Eve Online > Dyskusje ogólne
dread czy carrier?
yaakuza:
Takie pytanie.. :) jak myslicie co jest lepsze.. co ma wiecej zastosowan i jest bardziej uniwersalne..no i wogole jakie so według was wady i zalety dreadnoughtow i carrierow? Tak sobie czasami trafiam na jakies watki o handlu i tam raczej chwala sobie carriery.. czyzby dreadnought nie nadawal sie do niczego innego oprocz rozwalania innych capitali, lub "POS-ów"? Bo w sumie dla takiego laika jak ja tylko z tym sie kojarza, po tym co widzialem ;) aha no i moze gdzie mozna takie najtaniej kupic? :P to juz tak "czysto teoretycznie" pytam ;)
piotrqs_quendi:
Ciężko powiedzieć co ma więcej zastosowań.
Lotniskowce są to typowe jednostki wsparcia. Mogą wspierać pilota Fregaty przydzielając mu 5 fighterów (myśliwców) co zwiększy o kilkaset procent jego zdolność bojową. Lotniskowce także potrafią bardzo ładnie doładowywać osłony - tak innych statków jak i POSów. Nie możemy zapomnieć o walorach transportowych. Lotniskowiec w przeciwieństwie do frachtowców może dokonywać "skoków" po kilka systemów, co daje ogromną oszczędność czasu, a także olbrzymie bezpieczeństwo transportu. Lotniskowce transportują chyba 80% towarów w 0.0. Oczywiście nie możemy porównywać ładowności obu klas. Lotniskowiec daje także możliwość wsparcia flot na zasadzie umożliwienia jej zmiany modułów bez konieczności dokowania w stacji. Lotniskowcem też możemy polować na "raty" (co swoją drogą uważam za czystą głupotę).
Jeżeli chodzi o drednoty to są to takie duże pancerniki. Dzięki nim możemy oblegać POSy jako że znacznie skracają czas oblężenia. Dodatkowo drednoty są najważniejszą siło każdej dużej floty. Oczywiście gang pancerników jest w stanie spokojnie zniszczyć pojedynczego drednota.
Jeżeli myślisz o zakupie/skilowaniu to zaznaczę że są to statki które wymagają współpracy z innymi graczami. Po co mi lotniskowiec czy drednot skoro nie ma mi kto stawiać cyno (potrzebne do przemieszczania się i zazwyczaj używa się do tego celu altów), albo kto będzie stanowił wsparcie.
Przykładowo: jakoś amerykańskie lotniskowce nie pływają samotnie po oceanach.
Dodatkowe info:
- Lotniskiem i drednotem nie wlecisz do systemów powyżej 0.4.
- Do rodziny lotniskowców należy "statek matka" (mother ship).
- Deweloperzy CCP podali przykładową strategię zniszczenia tytana, w której o lotniskowce odgrywają kluczową rolę (nie mówię o polowaniu na wylogowanego tytana z agro, chodzi o uczciwą walkę bez wylogowywania).
Venzon 2003:
Generalnie nie oplaca sie robic carriera na glownej postaci z wielu sprawdzonych powodow, chyba ze juz nie masz na co tracic sp, dreda za to warto zrobic na mainie.
Jeszcze pojade kolege z shck - gowno wie o npcowaniu carrierem. Moj nanothanatos warpuje 2 razy szybciej niz raven i lata 350km bez snejkaczy :D
piotrqs_quendi:
--- Cytat: Lukis w Marzec 09, 2007, 08:58:41 ---Jeszcze pojade kolege z shck - gowno wie o npcowaniu carrierem. Moj nanothanatos warpuje 2 razy szybciej niz raven i lata 350km bez snejkaczy :D
--- Koniec cytatu ---
Skarbie, ja tylko napisałem że ratowanie w moim mniemaniu jest głupotą, nie pisałem że nie można. Notorycznie w swoim czasie w 0.0 obok mnie ratował gościu w lotnisku. Robił to chyba na luziku, ale jak wpadło kilku wrogów to od razu alarm i akcja "na ratunek" lotniska.
Róbta co chceta.
roofi:
--- Cytat: Piotrqs Quendi w Marzec 09, 2007, 09:11:03 ---
--- Cytat: Lukis w Marzec 09, 2007, 08:58:41 ---Jeszcze pojade kolege z shck - gowno wie o npcowaniu carrierem. Moj nanothanatos warpuje 2 razy szybciej niz raven i lata 350km bez snejkaczy :D
--- Koniec cytatu ---
Skarbie, ...
--- Koniec cytatu ---
Venzik nie jest twoim skarbem więc zabieraj od niego swoje śmierdzące łapska :knuppel2:
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej