Eve Online > Total Noob Questions
Kilka pytań o EVE...
KennethWolf:
--- Cytat: krakow2000 w Luty 13, 2010, 17:41:58 ---Triale mają to do siebie iż zawsze są tam jakieś ograniczenia :D
Jeśli bym się zdecydował to odrazu abonamenta bym walnął... no chyba, że nie ma zbytnich ograniczeń :>
Jeszcza cuś... jestem na stronie eve i jest "BUY EVE NOW..." jeśli zakupię konto do gry to mam jakiś okres do grania np. 30 dni czy muszę dodatkowo zakupić "pre-paid"... czy jak to wygląda teraz... na allegro można zakupić prepaida 60 dni za 100 zł i jakiegoś PLEXa za 33 zł na 30 dni... co to i z czym się to je... czemu 60 dni 3x droższe niż 30...
Konto na allegro + 30 dni gry za 40 zł więc chyba kupując na oficjalu konto mam 30 dni grania :>
Coś mi się wydaje, że wpadne do świata EvE...
Sorka za takie pytania ale za 2h idę kontynuować wczorajszą imprezkę :)
--- Koniec cytatu ---
przez 21 dni nie zdążysz dobić do granic konta trialowego to raz, dwa ja zrobiłem tak że wzięłem sobie najpierw jednego triala narobiłem masę głupot np poleciałem do 0.0 hahaha, wq* górników latając dookoła nich i drąc jape na lokalu, w ogóle nie miałem ustawionych skili do skilowania itp ale coś zaskoczyło i wzięłem drugiego triala zrobiłem porządną postać (o ile caldari może być porządny w czymkolwiek hahaha) i zaczęła się zabawa. Ogólnie w eve jest wszystko, sa niesamowicie szybkie akcje w kilka-kilkanaście statków, są wielkie bitwy gdzie ty jako świeżak będziesz musiał sporo się nalatać, są starcia 1 na 1 i cała masa sytuacji gdzie musisz na prawdę szybko myśleć. Dojście do dużych powolnych statków zajmie ci rok (możesz szybciej w 2 czy 3cim miesiącu miałem Ravena, tylko że z takimi skilami że to nie ma sensu 3razy mniejszy statek z dobrymi skilami mnie zjadał) ale i one wymagają niezłej szybkości reakcji. Taki statek powoli reaguje więc musisz bardzo uważać na to co mówi dowódca (FC) czasem dwie sekundy spóźnienia i już się nie wywiniesz bo przeciwnicy na tobie siądą, a czasem komendy padają po sobie tak szybko i sytuacja się tak szybko zmienia że nic nie zrobisz. no i są też takie sytuacje gdzie siedzisz i z nudów zabijasz kolejnych npc. Ale w dobrej ekipie te ostatnie to rzadkość ;).
krochmal:
bardzo przepraszam za odgrzewanie tematu, ale pomyślałem, że lepiej napisać te kilka pytań w starym temacie niż zakładać nowy :)
jest kilka kwestii, które nie do końca rozumiem. poczytałem kilka tematów, ale ilość skrótów i specyficznych dla gry wyrazów uniemożliwiła mi dokładne zrozumienie wszystkiego :) wiem już, że wybór klasy jest bez znaczenia, najlepiej na początku robić misje i zbijać na tym hajs. ale niestety nic więcej. stąd kilka moich pytań.
po pierwsze - jak to jest z opłaceniem konta? kolega coś wyżej pisał o jakimś TC, UCCP, ale niestety nie za wiele z tego zrozumiałem. na allegro znalazłem te Plexy - 36 złotych za 30 dni. opłaca sie to kupić żeby aktywować konto? czy może są jakieś inne, lepsze sposoby?
po drugie - załóżmy, że porobie kilka misji, dorobie się już trochę ISKów - i co wtedy? co mi daje wejście do korporacji? a co jeśli nie chciałbym grać w korporacji, tylko raczej grać samotnie? czy to się wogle opłaca?
po trzecie - skille. uczyć się wszystkiego "jak leci", czy są jakieś skille, które są bardziej lub mniej ważne na początku? jak to jest z tą nauką skilli - przy każdym skillu jest jakaś ilość sp, np. 1300/8000; co to znaczy? kolejne sp zdobywa się za misje, tak?
po czwarte - co warto robić prócz misji i "kopania"? czy pvp daje jakieś inne korzyści prócz satysfakcji?
po piąte - statki. czytałem jakiś temat o statkach, ale kompletnie się w nim nie odnalazłem, jakieś blastery, railguny, BS'y, tak wiele skrótów a ja jako noob nie rozumiem prawie nic :) bardzo prosze o jakieś przybliżenie ogólnej charakterystyki, rodzajów statków - bo czytałem, że różne statki mają różne przeznaczenie.
jeszcze raz przepraszam za odkopywanie i mam nadzieję, że "starzy wyjadacze" nie będą zmęczeni odpowiadaniem na te same pytania po raz setny i mi pomogą :)
pozdrawiam.
Doom:
--- Cytuj ---po pierwsze - jak to jest z opłaceniem konta? kolega coś wyżej pisał o jakimś TC, UCCP, ale niestety nie za wiele z tego zrozumiałem. na allegro znalazłem te Plexy - 36 złotych za 30 dni. opłaca sie to kupić żeby aktywować konto? czy może są jakieś inne, lepsze sposoby?
--- Koniec cytatu ---
Jedyne legalne źródło plaksów za rl kasę to sklep ccp, to co masz na allegro to tak zwany isk selling i jest nielegalny
--- Cytuj ---po drugie - załóżmy, że porobie kilka misji, dorobie się już trochę ISKów - i co wtedy? co mi daje wejście do korporacji? a co jeśli nie chciałbym grać w korporacji, tylko raczej grać samotnie? czy to się wogle opłaca?
--- Koniec cytatu ---
Singiel player games >>> that way
Eve to gra multi, nie trafia do mnie idea grania w coś takiego solo. Dołączenie do korporacji graczy może ale nie musi (zależy od korpa) dać ci dużo albo bardzo duzo np
- rady na temat gry od starszych starzem graczy,
- pomoc tychże graczy w pvp / misjach / przedsięwzięciach industry
- często gęsto korporacja maja zaplecze ekonomiczcne które udostępniają memberom nieodpłatnie lub po cenie znacznie bardziej opłacalnej niż market
--- Cytuj ---po trzecie - skille. uczyć się wszystkiego "jak leci", czy są jakieś skille, które są bardziej lub mniej ważne na początku? jak to jest z tą nauką skilli - przy każdym skillu jest jakaś ilość sp, np. 1300/8000; co to znaczy? kolejne sp zdobywa się za misje, tak?
--- Koniec cytatu ---
Skilli ogólnie przydatnych, a juz w szczególności na początku jest całkiem sporo, to jest właśnie jedna z kwestii w której moga ci pomóc weterani korpa, nie będę tu listował wszystkich bo lista jest dość długa. Skilowanie na dziko to zdecydowanie nie odpowiedni pomysł. A co jest bardziej ważne od innych ważnych skili zależy od tego jakiej rasy stkami latasz i ich specyfikacji.
Cyferki przy skilach to skill pointy pierwsza to ile ich masz teraz druga ile potrzebujesz żeby skill wszedł na kolejny poziom (jak zrobisz skill na 5 zostanie tylko pierwsza cyfra)
--- Cytuj ---po czwarte - co warto robić prócz misji i "kopania"? czy pvp daje jakieś inne korzyści prócz satysfakcji?
--- Koniec cytatu ---
Są tacy co uważają ze pvp to esencja tej gry a wszystko inne to jedynie dodatki i sposoby zdobycia isk na kolejne statki..
Oprucz misji masz też 2 inne rodzaje pve (latanie i gnojenie ratów na paskach i eksploracje), explorowanie, industry (produkcja t1, produkcja t2, produkcja t3, invencje, obrubka bpo), handel (normalny, spekulacyjny, scam) samo pvp też ma kilka odmian (klasyczne napier******* wszystkiego co spotkasz, Piractwo w low sekach, dresiarstwo w high secach, kamikadze w hig, null sec pvp, faction wars, wh pvp)
--- Cytuj ---po piąte - statki. czytałem jakiś temat o statkach, ale kompletnie się w nim nie odnalazłem, jakieś blastery, railguny, BS'y, tak wiele skrótów a ja jako noob nie rozumiem prawie nic bardzo prosze o jakieś przybliżenie ogólnej charakterystyki, rodzajów statków - bo czytałem, że różne statki mają różne przeznaczenie.
--- Koniec cytatu ---
To jest kolejne pytanie z gatunku tych o których można tu książkę napisać, doprecyzuj chociaż rasę. Ponadto zalecam opcję serch i tematy słowniczki slangu eve (powinny być co najmniej dwa lub trzy)
Dux:
--- Cytat: krochmal w Maj 29, 2010, 12:39:56 --- kolejne sp zdobywa się za misje, tak?
--- Koniec cytatu ---
Nie. Nie ma expa czy jak mu tam w EVE w ogóle. Ubiecie rata to tylko nagroda pieniężna (tez nie zawsze) plus ewentualnie to co znajdziesz w jego wraku oraz co zsalwagujesz. Skile natomiast zdobywasz przez "uplyw czasu". Po prostu uruchamiasz nauke skila (prawoklik i train to ..), którego skillbooka posiadasz. Nauka skilla będzie Ci leciieć niezależnie od tego czy jestes online czy nie. Minie czas potrzebny na jego naukę i skill bedzie gotowy. Tyle :)
KiFuso:
Może nie ten dział - może ten, ale pilne pytanie mam. Czy po tym całym nowym contencie twórcy gry planują zaprosić nieaktywne konta 14 dniowym trailem tak jak to dawniej było po wprowadzaniu dodatkach? Czy ktoś się orientuje może? Konto mam nieaktywne od ok. 2 miesięcy i liczę ciągle na ten free-time po nowym contencie ponieważ chce wrócić do EVE ale chce opłacić następne miesiące przez ISK.. a tak nie ma jak:))
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej