Eve Online > Poradniki
Overview - Opis & Tutorial i Porady
Zsur1aM:
Poradnik napisany przeze mnie jakiś czas temu..
Dormio:
Nie czytam wszystkiego co mystiq postuje, ale to chyba pierwszy rzetelny post i co ważniejsze z naprawdę użytecznymi informacjami. Nie ma w nic praktycznie nic nacechowanego emocjonalnie i jedynie co do czego mógłbym się przyczepiać osobiście to zaprezentowane ustawienia.
Jednak ponieważ jest to sprawa wybitnie personalna i konkretne ustawienia się przygotowuje pod konkretne zadania (co sam autor uczciwie zaznaczył) to nie będę się do nich odnosić.
Najwięcej problemów wszystkim stwarza filtrowanie bracketów, bo chyba szczerze mówiąc nie jest do końca intuicyjne - myślę mystiq, że mógłbyś rozszerzyć tę część poradnika i dodać adekwatne screeny pokazujące różnice (przykłady).
Mały komentarz do treści.
W overview mamy co najmniej 2 poziomy filtrowania i w zależności od potrzeb możemy korzystać z obu lub w dowolnej kombinacji. Najprostszym ustawieniem jest aktywować wszystko lecz ilość informacji będzie tak przytłaczająca, że overview stanie się nieczytelny ! Myślę, że warto to podkreślić.
Dla mnie pierwszym i podstawowym poziomem filtrowania jest ustawienie kolumn jakie są pokazywane na OV. W wielu wypadkach informacja o ally czy korpie jest w tym miejscu po prostu zbyteczna, a na kluczowe rzeczy jak np. prędkość kątowa po prostu brakuje miejsca (nie wszyscy mają wide 23" ekranu). Z takiego minimum minimorum wg mnie to informacja o odległości, nazwie, prędkości liniowej i prędkości kątowej (UWAGA ! tę wartość można pokazywać na kilka sposobów, osobom niedoświadczonym polecam jednak włączenie kolumny w radianach/sekundę, bo łatwiej porównywać do wartości jakie są podane w informacjach dział).
Równie podstawowym ustawieniem (dla mnie) jest ustawienie tego co pokazuje wybrany obiekt. W sumie nie ma to zbyt wiele wspólnego z OV, ale ponieważ ustawienia dokonuje się poprzez menu OV, to warto się z nimi zaznajomić. Wg mnie to jest miejsce gdzie należy zadecydować czy chcemy widzieć informację o korpie i ally, ale IMHO zawsze warto mieć włączone pokazywanie typu statku. Wówczas wybierając gracza z OV mamy na ekranie przed sobą podaną informację o statku i przynależności, a w kolumnach OV parametry ruchu.
Wiem, że większość graczy w zasadzie nie korzysta z widoku taktycznego, ale myślę, że warto się z nim zaznajomić i również z niego korzystać (włącza się przyciskiem wyglądającym jak sfera/koło z trójkątem znajdującym się po lewej stronie panelu sterującego statkiem, poniżej przycisku włączającego cargobay).
Widok taktyczny jest przydatny z kilku powodów - podaje na bieżąco informację o optimalu i falloff broni (wystarczy najechać myszką) oraz zasięg lockowania. W pewnych sytuacjach (PVP) to bardzo cenna infomacja.
Kolejną ważną rzeczą przy ustawianiu overview jest pomysł i cel. Niech każde z ustawień będzie zaprojektowane z konkretnym celem. Potem modyfikowanie ich będzie dużo prostsze. Przykładowo - zupełnie inne ustawienia są potrzebne do kopania w hisecu, gdzie nie występuje całkiem spora ilość rud. Wystarczy wówczas żeby OV pokazywał rudy do omberu włącznie oraz raty, a zatem wystarczy włączenie adekwatnych filtrów. Ponadto warto mieć włączone bramy i stacje. W przypadku ustawień dotyczących graczy myślę, że tu nigdy dość pokazywanych informacji, ale ponieważ nie zamierzamy walczyć, to można wyłączyć "choinkowe" światełka, ale z filtrów jakie jednak warto mieć zawsze włączone to wszystkie dotyczące e-w oraz ustawienia pokazujące wrogów z którymi jesteśmy w stanie wojny. Myślę, że górnik może sobie pozwolić na wyłączenie pokazywania shutli i rookie ship.
Celowo nie podaję w przykładzie ustawień bojowych, bo zupełnie inny typ będzie potrzebny w przypadku roamu, blobowania, a zupełnie inny dla capitali.
Kolejna ważna rzecz - im więcej włączymy filtrów tym więcej informacji musimy dociągnąć/pokazać. Dla kogoś kto ma słabe łącze/komp czasem więcej pożytku da wyłączenie pewnych ustawień niż zostawienie ich na zaś. Nie wiem jak teraz, ale jeszcze tak całkiem niedawno zalecano wyłączenie kolorowego tła ikon obiektów na overview, bo w znaczącym stopniu wpływało na lag klienta.
PS
Zsur1aM - twój poradnik nakazuje pewne ustawienia, nie wyjaśniasz natomiast dlaczego należy je ustawić w taki sposób.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej