Eve Online > Dyskusje ogólne
dominion - zmiany w sovie
Sammani:
--- Cytat: XIII w Listopad 07, 2009, 17:15:24 ---Sammani - nerf L4 już brzmi lepiej niż usunięcie lub przeniesienie do lowseka i nawet bym zbytnio nie oponował. Co mnie osobiście boli, to fakt, że zabranie misji L4 z hi uderzy najbardziej młodych graczy. Ty sobie poradzisz, nawet ja sobie poradzę, ale młodziak który chciałby polatać pvp nie ma jak zarobić, bo raty w hi to śmiech na sali, a lowsek też daje większy risk niż reward dla nieotrzaskanej osoby. Tu potrzebna jest kompletna przebudowa systemu misji i zysku z nich czerpanego a nie wiecznie powtarzane "znerfić", "usunąć", "zabić", "zgnoić". Ograniczenie liczby misji na dobę albo coś w tym stylu z jednoczesną mozliwością zatrudnienia agenta l4 w stacji zbudowanej przez graczy też nie byłoby chyba złe, nawet takie rozwiązanie wpasowywało by się w koncepcję Dominion - "zakup" agenta dla swojej stacji... Respawn anomalii jaki zaproponowałeś to też imo bardzo dobry pomysł, lub ew. drastyczne zwiększenie ich liczby.
--- Koniec cytatu ---
Jestem na NIE misja w conq stacjach. Byloby to glubsze niz l4 w empire. Dlaczego? Jump bridge laczacy outposty po ktorym by sie transportowki robilo w pare sec, intel informujacy o hostach na 10j przed i 1000 posow na ktore misionasz by uciekl zanim go wyskanuja proberzy. W 0.0 misje daja niebotyczne ilosci lp + kasa za wykonanie. Ja robie dla sanshy 13,5k lp za misje, 2,5-3mln za misje plus drugie tyle za wykonanie w ciagu 6h. 2,5k-3k za transportowki. Wyobrazasz sobie jaka to bylaby farma lp w takim zabezpieczonym 0.0, gdzie host nawet nie zadokuje? Jedyna zaleta toto, ze najpewniej zabiloby one misjonarstwo w high secu w tempie ekspersowym.
Usuniecie l4 do low seca ma sens poniewaz zmusiloby imba carebearow do blitzowania trojek lub wspolnej organizacji w low secu by robic te misje. Ewentualnie renterstwo w 0.0 lub dolaczenie do jakeigos ally. Mlody gracz tez moze klepac l3 lub polatac w rifterku na pvp w low czy 0.0.
A i nie wspomnialem o tym. Upgrade do zwiekszania spawna DED-ow i jakis eksploracyjnych sitow to porazka. Albo bedzie to tak niska szansa, ze nikt tego nie postawi, albo bedzie tak wysoka, ze ceny DED staffu poleca na leb na szyje.
Upy powinny znaczaco zwiekszac ilosc anomalii, wartosc ratow na paskach/anomaliach i wartosc skalek. Jedynie up do wh ma sens. Beda to pewno wh do systemow lvli 4-6 przewaznie pustych. Bedzie mozna wskoczyc na pare h nafarmic i wyskoczyc. Szybko i przyjemnie bez uzerania sie z logistyka w postaci posa. Przydalby sie rowniez wh stabilizer by mozna bylo laczyc 0.0 na stale z niektorymi wh.
--- Cytat: XIII w Listopad 07, 2009, 17:15:24 ---Chłopów pańszczyźnianych może zbyt brutalnie brzmi, tak jakbyś chciał ich wykorzystać czy coś, ale m/w o to chodzi żeby carebear mógł się pobawić a jednocześnie właściciel terenu też coś z tego miał.
--- Koniec cytatu ---
Sa zalety, ale i wady. Macroratting/mining, rmt, widzimy juz taki system w dronkowie.
Yogos:
Kapkę dużo chcą :buck2:
Cały myk polega na tym, że spychanie dochodów aliansu w kierunku masowego ratowania/kopania jest niebezpieczne.
Pamiętam jak byłem noobem i ION Core podpadło -A- za próby klepania ich posów :diabeł: co się działo.
Chłopaki wysłali do nas clocked opa i siedzieli w systemach 23/7 altami.
Takie coś skutecznie zarzyna wszelkie kerbirstwo. I niezależnie jakbyś nie był doświadczony nie da się ratować w systemie jak na lokalu masz w cloacku 4-5 osób które są altami. Zapomnij.
Poza tym pewnych rzeczy się przeskoczyć nie da to znaczy ile ludzi może ratować jednocześnie. Zakładając jedną osobę na 6 pasków co i tak jest mało równocześnie może być w przeciętnym systemie nawet po upgradzie powiedzmy 3-4 a to za mało żeby z 10% podatku utrzymać system z jammerem/jb przy 10% podatku.
Wyliczenia:
Kasa - z bounty uśredniając na godzine - 20 mln isk - czyli przy 10% podatku 2mln na corpa.
4 osoby - 8 mln/h
Uśredniając można założyć że jeśli się ma graczy z jednej zony tak pełne obłożenie można mieć koło 5 godzin czyli dziennie mamy jakieś 40 mln. Bieda. Pełen opłacony system to 75 mln isk/dzień wg tej ich tabelki.
Na salvage podatku się nie da nałożyć. Przetop minsów można ale to grząska sprawa i nie taka prosta. Bo ludzie zaczną kombinować i wrzucą loot do jf i przetopią sobie u sanshy z 0% jak ktoś ma stand...
I teraz trzeba jeszcze jedną rzecz wziąć pod uwagę, że korp/aliance musi z czegoś żyć. Nie można przepalać całej kasy na sova część musi iść do organizacji bo inaczej organizacja się nie rozwija...
No i gdzie jest koszt posów na których będzie stał jammer/jb/stocznia...
IMHO trochę bieda, nie wiem jak to będzie z tymi całymi kometami/planetami ale tak jak to wprowadzą to skończy się tym, że spadnie bardzo dużo sova owszem, ale on zostanie pusty. Jedynie systemy z niskim real sekiem i te z moonami będą miały jakiegoś sova.
LosBekoczoS:
Tak czytajac tego bloga ponownie i ponownie najwieksze niedomowienie jest w sprawach system defence. ( strategic) Bedzie to zalezalo od nowej wersji sov lvl i tymczasowo jedynie mozna postawic cynojamer.. hym generalnie poraz kolejny faworyzacja bloba. Nie wspominaja nic na temat jakis dzialek przy gate czy tez gdziekolwiek w systemie.
Mam takie przeczucie ze ccp ma szerszy plan lecz jak zawsze zamiast oddac calosc w jednym kawalku to dzis tostajemy vol 1 a vol2 soon™ bedzie wypuszczone.. :diabeł:
devilsbirth:
--- Cytat: Sammani w Listopad 07, 2009, 17:42:36 ---Jedyna zaleta toto, ze najpewniej zabiloby one misjonarstwo w high secu w tempie ekspersowym.
--- Koniec cytatu ---
A nie tego właśnie chcesz? Młody gracz zarobi na kruza czy coś do wtopienia, stary pójdzie do null, bo tam są pieniądze.
Pisałem już, że tu trzeba kompletnie przerobić system a nie wrzucić jedną rzecz i patrzeć jak się reszta wali. Zmniejszyć lp reward od takich agentów. Misje jedynie bojowe, bez kurierów (masz całkowitą rację z tymi jump bridgeami). Zmiany musiały by być olbrzymie, dotyczyć całego systemu, a nie pomalować z wierzchu a w środku dziury. Zresztą i tak pve w EVE jest o kant dupy potłuc i gorszego nie widziałem.
Yogos:
Poza tym Booby Atlas ma racje w jednym, że CCP zamiast zmniejszyć źródło pasywnego przychodu w postaci posów chce rozdystrybuować to pomiędzy większą ilość moonów.
OK może to zaboli PL które nie chce się bawić w posy i dla nich utrzymanie małej ilości dochodowych posów jest idealne.
Ale dla dużych sojuszy nie bojących się posów to nic nie zmienia. Zamiast 4 posów robiących 20 bln isk będą teraz mieć 12 posów robiących 15 bln isk + 5 bln isk będzie wydane dla graczy od logistyki jako nagrodę za wożenie paliwa/urobku ...
Duże sojusze i tak będą miały pasywne źródło dużego dochodu. Nic się tutaj nie zmieni...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej