Eve Online > Wsparcie techniczne
[Wybór karty] Radeon HD4870 1GB czy GTX260 896MB?
ramdeon:
Cześć
Zastanawiam się nad wyborem karty graficznej: GeForce GTX260 896MB DDR3 448bit czy Radeon HD4870 1GB DDR5 256bit
Nie ukrywam, że głównym przeznaczeniem jest EVE (i dlatego pytam tutaj i nie przejmuje się testami kart fpsów w innych grach), a konkretnie bloby, bo moja GF 7600GS już nie wyrabia.
Może ktoś ma akurat którąś z tych kart i podzieli się jak się gra w Evke? Albo jakiś 'ekszpert'?
myst1q:
wydajnoscia sa porownywalne, lecz polecil bym prodkt nvidi.
niewiem jak w przypadku radkow, ale niema problemow ze sterownikami nvidii w eve.
dodatkowo, nvidia ma cuda.
za 1000zl mozesz miec topowego radka (4890).
mozesz tez popatrzec na radka 4870 od visiontek (podobna cena ja 4860, a lepszy i gwarancja dozywotnia).
jesli chodzi o blob...
1. szybki ram (minimum 2gb, np. ocz reaper)
2. procesor jak najlepszy (preferowany czterordzeniowy, np. quad core [500zl?])
grafika az tak bardzo sie nieliczy, (choc nadal musi byc przyzwoita).
@jesli radek to: HIS, Sapphire (vapour x 2gb za 9xx zl)
@jesli nvidia to: zotac (emp!), evga, MSI N260GTX Lightning,
szkoda, ze nikt juz nierobi zestawien kart graficznych na tym samym rdzeniu tyle, ze od roznych producentow ;[
ramdeon:
Ramu mam 4GB, proc Athlon X2 64 4800+
Zapomniałem dodać, że rozdzielczość jest duża, tzn. 1680x1050 i nie wiem co z tym ramem w karcie, chociaż to chyba nie aż tak duża różnica... (?)
Loc0:
Eve nie wspiera 4 rdzeni? Ramu do eve im wiecej tym lepiej :).
Co do twoich gpu to jesli chcesz gtx260 216 sp to ok ale jesli myslales o podstawowej to lepiej 4870/4890 jesli krecisz to mozna tez 4770.
edit 4 gb powinno starczac
myst1q:
ram narazie nierobi roznicy (moze dopiero crysis 2 to zmieni).
z drugiej strony ram robi duza rozncie.
kazdy producent uzywa innych ramow (od innych dostawcow), dlatego czesto nawet jesli kupujesz 260 czy 4860 to warto sprawdzic opinie i specyfikacje poszczegolnych prooducentow, gdyz roznice potrafia wynosic kilka(-nascie) FPS.
firmy ktore polecilem zazwyczaj robia dobre produkty.
dla nvidii najlepszy jest zotac (zapomnialem dodac takze BFG).
dla radeon bedzie to saphire
choc ja napisalem, warto przejrzec recenzje poszczegolnych modeli
jesli mozesz, to postaraj sie kupic radka 4890- cena jest nieduza, a wydajnoscia bije zarowno 260 jak i 4870 i robi to 'big time'.
------------
po przeczytaniu konfiguracji ktora napisales...
zmien procka, a nie grafe.
najlepiej napisz co masz dokladnie i jesli masz checi to napisz ile masz kasy a wykminie ci jakis ladny konfig (tak loco, polece mu zakup karty muzycznej ^^).
@loco mi przerwal:
tego czy wspiera cztery rdzenie czy nie to niewiem, wiem, ze wspiera dwa.
z czterema rdzeniami bedzie jeszcze taka opcja, ze eve bedzie mozna postawic na dwoch prywatnie ;p
4gb starcza (o ile ma sie xpka home, wtedy to jest trzy :2funny:)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej