Eve Online > Korporacje, Sojusze & Organizacje - dyskusje

WAR: CCP vs nullsec community

<< < (15/23) > >>

hipperion:
Ptysiu... Oczywiście ze ma nas gdzieś! Trzeba mieć niezły tupet żeby kazać sobie płacić za gre zeby potem prosić o DARMOWĄ pomoc w naprawie tego co sami popsuli :uglystupid2:. Chyba ich pogieło...

korpusz:
Jessi masz swieta racje powinni nam podniesc abonament o 10 euro i zatrudnic 1000 osob do testow.

finox:
Z góry przepraszam za odkopywanie wymarłego , wątku, ale miałem sporą przerwę w eve i od dawna nie śledziłem tekstów na centrali, a teraz znalazłem trochę czasu, żeby pograć i poczytać więc nadrabiam zaległości.

Możecie mi wyjaśnić jedną kwestię? Przeczytałem cały topik i widzę, że masa ludzi upiera się, że w empire nie ma laga - prawdziwe lagi są tylko w 0.0. Nie bardzo to rozumiem. Mieszkałem w 0.0 i z tego co pamiętam tam też laga nie było. Lagfesty były tylko w czasie dużych bitew. Proponujecie akcję, która miałby wywołać laga w empire, ale tym samym dowodzicie, że w tej kwestii empire nie różni się od 0.0. Bitwa 500 vs 500 w dowolnym systemie w empire spowoduje takiego samego laga jaki ma miejsce w wielkich bitwach w null. Lag tu nie zależy od miejsca na mapie tylko od liczby walczących.
Czego zatem oczekujecie od CCP, że zapewni w każdym systemie wystarczająco wydajny sprzęt żeby można było walczyć 1k vs 1k (osobne nody na każdy system?)?
A może tylko w systemach null secowych (co byłoby faworyzowaniem mniejszości)?

Widać, że tylko nieliczni wypowiadający się w tym wątku mają pojęcie o programowaniu, a przede wszystkim o skalowalności. Kompletnym nieporozumieniem jest myślenie, że skoro jeden serwer jest w stanie pociągnąć bitwę 100 vs 100 to dwa takie serwery (lub jeden o dwukrotnej wydajności) pociągnie bitwę 200 vs 200. W większości przypadków, gdy wymagana jest wzajemna synchronizacja między klientami skalowanie nie jest liniowe, wręcz przeciwnie najczęściej skaluje się wykładniczo.

Dodatkowo teksty o przychodach CCP jak już ktoś napisał wcześniej są wyssane z palca. Rok to nie miesiąc, a oficjalne dane często odbiegają od rzeczywistych. Szacowanie dochodów na podstawie przychodu, nie uwzględniając kosztów to tej jakaś ekonomiczna pomyłka.

Chcecie, żeby CCP zakupiło nowe mocniejsze serwery, a zapominacie, że problem równie dobrze może leżeć po stronie komunikacji sieciowej. W walkach biorą udział ludzie z różnych półkul, systemy routingu wąskie gardła na drodze miedzy clientami a serverem, na które CCP nie ma większego wpływu też mogą wpływać niekorzystnie na wydajność, w końcu serwer musi to wszystko zsynchronizować.

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że najgłośniej za tego typu akcjami opowiadają się gracze, którzy nie płacą $ za konta. Macie roszczeniowe podejście, gdy tak naprawdę nie generujecie bezpośredniego zysku dla CCP. Faktycznie kupujecie PLEX-y za iski, a ktoś wcześniej musi za te PLEX-y zapłacić w euro lub dolarach, ale prawda jest taka, że jeśli zabrakło by chętnych do kupowania plexów za iski, taki sam przychód CCP mogłoby wypracować pozwalając sprzedawać PLEX-y do NPC. Pośrednik po prostu chce dostać iski za $ i byłoby mu bez różnicy, czy kupi plexa jeden z was czy NPC.
Inna sprawa, że odpadłoby sporo graczy, których nie stać na granie, ale oni nigdy nie byli docelową grupa klientów dla CCP.
Zaraz pewnie wielu napisze, że oni ciężko "pracują" na te iski, co jest moim zdaniem kompletną bzdurą, bo eve to GRA, gra się dla przyjemności. Skoro to taka ciężka praca to czemu nie przestaniecie pracować w grze i nie pójdziecie do normalnej pracy, gwarantuję wam, że szybciej zarobicie na plexy pracując w normalnej pracy niż spędzając ten sam czas farmiąc iski w grze. Pewnie nikt z was nie przyzna się do tego publicznie, ale ta "praca w zarabianie isk" to tak naprawdę nadal zabawa, może mniej emocjonująca niż PVP, ale na pewno bez porównania z pracą chociażby w biedronce.

Kombat:
Kolego Thor Adler,

Osoby kupujące plexy stanowią takie samo źródło dochodu dla CCP jak gracze płacący $$$.
Lag w 0.0 wynika z zepsutej mechaniki rozgrywki, to nie o to chodzi, że w empire nie ma laga tylko mechanika rozgrywki w empire nie powoduje konieczności blobowania w przeciwieństwie do null.
Lag w dużych bitwach nie spowodowany jest jak to napisałeś 'stroną komunikacji sieciowej' tylko wydajnością serwerów odpowiedzialnych za system w którym odbywa się bitwa.

devilsbirth:

--- Cytat: Thor Adler w Luty 20, 2010, 13:55:01 ---nie generujecie bezpośredniego zysku dla CCP.

--- Koniec cytatu ---
Bredzisz

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej