Eve Online > Dyskusje ogólne

EVE w CD Action 05-2007

<< < (13/13)

Konstanty:
Witam (pierwszy post)

Ta dyskusja tak mnie zainteresowala, ze az sie zarejestrowalem :-)
Gram na trialu od 2 dni, nie z CDA akurat, wiec wyjadaczem nie jestem. Na razie gra mi sie bardzo podoba. Glownie dlatego ze poziom komplikacji interfejsu i rozgrywki wycina mlotow na samym poczatku. Jesli ja z trudem i z pomoca (kudos dla ludzi z chatu centrali) przebrnalem, to zakladam ze inni gracze beda na moim poziomie .

W wowie przeklenstwem jest niski poziom i grupa docelowa podjaranych 13 latkow. Jak bede sie chcial bawic w takie gry to moge za free isc do przedszkola i pobawic sie z wychowankami.

Wow jest ustawiony na szeroki target w zwiazku z tym nic sie tam nie traci oprocz czasu. Nawet rynkow nie mozna kontrolowac. A gra w ktorej nic nie moge stracic nie ma dla mnie sensu (bo oznacza to ze nie moge kogos zniszczyc do zera).

A teraz do sedna - CDA jest tragiczna gazeta (wiem co pisze mam stycznosc z branza gier i zaciecie humanistyczne - CDA nie da sie czytac) i zeby przezyc musi celowac w rynek 14-16 latkow wiec zawsze beda porownywac kazda gre do wowa i narzekac jak cos jest skomplikowane, trzeba pomyslec itd.

Rhovana:

--- Cytat: Karp w Maj 27, 2007, 10:30:49 ---Wiecie jestem tu nowy i akurat o Eve wiem mniej niż recenzent z CDA, ale chyba wlaśnie w recenzji chodzi o to, żeby nakreślić jakoś obraz gry przed czytelnikiem. Poza tym recenzant ma prawo do subiektywnej oceny z tej prostej przyczyny ze jest recenzantem i moze sobie napisać ze wedlug niego to np eve jest slaba bo mało akcji albo coś takiego (zmyślam). Aha no i postawcie się na miejcu takiego człowieka. On miał mało czasu na przetestowanie tej gry i to nie jego wina. Napisał recenzje z perspektywy nooba bo też do nich ona jest kierowana i uważam, że recenzja jest pozytywna bo ja się tą grą zainteresowałem. Poza tym czemu robicie z siebie takich elitarnych graczy. Eve to tak samo jak Wow i inne tego typu gry czysta rozrywka. Równie dobrze ktoś grający w szachy mogłby powiedzieć, że jesteście dzieciaki bo gracie w to prymitywne eve a w szachach to tyle możliwości. Zawsze jest jeszcze mensa :). Troche pokory kurde. To, że ktoś gra w Wowa to też nie znaczy, że jego umysł by nie podołał trudniejszym grom. On ma po prostu taki kaprys i gra w Wowa :).

--- Koniec cytatu ---
Hmm i to że koleś gra w WoWa i ledwie triala zrobił w EvE ma tłumaczyć błędy merytoryczne samej recki?

Fedajkin:
Ale tu nie chodzi o tłumaczenie błędów merytorycznych gościa, tylko o brak rozeznania w temacie i zasięgnięcia języka u ludzi, którzy już trochę przeżyli w świecie EvE... ja w WOW grałem całem 5h i porzygałem się od tej cukierkowej krainy... do tego stopnia, że Warcraft 3 mi obrzydł...

Ellaine:
Z drugiej strony gosc pewnie normalnie pisze recenzje gier singlowych i w tym celu zwykle nie musi zaciagac niczyich opinii, nie musi sie kontaktowac z fanami i wystarcza mu kilkanascie, gora kilkadziesiat godzin w grze żeby wiedzieć o niej mniej więcej wszystko.
Opinie fanow w ogole nie sa szczegolnie wiarygodnym miernikiem jakości gry, bo fani z założenia nie są obiektywni. Nawet jeśli weźmiesz prostą gierkę jak Soldat, z grafiką jak w zegarku, rozbudowaną jak patyk, fani powiedzą Ci, że jest ona lepszą strzelanką niż Stalker i Halo razem, ma zręcznościowe elementy bijące na głowę raymana, a strategie ataku kałasznikowem na mapce XYZ są bardziej zaawansowane niż Gettysburg. W efekcie recenzent napisałby o soldacie zamiast "prosta maleńka gierka, dla niektórych szalenie grywalna" coś w stylu "Wiekopomne dzieło technologii komputerowej i projektowania gier." co nie byłoby szczególnie celną recenzją.

Inna sprawa, że akurat w MMORPG warto pogadać z ludźmi po roku grania żeby dowiedzieć się o "end game content". Ale recenzenci mogli jeszcze do tego nie dojść.

Goomich:

--- Cytat: Albi (była Ellaine) w Maj 28, 2007, 11:07:41 ---Opinie fanow w ogole nie sa szczegolnie wiarygodnym miernikiem jakości gry, bo fani z założenia nie są obiektywni. Nawet jeśli weźmiesz prostą gierkę jak Soldat, z grafiką jak w zegarku, rozbudowaną jak patyk, fani powiedzą Ci, że jest ona lepszą strzelanką niż Stalker i Halo razem,

--- Koniec cytatu ---

Nic dziwnego, skoro to Halo zanizą średnią. :p

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej