Eve Online > Dyskusje ogólne

LAGFIELD vs battlefield

<< < (3/12) > >>

Desert Rat:
dzisiaj mozna tez wprowadzic ta strategię tylko inaczej - 300 orbitujących wokół siebie promów załatwi takiego laga atakującej armii że zanim odzyska panowanie nad fpsami obudzi sie na stacji w klonie....

Ale elaine masz racje -  pomysł był głupi :). Zreszta jita traderzy by sie lekko wkurwilili :D

Ellaine:
Ogolnie sa dwie drogi - optymalizacja i przekonanie ludzi do unikania wielkich bitew.
To drugie wymaga wprowadzenia elementow ktore ograniczaja wielkosc bloba i promuja male ilosci wiekszych statkow. CCP prze w tym kierynku od dawna, dali Doomsday weapon (jesli zrobicie bloba malych statkow, mozecie dostac DD) i przeprojektowali gangi tak by promowac male grupy o jasno okreslonych zadaniach taktycznych (chyba bez wiekszego skutku jesli idzie o walke z blobami). Tyle ze tak naprawde ciezko jest przekonac ludzi ze strategia "zbierz wiecej dobrze uzbrojonych statkow niz przeciwnik i koncentruj ogien" jest zla, bo jest dobra ;).

W kwestii optymalizacji CCP poprawial jakis czas temu swoje algorytmy do load balancing, ale nie przeskoczyli z tego co wiem bariery 1 system = 1 fizyczna maszyna, z dynamiczna alokacja tej mocy tez nie jest za dobrze.
Liczac razem z upgradem sprzetu przed Revelations, doszli od jakichs 300 statkow do 700 walczacych w jednym systemie i lagi sa chyba podobne.
Ogolnie jednak, albo przepisza porzadnie kawal kodu u podstaw mechanizmu eventow, sesji etc, albo ludzie beda robic itak bitwy tak duze jak tylko system pociagnie, i znow beda narzekac, ze bitwa sklada sie z 2 minutowych lagow i wybuchania po disconnect, tyle ze narzekajacych bedzie 1500 albo 3000.
A przepisanie podstawowych elementow silnika gry to operacja nie tylko duza, ale i niosaca wielki potencjal bolu i cierpienia - aktualny silnik byl poprawiany przez lata, nowy bedzie mial nowe bledy.

Desert Rat:
No ale droga optymalizacji jest ehmm.. bez sensu - zawsze zbierze sie banda iluśset frytek mogących zalagować każdy sprzet... Natomiast wpływ na zmniejszenie ilości uczestników w bitwie jest trudny do wykonania przy dobrze wykonanym zalozeniu w eve ze kazda nawet mala a dobrze wykorzystana jednostka sie liczy.

Jedno co jest łatwiejsze do zmiany to ograniczenie w graniu na kilka kont z jednego kompa na raz... Nie wiem jak to sie robi ale na pewno w innych onlinowkach np serii bf nie można było zalogować z kompa kilku kont na raz... W bitwach to wiele nie pomoże ale pewnie zmniejszy sztuczny tłok w niektórych systemach w empire.

LosBekoczoS:
Wiecie mowicie o zmniejszeniu przeliczanych rzeczy przez server ... mniejszych lagach.... a tu nam system HEAT dochodzi juz widze jaka to bedzie lagotworcza maszyna.... przeliczaj ile "Heata" wytwarza moje 8 x1400 3 hardnery 1 shield boster demage control itp itd itd normalnie jakby bylo 3000 shipow w jednym sys bedzie tak cos czuje...

ArchenTheGreat:
Z moich doświadczeń wynika, że większym problemem jest lag po stronie klienta niż serwera. We wszystkich bitwach w jakich brałem udział moduły działały prawie normalnie za to FPS miałem na poziomie klatki na sekundę w najgorszych przypadkach a czasem kompletny zastój przez kilkanaście sekund. Deweloperzy twierdzą, że potrzebne jest przepisanie klienta od nowa i będzie to robione przy okazji nowego engine'u graficznego. Nie sądzę aby robili cokolwiek ze starym kodem do tego czasu.

Po stronie serwera CCP przechodzi z transmisji po TCP/IP pomiędzy nodami klastra na rozwiązania dedykowane dla klastrów. Powinno to pozwolić na zwiększenie limitu 700 osób na system, który został niedawno wprowadzony. Może uda im się podzielić system na kilka nodów ale na to bym specjalnie nie liczył.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej