Eve Online > Wsparcie techniczne
Stare sprzęty
SokoleOko:
--- Cytat: Maver w Wrzesień 04, 2009, 14:00:33 ---Bzdura, nie kazdy komputer sluzy do grania, ba niektore nawet nie sluza do chodzenia po internecie. Wiec uzytkowanie starszych komputerow nie jest takie glupie.
--- Koniec cytatu ---
A czy ja o graniu mówię?
Mam 3 letniego laptopa, Centrino, 2GB RAM, WinXP. Służy wyłącznie jako przeglądania netu, pisania w Wordzie, czasem obejrzę film. Ma czysty system, nie jest nic na nim instalowane, ani nie kombinowane. Ale dobija mnie ile czasu zajmuje mu "wstanie" i jak bardzo zamula go antywirus. W porównaniu do stacjonarnego dwurdzeniowca - dzień do nocy.
Komputer nie możne mnie spowalniać w pracy - jak klikam ikonkę FF, to mam widzieć przeglądarkę sekundę później, a nie że coś mi się mieli i dopiero.
Jak się siedzi na czymś od x lat, to się człowiek przyzwyczaja - warto spróbować czegoś nowego i potem spojrzeć na użytkowany sprzęt.
A co do grafiki w Eve... przecież cały czas się na to patrzy. Tak jak w każdej innej grze ważny jest element "eye-candy". Jeśli gapię się na coś parę godzin dziennie, to chcę żeby wyglądało to naprawdę super.
@Mona X => my bad, wyedytowałem posta.
Dormio:
Niektórym z tego dobrobytu to się poprzewracało w placku z jagodami.. :angel:
Najpierw sam sobie odpowiedz co jest dla Ciebie pracą (granie ?), a potem - po co w ogóle wyłączasz notebooka ? Nie lepiej hibernować ? Zwłaszcza jak masz jak sam twierdzisz czyściutki system.
Z własnego doświadczenia wiem, że dla części ludzi czas uruchamiania programu ma drugorzędne znaczenie (bo korzystają z internetu, bo oglądają filmy). Zwłaszcza jeśli kluczowe dla nich jest żeby wszystko działało bezproblemowo, bo najbliższego znanego sobie "speca" mają w odległości 400km, a przez telefon nie umieją wytłumaczyć problemu.
Dla kogoś kto ma porównanie i ma "wyszukany" gust (czyli robi tragedię z różnicy w uruchamianiu wynoszącej ~kilka sekund) jedyną odpowiedzią może być - inwestuj w sprzęt. Jeśli budujesz sobie dedykowaną maszynkę do wydajności (gier ?) to nie narzekaj, że sprzęt do tego nie przeznaczony (bo przeznaczony do mobilności) jest wolniejszy. Zwłaszcza, że ten drugi znacznie trudniej ulepszać.
SokoleOko:
--- Cytat: Dormio w Wrzesień 04, 2009, 15:33:44 ---Niektórym z tego dobrobytu to się poprzewracało w placku z jagodami.. :angel:
--- Koniec cytatu ---
Taa... zdecydowanie z dobrobytu. Zwłaszcza w Polsce. Wczoraj byłem na szkoleniu, gdzie tłumaczono mi, że i tak autorzy stron internetowych w Polsce są w doskonałej sytuacji, bo średnia rozdzielczość naszych ekranów jest sporo większa niż w USA :2funny:
Ale żarty na bok - praca to kupa aplikacji otwartych na raz. Komputer mam faktycznie zbudowany pod granie i to w sposób na tyle przemyślany, że bez zmian w konfiguracji od jesieni 2007 (płyta,proc,RAM jest jeszcze rok starsza!) każda nowa rzecz chodzi na full (oczywiście, zgodnie z DX10). Wtedy jednak miałem możliwość i świadomie budowałem overkilla, który doskonale sprawdza się w pracy.
Ellaine:
Hmm, mój komputer jest przemyślany tak wybitnie że radzi sobie bez zmian w konfiguracji od 2001 :)
Dormio:
--- Cytat: SokoleOko w Wrzesień 04, 2009, 15:58:19 ---Ale żarty na bok - praca to kupa aplikacji otwartych na raz. Komputer mam faktycznie zbudowany pod granie i to w sposób na tyle przemyślany, że bez zmian w konfiguracji od jesieni 2007 (płyta,proc,RAM jest jeszcze rok starsza!) każda nowa rzecz chodzi na full (oczywiście, zgodnie z DX10). Wtedy jednak miałem możliwość i świadomie budowałem overkilla, który doskonale sprawdza się w pracy.
--- Koniec cytatu ---
Znaczy się skoro są tylko pootwierane, to głównie pamięć obciążają.
Generalnie to dobry pomysł przemyśleć i świadomie wybierać sprzęt, który posłuży do pracy (grania ?), a nie brać co akurat nam sprzedawca wciska.
--- Cytat: Albi w Wrzesień 04, 2009, 16:02:09 ---Hmm, mój komputer jest przemyślany tak wybitnie że radzi sobie bez zmian w konfiguracji od 2001 :)
--- Koniec cytatu ---
Miałem właśnie napisać coś w podobnym stylu ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej