Śmietnisko > Off Topic

Dolar $

<< < (34/44) > >>

Yogos:
Wiadomość lekko offtopowa - Szwedzki bank centralny ustawił stopy depozytowe na -0.25%

Czyli że ludzie będą płacić bankom za to że mogą w nich trzymać kase  :2funny: :2funny: :buck2:

--- Cytuj ---Deposit Rate

The decision on the repo rate will apply with effect from Wednesday, 8 July. The deposit rate is at the same time cut to -0.25 per cent and the lending rate to 0.75 per cent.

--- Koniec cytatu ---

źródło:
http://www.riksbank.com/templates/Page.aspx?id=32047

sneer:
Yogos
to nie do końca tak działa
stopa banku centralnego //depozytowa // to stopa referencyjna ale dla banków
oznacza to ni mniej ni więcej tylko tyle że banki nie będą miały możliwości zakładania depozytów w banku centralnym czyli muszą się bardziej spinać na rynku i tam lokowac środki
dla przeciętnego lienta to akurat nic nie znaczy

zresztą polskie banki jeszcze kilka lat temu lubiły dawać zero na RORze abo jakies takie chamskie stawki

to ni mniej ni więcej ale to samo

jeśli Szwedzi mają w ryzach budżet // nie sprawdzałem // to pewnie krajowy rynek dłużny daje słabe yieldy co oznacza że bank centralny chce rozbujać akcje kredytową czyli ostatni konik w walce ze spowolnienem

z innej beczki  ciekawostka dla zainteresewanych - z leciutkim offtopem

ostatnio mieli tam tam jakis bład techniczny ale polecam przypilnowac i przeczytac

porównanie jak rozwijały się "problemy " w XX wieku w porównaniu do obecnych danych makro - bardzo ciekawe
zresztą takich ciekawostek mam sporo więc ja będą zainteresowani to podrzucę  ...

Yogos:
No masz racje poleciałem z tymi "ludzmi"
Co nie zmienia faktu że banki jak nie będą trzymać kasy w banku centralnym to pójdą z nią gdzieś indziej np. za granice albo uciekną w obligacje.

Wcale nie oznacza to że zwiększona zostanie akcja kredytowa.

A jak masz jakieś fajne materiały to zalinkuj poczytamy  O0

Yogos:
Ej a tak w ogóle to Californii się skończyła kasa i teraz płacą IOU czyli kwitkami na których pisze że stan kalifirnii wisi okazicielowi taką a taką kase   :o

DaBlades:

--- Cytat: Yogos w Lipca 03, 2009, 13:28:48 ---Ej a tak w ogóle to Californii się skończyła kasa i teraz płacą IOU czyli kwitkami na których pisze że stan kalifirnii wisi okazicielowi taką a taką kase   :o

--- Koniec cytatu ---

Spoko, będziemy mieli Terminatora 4,5,6,7,8,9 i już wyjdą na swoje  :2funny:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej