Eve Online > Total Noob Questions

TNQ - PvP, czyli problemy z innymi graczami

<< < (19/38) > >>

naye666:

--- Cytat: Bioshock w Styczeń 31, 2010, 22:56:11 ---Witam.

Tym razem mam pytanie dotyczące zasad przechodzenia w stan walki. Krótko opiszę zaistniałą sytuację i zadam pytanie.

"Wydobywałem rudę z asteroidy na swoim Tormentorze, przerzucając urobek do swojego kontenera umieszczonego obok statku. Podleciał do mnie inny gracz na małej fregacie Executionerze i zmienił mu się kolor z zielonego na czerwony. Prawdopodobnie podebrał mi surowiec z kontenera, gdyż nie zaatakował mnie bezpośrednio i odleciał. Na swoim statku mam jedynie lasery górnicze i drona. Przerwałem wydobycie i poleciałem do bazy. Przesiadłem się na swój statek transportowy i wyleciałem z bazy po swój pozostawiany kontener z rudą. Przy opuszczaniu bazy pojawił się komunikat, że jestem w stanie walki i każdy gracz może mnie atakować. Zignorowałem go. Przy podchodzeniu do kontenera zostałem już otwarcie zaatakowany przez tego gracza, który cały czas miał czerwone barwy. Jego siła ognia była dość słaba, więc nie odpowiadając ogniem, zabrałem cały swój urobek ze swojego kontenera i odleciałem do bazy."

I teraz moje pytanie: dlaczego przeszedłem w stan walki, a więc prawdopodobnie też miałem kolor czerwony, jeżeli nie strzelałem do tego gracza, a nawet go nie namierzałem? Czy będąc przez innego gracza zaatakowanym automatycznie zmieniam barwy na gracza pirata?

Pozdrawiam.

--- Koniec cytatu ---

Nazywa sie to CAN FLIPPING, koles zamienia Twoj kontener na SWOJ, i Ty zabierajac kamienie z niego [prawdopodobnie rowniez wrzucajac] flagujesz siebie.
Ludzie w ten sposób się dowartościowują,
często spotykane zjawisko w Elonaya, Nonni i w okolicach.

Khobba:
rada na to jest jedna: nie kop i nie rób misji tam, gdzie siedzi najwięcej ludzi

devilsbirth:
Ta puszka o której myślałeś że jest twoja już twoja nie była tylko jego - twoja znikła gdy zabrał wszystko co w niej było i przerzucił do swojej, więc jak ją opróżniłeś to gra potraktowała to jak kradzież, a za kradzież koleś mógł cię ostrzelać.
Na taką kradzież łapie się również tak, że zaczepia się nowego gracza, wyrzuca puszkę i mówi, żeby sobie wziął, bo to prezent dla niego na rozpoczęcie gry. Młody bierze, dostaje agro za kradzież i traci statek. Eve nie rozpieszcza, a z ludzi wyłazi najgorsze :)

Bioshock:
Witam.

Dziękuję za bardzo wyczerpujące informacje.
Jedynie dla pełnego porządku dodam, że w pierwszej fazie mojej "przygody PvP"  miałem cały czas otwarte oba kontenery. Wracając swoim transportowcem nie dostrzegłem ani zmiany nazwy kontenera, ani innych ostrzeżeń , że już nie jest moim kontenerem.

Po analizie ofert w markecie rodzi się kolejne pytanie. Czy kontenery zabezpieczone szyfrem zamkowym (Secure Container) chronią właściciela przed umiejętnością Can Flipping?

Pozdrawiam.

Xarthias:
Nie ma umiejętności "Can flipping". To tylko nazwa pewnej czynności :)
Jeśli taki kontener (secure) zakotwiczysz (prawym w przestrzeni i anchor, wymaga skilla anchoring lvl 1) i założysz hasło, to tak - ochroni Cię przed czymś takim. Tylko te kontenery są dość małe...
Moja rada - znajdź sobie korpa, w którym będziesz mógł liczyć na pomoc np. przy zwożeniu urobku etc. A na początek polecam Unseen Academy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej