Eve Online > Dyskusje ogólne
EVE - Online & Poland
sensei:
Dzięki za odpowiedzi, zwłaszcza, że tak ich wiele było. Po prostu troche żalu na ten cudowny kraj mysiałem przelać. U nas w IV RP trudno być kimkolwiek oprócz polityka, bo tym zawsze będzie wygodnie. Chciałbym wyjaśnić po co napisałem poprzedniego posta. Otóż chciałbym, żeby skoro podejmują decyzje gdzieś tam w świecie dotyczące polskich graczy EVE, to niech to robią o informacje miarodajne i z pierwszej ręki. Bo oni niewiele wiedzą o naszym kraju, im się tylko zdaje, że wiedzą jak tu jest. A powinni znać "polską rzeczywistość".
Odnośnie polskiej społeczności towidzę ,że wychodzicie trochę z założenia jak właściciel Pubu. Sprzedawać piwo po 5 zł to menelstwo nie będzie przychodzić. Bez urazy ale to trochę rasizm. Naprawdę uważacie, że gracz który nie zna angielskiego na waszym poziomie i nie pracuje w branży IT to musi być ziom i dres? Dlaczego tak bardzo boicie się że popsuje się wam community? Skoro jesteście koło 30 to bądzcie ponad nich to domniemane ziomalstwo wam nei zaszkodzi.
Polisz Werszyn jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Wiem jakie są szanse na zrobienie lokalizacji EVE ale jestem ciekaw czy język jest zapisanny na serwerze czy też w katalogu z grą. B o jak jest zapisany w katalogu z grą to mozna by samodzielnie wyedytować czy coś. Przecież jest fura programów do rozpakowywania archiwów gier. Rozwiążmy sprawę po polsku. Nie chcą lokalizować sami to zrobimy ;)
P. S. Jak by nie patrzeć to mniej też bliżej 30 niż dalej i też z branży IT jestem chociaż jako ten pomniejszej rangi "informatyk-fachowiec"
Ellaine:
--- Cytat: Sensei w Maj 26, 2007, 22:31:16 ---Po prostu troche żalu na ten cudowny kraj mysiałem przelać.
--- Koniec cytatu ---
Zrzedzisz, kraj jakich dziesiatki, porownaj Wegry, Czechy, Litwe, Rumunie, Ukraine (...) - tu troche lepiej, tam troche gorzej, w Polsce kariere robi sie w miare normalnie, rynek pracy jest w miare normalny, zarobki sa w miare przecietne, rzad ma mniejwiecej tyle idiotow co w przecietnym innym kraju, tylko narod jest troche bardziej marudny niz srednia.
--- Cytuj ---Bo oni niewiele wiedzą o naszym kraju, im się tylko zdaje, że wiedzą jak tu jest. A powinni znać "polską rzeczywistość".
--- Koniec cytatu ---
Co maja wiedziec?
Ceny sa ustalone i ich nie dostosuja. Mechaniki gry dla Polakow przeciez nie zmienia. Karta placic w Polsce mi sie udaje bez problemu. Wszytko co Orbis musi wiedziec, to gdzie mu sie oplaca puszczac reklame.
--- Cytuj ---Odnośnie polskiej społeczności towidzę ,że wychodzicie trochę z założenia jak właściciel Pubu. Sprzedawać piwo po 5 zł to menelstwo nie będzie przychodzić.
--- Koniec cytatu ---
Tanie piwo jest raczej po to zeby zwiekszyc klienteleo meneli a nie zmniejszyc o studentow :).
--- Cytuj ---Przecież jest fura programów do rozpakowywania archiwów gier. Rozwiążmy sprawę po polsku. Nie chcą lokalizować sami to zrobimy ;)
--- Koniec cytatu ---
To niezgodne z EULA i bez sensu. Jak Polska spolecznosc osiagnie graniczna wielkosc i CCP rozpocznie projekt spolszczania, to moze ktos stad sie zglosi do pomocy.
wuzel:
Z lokalizacją będzie tak jak u szwabów. 5000 aktywnych pełnych kont i ccp się samo do nas zgłosi, żebyśmy im w tym pomogli. Niemiecka lokalizacja w 90% została zrobiona przez ich community. Ale zapomnij o pełnej lokalizacji - interface, teksty misji i to w zasadzie wszystko. Na szczęście. A, i może tutorial.
I czemu uważasz, że cena evki tworzy jej elitarność? WoW kosztuje prawie tyle samo, a trzeba jeszcze dołożyć zakup (nie najtańszego) pudełka (czy dwóch), a graczy jest od metra. Gdzie tu elitarność? Chyba, że czepianie się, żeby się przyczepić... Bo zawsze lepiej by było za darmo. Ale za darmo ccp nie miałoby na opłacenie programistów czuwających nad i rozwijających grę, nie miałoby na rozwijanie serwera itd... 15 baksów to naprawdę niewielka opłata za taki support ze strony firmy.
MightyBaz:
Sensei, takie podejście jest niebezpieczne bo niepotrzebnie rozwija ksenofobie ...swiat nie kreci sie wokol nas , ani my nie kręcimy sie wokół niego. To sa jakieś kompleksy wyniesione z czasow prl-u...co ciekawe uszlachetniane jako prawdy obiegowe...i zamiast je powtarzać jako jedyne i sluszne ideowo spójrz na to z perspektywy producenta czy dystrybutora...a nie rzucaj jakis bredni o metafizycznym wpływie naszego etosu narodowego na kształtowanie sie biznesu CCP w Polsce.
Chyba wystarczy nam juz oszolomow wokol, zeby sluchac nastepnego "ojca narodu" w wydaniu eve.
sensei:
Nie wiem jak wy ale ja mam wrażenie, że nasza rozmowa jest nieco przesunięta w fazie. Po prostu mam wrażenie, że nie zupełnie zrozumieliście o co mi biega. Wobec tego skoncetrujmy się na faktach.
1. Orbis uzależnia lokalizację od liczby pełnych kont. Polski gm też ma być wtedy kiedy liczba graczy zwiększy się odpowiednio. Dodatkowe bajery mają być wtedy kiedy będzie jeszcze więcej polskich graczy. Zgoda, założenie słuszne marketingowo, bo CCP to nie Caritas. ale to jest troche błędne koło, bo te "bonusy", które mają przyciągnąć polskich graczy są uzaleznienione od w pełni aktywowanych kont. Jak dla mnie trochę ironiczne.
2. Kwestia pieniędzy trudna w Polsce jak zawsze ;) Nie wiem czy się ze mną zgodzicie ale jest ważne ile płacimy za EVE. Niestety nie są to porównywalne kwoty z tymi na zachodzie. Na zachodzie za te 15 euro to masz 3 paczki fajek a u nas ok.12. Podaję obrazowo, bo to będzie miało znaczenie przy podejmowaniu decyzji czy płacić za WoW czy EVE. Ja wiem że tego się nie przeskoczy, że CCP nic do tego. Po prostu to kolejny ważny czynnik istiotny do zwiększenia się liczby Polaków w EVE.
3. Nie mogę za chiny ludowe pojąć waszych obaw w stosunku do lokalizacji. przecież nie musielibyście jej włączać. Zgadzam się w zupełności, że nie należy lokalizować "nazw własnych" w grze. Natomiast lokalizacja tutoriala, opisów misji, przedmiotów, umiejętnosci czyli całej zawartości pisanej prozą bardzo pomogłaby w zwiększeniu liczby aktywnych w pełni kont. Poza tym ułatwiłaby wdrożenie się w grę i być może zmniejszyłaby liczbę głupich pytań o pierdoły przez nowych graczy.
4. Nie jestem ksenofobem. Nawet lubię tych zachodnich ludzi. fajnie mają co niektórzy bo niemuszą uzywac polskich znaczków przy pisaniu. Zaprawdę powiadam wam, kto tu jest ksenofobem jeżeli pisze, że tańsze piwo zwiększy ilość meneli a nie studentów, no kto? przecież "do nowych" nie musielibyście się odzywać wogóle, wasze prawo.
Reasumując jak Orbis ma "wprowadzać bajery" dla nas, skoro dla was polska wersja jest be, gracze "nie na poziomie" są be i zasadniczo wszystko jest be co mogłoby naruszyć ustanowiony przez was porządek rzeczy. Z tym psuciem społeczności to marudzicie jak elita demosceny, kiedy w CD-Action zaczęły pojawiać się demka scenowe, w związku z czym nowi zaczęli sie interesować " elitarną demosceną" co oczywiiście starych poirytowało. ciżeko w tłumie błyszczeć przecież.
A tłumaczyć na polski mogę sobie na własny uzytek bo polskie prawo na to pozwala.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej