Eve Online > Market

EvE market

<< < (2/2)

Rastlino:
Ja akurat zajmuje się inwencją i produkcją na pos'ie modułów T2 i na początek potrzebowałem jakiegoś 1mld na rozkręcenie interesu (LPOS+fabryki+laby+paliwo na dwa tygodnie, no i ofc skille) aktualnie wyciągam około 1,3miliarda isk zysku na miesiąc.
Zauważyłem systematyczny spadek cen pasywnych weapon upgrade'ów w jita. Jeszcze miesiąc-dwa temu większość cen tych modułów była powyżej 1,1kk za sztukę, dziś zdaje się tylko jeden trzyma jeszcze w sprzedaży cenę powyżej 1kk. Wkurzają mnie ludzie obniżający swoją cenę modułów np. o 10% lub więcej, jeszcze pół biedy kiedy jest ich niewiele, to się kupi od nich i sprzeda z niewielkim zyskiem przywracając poprzednią cenę, ale zdarzają się ludzie co wrzucają taką ilość że z trzy dni by to wszystko schodziło. Niestety praktyka pokazała że prawie zawsze znajdzie się ktoś kto i tak wystawi taniej swoje produkty.
Pytanie: czy to ma jakiś sens obniżanie o tyle ceny skoro i tak znajdzie się ktoś kto sprzeda taniej powodując spadek ceny na dłuższy okres? Nie ma wtedy różnicy czy oferuje się o 1isk taniej czy o 1kk, oprócz tego że jak już uda ci się to sprzedać to z widocznie mniejszym zyskiem.

Ellaine:
A nie jest przypadkiem tak że wciaz troche spadaja ceny datacorów?
No i rynek T2 jest podatny na politykę i na to kto trzyma łapę na moonach z materiałami.

Rastlino:
Datacory kuje w kompletach co tydzień i na początku mojej zabawy z produkcją kupowałem dwa rodzaje po 330k i 250k za sztukę. Tydzień temu kupowałem po jakieś 340k i 330k, nie obserwuje zbytnio tego rynku, ale w moim osobistym odczuciu nie tanieją, albo mi pamięć szwankuje.
Podałem tu problem nad obniżaniem nadmiernym cen, po prostu zauważyłem to pierwszy raz,  gdy zajmowałem się mikrohandlem w Jita operując salvagem potem przeszedłem przez inne produkty aż do T2 i prawie wszędzie spotykałem się z czymś takim. Jednego dnia sprzedajesz z 20% zyskiem, następnego przez noc cena spada tak że liczysz straty (no ale można czasem przeczekać te zawirowania).

Avion:
Chciałbym zauważyć, że Ours straciło ostatnio potencjał na rzecz Dodixie. Tam przeniósł się większy handel.

Dormio:

--- Cytat: Albi w Luty 13, 2009, 15:59:59 ---A nie jest przypadkiem tak że wciaz troche spadaja ceny datacorów?
No i rynek T2 jest podatny na politykę i na to kto trzyma łapę na moonach z materiałami.

--- Koniec cytatu ---
Pewnie to + coraz większa rzesza ludzi zajmujących się inwencją. W każdym razie poniżej pewnego progu nie ma sensu iść bo koszty produkcji będą większe niż cena sprzedaży, a inwencję też trzeba na czymś pędzić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej