Eve Online > Dyskusje ogólne
Opowieść o prawdziwej RPG
ArchenTheGreat:
--- Cytat: AngelMarc w Kwiecień 26, 2007, 16:49:04 ---ps. z tego co wiem to jest to wewnetrzna fizyka w samym kliencie wiec jakis maly patch?
--- Koniec cytatu ---
Z całą pewnością nie jest to liczone po stronie klienta. CCP parę razy twierdziło, że nie zamierzają robić porządnej detekcji kolizji bo za bardzo obciążałaby serwer. Wyłączyli nawet kolizję detekcji dla rakiet.
To co mnie najbardziej dziwiło gdy zacząłem grę w EVEa to nieblokowanie pocisków z dział przez asteroidy, statki i stacje.
AngelMarc:
ja rozumiem mimo wszystko rozne dziwne rzeczy :uglystupid2:
ale rozwiazanie tego od strony klienta i wysylanie danych wynikowych do serwera chyba by rozwiazalo problem
ale jak mowie moze to po prostu przerasta wymagania enginu [ chociaz bardziej optuje za stwierdzeniem ze przerasta CCP ]
Ellaine:
1.kazde isotne taktycznie obliczenia po stronie klienta to ryzyko hackow - w tym przypadku pspotykalbys gosci przenikajacych przez przeszkody albo bumpujacych Cie na 500km.
2.w chwili wlecenia gangu 50 statkow na brame (czyli co 2 minuty nieprzesadnie wielkiej operacji floty) kazdy komputer bez 4 procesorow zatrzyywalby sie na pare minut na obliczenia. Moj lapek itak to robi, a to co ma do policzenia to maly ulamek obliczen na pelna kalkulacje kolizji.
AngelMarc:
:tickedoff:
czy ja niewyraznie pisze?
napisalem ze to moze byc problem z enginem
z tego co wiem do zaawansowanych zadan stawia sie specjalne komputery
wiec moze remodeling enginu gry i postwienie kompa [ jeden chyba nie wytrzyma ] lub grupy kompow odpowiedzialnych za fizyke gry? zreszta, kilka gier online podobnych do eve pokazalo ze da sie zrobic bardzo zaawansowana fizyke gry niz ta obecna, wiec dalej bym optowal za forma ze tylko CCP nie chce tego zrobic z jakiego powodu :tickedoff:
Ellaine:
Z takiego ze itak maja bardzo duze problemy z wydajnoscia, bo serwer jest w pythonie a load balancing nie przewiduje rzucenia ponad 1 komputera na 1 system. A dokladna detekcja kolizji to powazny problem algorytmiczny. Tzn rozwiazania takie, torych zlozonosc obliczeniowa nie rosnie wykladniczo do ilosci obiektow sa trudne*.
*)W czasie pisania tego posta nie przychodza mi zadne do glowy
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej