Śmietnisko > Off Topic

Śmieszne rzeczy

<< < (175/656) > >>

Doom:
http://asset.soup.io/asset/1338/2343_81f8.jpeg

silvia:

--- Cytat: herezja, herezje plecie ---ps. Doom-ek zwróć uwagę jeszcze na zdjęcie co podałeś i lufę konkretnie spód (widać zaczerwienienie tego niby metalu ... ta dioda wskazująca spełniająca niby funkcje laserowego celownika wskazywała na lufę właśnie?)
--- Koniec cytatu ---

Wez latarke, przyloz  ja do telki lub kija i powiec mi, czy sie odbija na obiekcie swiatlo.

Khobba:

--- Cytat: mystiq w Grudnia 15, 2010, 23:28:38 ---Wez latarke, przyloz  ja do telki lub kija i powiec mi, czy sie odbija na obiekcie swiatlo.

--- Koniec cytatu ---
laser - światło skupione
latarka (żarówka) - światło rozproszone.

W idealnym przypadku światło lasera powinno biec tylko w jednym kierunku, czyli zdecydowanie nie odbijać się na lufie, chyba, że ośrodek jest bardzo rozpraszający i w uproszczeniu fotony odbijają się na boki (np. duże zapylenie małymi drobinami). Zwykła żarówka świeci na wszystkie strony i jedynie zwierciadło w latarce (reflektor) w miarę jakoś kieruje strumień światła. Fizyka z liceum (podstawówki) się kłania...

Co to jest telka?

Ellaine:
Laser w atmosferze rozprasza się w powietrzu - dlatego widać promień z boku. Jeśli widać promieć z boku to i odbija się toto od powierzchni i lusterek.

Laser w próżni widać tylko kiedy ktoś Ci nim zaświeci prosto w źrenice (oczywiście pod warunkiem że jest na tyle słaby żebyś w ogóle coś widział po tej zabawie).

Gregorius:
Ale laser nie powinien mieć aż takiego rozproszenia, jak pisze Khobba.

Połączywszy oba fakty, wniosek prosty : jest to żarówa, by zrobić "coolaśny efekt" na fotce.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej