Eve Online > Dyskusje ogólne

NOWA CENTRALA - Propozycje

<< < (8/13) > >>

ArchenTheGreat:
Rozciągliwy układ ma tą wadę, że niewygodnie czyta się tekst. Moim zdaniem część tekstowa powinna mieć szerokość około 60em i nie powinna być skalowalna. To co mnie denerwuje w wielu forach to rozszerzanie części tekstowej gdy ktoś wstawi duży rysunek.

--- Cytat: Scaryman w Sierpień 06, 2008, 08:52:08 ---pamiętam jak odwiedziłem Centrale rok temu , pierwszy raz, pierwsze wrażenie.... OMG chaos everywhere.. . mała czcionka, zdecydowanie za mała przy elementach graficznych, które jakby przytłaczają layout, mało przejrzysta nawigacja...  jak tu cokolwiek można znaleść?! naprawde cięzko było sie przyzwyczaić...

--- Koniec cytatu ---

Mogę się tylko pod tym podpisać. Zbyt pstrokato, niepotrzebne elementy na stronie, za duży banner, niekonsekwencje w linkach (słowo Start jest w trzech miejscach a za każdym razem podpina inny link) itp.

Ellaine:
Rozciągliwy layout jest dobry i słuszny a layout o ustalonej szerokości do (niestety powszechny i dominujący) prymitywizm w projektowaniu.

Dobry layout wygląda dobrze i jest czytelny przy różnych szerokościach. Wykorzystuje cały ekran (mod marginesy) a nie wąski pasek na środku dużych rozdzielczości. I da się jednocześnie czytać wygodnie przy 800x600. Ale 97% współczesnych designerów ma to gdzieś :)

Hastrabull:
dlatego nowa centrala bedzie rozciagliwa i takie layouty poprosze (jak juz pisalem wczesniej :D)

ArchenTheGreat:

--- Cytat: Albi w Sierpień 08, 2008, 15:14:40 ---Rozciągliwy layout jest dobry i słuszny a layout o ustalonej szerokości do (niestety powszechny i dominujący) prymitywizm w projektowaniu.

--- Koniec cytatu ---

Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Bardzo długie linie tekstu czyta się niewygodnie i "prymitywizm" nie ma tu nic do rzeczy. Nie bez przyczyny tekst w gazetach dzieli się na kolumny (łamy).

Rozciągliwość może dotyczyć innych elementów interfejsu ale część tekstowa (z postami) powinna mieć stałą szerokość liczoną w znakach.

Diabl0:

--- Cytat: ArchenTheGreat w Sierpień 08, 2008, 15:11:04 ---Rozciągliwy układ ma tą wadę, że niewygodnie czyta się tekst. Moim zdaniem część tekstowa powinna mieć szerokość około 60em i nie powinna być skalowalna. To co mnie denerwuje w wielu forach to rozszerzanie części tekstowej gdy ktoś wstawi duży rysunek.
--- Koniec cytatu ---

Co fakt to fakt że zbyt długie linie czyta się gorzej - wzrok często gubi "linijkę", ale ja w takich przypadkach używam Ctrl + +/- i spokojnie da się żyć.

--- Cytat: Albi w Sierpień 08, 2008, 15:14:40 ---Rozciągliwy layout jest dobry i słuszny a layout o ustalonej szerokości do (niestety powszechny i dominujący) prymitywizm w projektowaniu.

I da się jednocześnie czytać wygodnie przy 800x600. Ale 97% współczesnych designerów ma to gdzieś :)

--- Koniec cytatu ---

Większość stron projektuje się już od dawna dla 1024x768, i wynika to nie tyle z lenistwa, co najczęściej z założeń projektowych, koncepcji layoutu, oraz usability. Ponadto:
1. Nie każdy typ strony nadaje się do pełnej szerokości.
2. Zbyt długie linie tekstu czyta się wolniej niż relatywnie wąskie kolumny
3. Layoutami z dużą ilością boxów informacyjnych (jak ja to nazywam "portalowe") łatwiej tworzyć i zarządzać przy stałej szerokości strony.

Nie zmienia to jednak faktu że fora należą do typu serwisów gdzie auto-width sprawdza się bardzo dobrze :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej