rosjan itd ...
Mieslimy przeciez woj. Ruskie nawet w RON.
Rosja, rosjanie isnieje bardzo krotko, panstwo powstalo w XVIIIw, a w polskim przyjelo sie nazywac Rosjan rosjanami jescze pozniej, wczesniej to bylo Panstwo Moskiewskie i Moskale, Moskwianie itd ...
Ukraincy i Bialorusini to juz historia XXw, wczesniej dla nas to byli Rusini, ruskie, itd ....
PS:
Tak jest takie slowo w angielskim, ale nie ma obrazliwego znaczenia tak jak nasze ruskie :D
Val Heru:
Ale dupicie ;D
amra:
Ale sie nudzisz.
Gregorius:
--- Cytat: Kane McCallan w Lipiec 30, 2010, 17:35:35 ---Gregorius,
Ruscy, Ruskie itd ... wychodza z staropolskiego gdzie w ten sposob nazwyano wszystkich slowian wschodznich mowiacych jezykiemi ruskimi, tz, bialorusinow, ukraincow, rosjan itd ...
Mieslimy przeciez woj. Ruskie nawet w RON.
Rosja, rosjanie isnieje bardzo krotko, panstwo powstalo w XVIIIw, a w polskim przyjelo sie nazywac Rosjan rosjanami jescze pozniej, wczesniej to bylo Panstwo Moskiewskie i Moskale, Moskwianie itd ...
Ukraincy i Bialorusini to juz historia XXw, wczesniej dla nas to byli Rusini, ruskie, itd ....
--- Koniec cytatu ---
Bardzo ciekawa koncepcja, muszę przyznać. Faktycznie - wygląda na to, że słowo ma podobną genezę, jak niemiec etc. Chociaż nadal jakoś nie widze, by określenie 'rusek' było pejoratywne. Może większy wpływ ma też "tradycja" używania tego słowa. Np. w mojej 'wsi' mówi się 'ruski/ruskie' bez żadnego nacechowania - tak, dla wskazania narodowości. Dopiero użycie słowa 'kacap/kacapy' jest faktycznie ubliżające.
Zdecydowanie, wszystko zależy od kontekstu. Jednak lingwistą nie jestem - ot to taki mój "jeden skromny głosik" :)
Ellaine:
Co do ruskich pierogow to w rosyjskiej restauracji w menu wyczytalem ze pochodza prawdopodobnie z Ukrainy a Ukraincy nazywaja je 'polskie'.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej