Eve Online > Dyskusje ogólne
Misje w highsec są okropne, empire to zło
Ellaine:
O to chodzi i tak ma być.
Jeśli ludziom pvpującym w 0.0 opłaca się zarabiać bezpiecznymi altami na misjach w highsec to coś jest nie tak. Bo oznacza to że:
-mniej ratterów do zabicia przez roamy.
-wojny o tereny 0.0 mają małe znaczenie ekonomiczne. Ludzie walczą dla zabawy, o sławę i honor etc, ale nie walczą za bardzo o teren.
Dużo więcej ludzi by pvpowało gdyby to się bardziej opłacało, gdyby była z tego dużo grubsza kasa niż z bezpiecznego farmienia. Taki przeciętny kerbir to nie jest człowiek z chroniczną alergią na strzelanie do ludzi. To jest człowiek który popatrzył, policzył i wyszło mu że pvp się nie opłaca i do niczego go nie prowadzi. Ostateczny wniosek tego toku rozumowania, po roku, jest taki że nic do niczego nie prowadzi i lepiej pograć w bierki.
Rabbitofdoom:
Jest taki jeden maly problem.
Do l4 w low jesli beda tylko w low bedziesz potrzebowal conajmniej 3-4 osob. Ze dwie do szybkiego robienia misji. Jedna do zbierania lootu na bierzaco i jednego scouta. Nie liczac nawet eskorty. Robienie L4 w 4 osoby juz zaczyna byc na pograniczu robienia l3 solo dolicz jeszcze eskorte.
ch0w:
Hmm, jak robię misje lvl 4 (na chwilę obecną skille kuleją ale pracuje nad tym) to nikt mnie do low nie wysyła chyba że wybieram agenta np w Eitu który sąsiaduje z 2 low secami które są też ślepym zaułkiem...
Co do znerfienia bounty to nie śledzę dev-blog'ów i nie wiedziałem o tym - ale wg mnie nie powinno być tak że zmiany wprowadzane są stopniowo (zmniejszmy bounty i poczekajmy 6 miesięcy do następnego patcha gdzie podniesiemy bounty w low-sec'u - bo i tak low sec oferuje wyższe nagrody za misje niż high-sec)
Co do skanowania to wiem o tym - ale zwróć uwagę na to że piraci to bardzo często grupki po 3-4? osoby które wpadają na plecy komuś i przerabiają jego statek na złom. Jeśli nagle w misji będzie wymagane uczestnictwo grupy powiedzmy 6 osób (nie mówię żę koniecznie jakieś specjalistyczne statki ale uznajmy że tank NPC'ow jest ciężki do złamaniai tzeba więcej dpsu) i nagroda jest odpowiednia (powiedzmy 2 mln na głowę za 40 min strzelania + bounty etc) to potworzą się korporacje gdzie ludzie będą kampić wlot na misję, salvage i loot na miejscu, logistyka, produkcja dla ludzi z korpa tak aby zminimalizować podróż do trading hubów. Pozwoli to nawet młodym graczom na świetną zabawę gdzie będą mieli mozliwość walki zarówno z NPC by zarobić na siebie jak z ewentualnymi gośćmi którzy tą zabawę będą im psuć dla swoich własnych zysków. Oczywiście takie zmiany wymagają wiele pracy umysłowej tak by miało to jakiś sens a nie podnieść spawn bsów do 20, elite fregatek do 50 i co przyjdzie do głowy a niech się ludzie bawią może coś z tego wyjdzie (jak w przypadku FW)...Przyniesie to korzyść zarówno dla misjonarzy jak i dla piratów bo będą musieli się bardziej spiąć i namyśleć niż to jest teraz gdzie skan trwa 5 sekund, wiedza o resistach klienta to analiza tylko tego w jakim regionie jesteś lub sprawdzenia co za wraki ma na około siebie i wybór statku z dostępnego asortymentu np. koleś leci dominixem - aha to coś mniejszego z dobrym trackingiem działek i dronkami, orbita, dronki na overview i zapas amunicji bo koleś ma cap stable fit z 2 reperkami i może jakiś ewar typu neut lub sensor dampener = gotowe
Jasne że znajdą się ludzie którzy będą w końcu i takie misje farmić 100 razy dziennie ale dzięki temu że będzie to misja to nie będzie ograniczenia jej instancji do 1 plexu że jedna grupa się może bawić tylko będzie dostępna dla wszystkich tak że nowi gracze będą sobie tworzyć mini korporacje i piąć się w górę bez konieczności układania się z konkurencją :)
Wydaje mi się że jest to jakiś kierunek i może CCP coś tam sprawdza - czas pokaże ale i tak będą ludzie których nie stać na latanie po low nawet z dobrymi nagrodami bo poprostu mają kupę innych zajęć i wolą się bawić w bezpieczny R&D w high sec :)
Ellaine:
Robiłem lvl 4 w low od -9.6 do -4.9 security statusa, solo, dobrze szło :)
Więc nie wiem oczym ty do mnie rozmawiasz rabbicie :D
Rabbitofdoom:
Nie porownoj tego co masz teraz z tym co bedzie sie dzialo jesli wprowadzisz zmiany proponowane w stylu l4 tylko w low.
Dzisiaj low to pustkowie gdzie na stale zyje troche piratow i troche pvperow ktorzym ss spadl za nisko i czekaja az beda mogli wrocic do imperium. Paru misjonarzy na krzyz i garsc gornikow. Do tego troche botow robiacych kuriery.
Po zmianach bedzie to samo co w null sec ale z sentry (intel, CTA i cala reszta). Wlecisz komus na teren i albo po 1min wszystko w okolicy wymrze albo zaczna cie szukac.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej