Eve Online > Dyskusje ogólne

Capital - jaka to klasa

<< < (3/7) > >>

Xarthias:

--- Cytat: Mona X w Luty 28, 2007, 15:36:56 ---
--- Cytat: Dormio w Luty 28, 2007, 13:21:47 ---Ewidentna manipulacja...

--- Koniec cytatu ---

Ewidentny dowcip, na co powinna wskazywać (między innymi) ta szczerząca się gęba na dole.

--- Cytat: Ellaine Tash-Murkon w Luty 28, 2007, 14:40:08 ---Zalozeniem okretu liniowego jest wystepowanie w linii, co implikuje pewna masowosc, i walka z innymi okretami. Te funkcje pelnia w Eve BSy.
--- Koniec cytatu ---

Ale nie BSy nie występuje w linii. Dlatego należąłoby nazywać je blobowce. ::)
--- Koniec cytatu ---
Jak napisałem wcześniej - nazwa tradycyjna :)

--- Cytuj ---
--- Cytat: Ellaine Tash-Murkon w Luty 28, 2007, 14:40:08 ---A drednauty w RL to tylko takie wieksze niszczyciele ktore wypadly z obiegu kolo 1 wojny.
--- Koniec cytatu ---

Nie no, drednoty to była nazwa pierwszych pancerników.

--- Koniec cytatu ---
Nie.
Drednoty to była nazwa pierwszych pancerników mających tylko uzbrojenie główne - działa wielkokalibrowe, w przeciwieństwie do "zwykłych" pancerników mających uzbrojenie mieszane.
Do tego drednoty były odrobinę większe i lepiej opancerzone niż pancerniki.
Do tego dochodzi zastosowanie nowego napędu (turbiny parowe) i kilka innych niuansów. Ale zdecydowanie pancernik (battleship) to inna klasa niż drednot. Mylące może to być w języku polskim, gdyż drednot nie ma swojego odpowiednika w naszym języku i przez niektórych historyków faktycznie nazywane są one pancernikami.

Sotharr:

--- Cytat: Mona X w Luty 28, 2007, 15:36:56 ---
--- Cytat: Ellaine Tash-Murkon w Luty 28, 2007, 14:40:08 ---A drednauty w RL to tylko takie wieksze niszczyciele ktore wypadly z obiegu kolo 1 wojny.
--- Koniec cytatu ---

Nie no, drednoty to była nazwa pierwszych pancerników.

--- Koniec cytatu ---

W zadnym wypadku nie byly to pierwsze pancerniki. Wrecz przeciwnie, ostatnie. Nazwa ta oznacza koncepcje pancernika, na ktorym uzbrojenie glowne stanowia jednakowe dziala duzego kalibru. I te koncepcje stosowano do konca II wojny swiatowej, po ktorej nie powstal juz zaden pancernik.

Xarthias dobrze prawi, okret flagowy to okret, na ktorym znajduje sie dowodca floty czy grupy operacyjnej. Nijak to nie implikuje jego wielkosci czy klasy, np. w zespole lotniskowcow to moze byc niszczyciel lub krazownik oslony.

Jesli mozna sensownie uzyc jakiegos polskiego okreslenia, to tak robie, bo nie lubie makaronizmow. Jesli Eve ma byc spolszczone, to chyba warto sie do tego przygotowac i juz teraz pomyslec nad terminologia ;). Zeby potem nie bylo placzu, ze ktos to przetlumoczyl i nasadzil lozizmow.

Xarthias:

--- Cytat: korpusz w Luty 28, 2007, 15:36:11 ---generalnie akcja w EVE to nie rok 1900 ktoryś. Więc każde nazewnictwo może być dobre, ważne by ustalić jakiego się będziemy trzymać i nie koniecznie musi być one sztywno wpięte w reguły nazewnictwa statków/okrętów/samolotów w czasach dzisiejszych tylko oparte na nich.

Może warto wydzielić część tego tematu odnoszącą się do klas statków i jej polskiego tłumaczenia oraz stworzyć system polskich nazw dostosowany do realiów EVE. 

--- Koniec cytatu ---
Wydzieliłem.
Co do polskiej nomenklatury klas okrętów w Eve - ja osobiście używam nazewnictwa klas z okresu pierwszej połowy XX wieku. Po drugiej wojnie stopniowo zmniejszała się liczba klas okrętów, a do tego zamieszanie wprowadziły nowe systemy uzbrojenia oraz przeniesienie ciężaru bitew morskich na lotniskowce i samoloty z tych lotniskowców startujące.
Moją propozycję już kiedyś dawno temu podawałem na forum, ale było to jeszcze przed czasami capitali. Mniej więcej wyglądało to tak:
Frigate - Fregata
Assault frigate - Fregata szturmowa
Interceptor - Fregata przechwytująca
Covert-ops - Fregata zwiadowcza (rozpoznania?)
Destroyer - Niszczyciel
Interdictor - ?
Cruiser - Krążownik
Heavy assault cruiser - Ciężki krążownik szturmowy
Recon ship - Krążownik rozpoznania
Battlecruiser - Krążownik liniowy (pancernopokładowy)
Command ship - Krążownik (okręt) dowodzenia (flagowiec)
Battleship - Pancernik (można bawić się w rozgraniczenie tier1 jako pancerników kieszonkowych, ale po co zaciemniać :P )
Dreadnought - nieprzetłumaczalne, spolszone do Drednot
Carrier - Lotniskowiec
Mothership - ?
Titan - Tytan?

Z nie-bojowych:
Szuttle - prom
Industrial ship - statek przemysłowy?
Transport ship - transportowiec/kontenerowiec?
Freighter - frachtowiec (powyższe trzy w języku polskim stosuje się wymiennie :/ )
Można jeszcze by Blocade runnera jako osobną klasę wymienić, no i zostają barki górnicze i exhumery.
Dla dociekliwych można ten podział ciągnąć głębiej - np Dominix jako lotniskowiec eskortowy itp...

--- Cytat: Sotharr ---okret flagowy to okret, na ktorym znajduje sie dowodca floty czy grupy operacyjnej
--- Koniec cytatu ---
Aby jeszcze zaciemnić - w eve są flagowce czyli command shipy (BC t2), a w rl okręty flagowe spotykało się nawet na poziomie eskadry - w dużych ugrupowaniach mogłobyć więc kilka okrętów flagowych różnych klas "wożących" dowódców eskadr, grup wydzielonych lub rodzajów okrętów (eskorta, okręty liniowe, lotnisowce etc) oraz okręt dowódcy floty czyli główny flagowiec.

korpusz:
Interdictor - "Krążownik przechwytujący" lub pasowała by do niego nazwa która posiadały okrety zrzucajace bomby głębinowe jeżeli mają one jakąś specjalna nazwe ;)

Co do innych nazw to osobiscie kuje mnie w oczy battleship nazywany pancernikiem a nie okrętem wojennym, ale to pewnie zboczenie z ogame ;) kwestia przyzwyczajenia.

Mothership - Statek Matka (prosciej przetłumaczyć chyba się nie da, wszystko inne będzie już "zaciemnianiem" )

Jeżeli chodzi o commandy i spojrzenie na flagowce takie jak przedstawił Xarthias to nie powinniśmy wogóle tego pojęcia używać gdyż Fleet Commander może latać praktycznie wszystkim i dowodzić flotą. Więc przyjmieny, że Command Ships to Okrety flagowe (co się równa brak nazwy dla Capital Ships) albo uznamy nazwe w stylu "Statki dowodzenia", a "Okrętami Flagowymi" będziemy nazywać statki od Carriera w górę. Oczywiście w tym drugim wypadku będzie to nazwa umowna gdyż właśnie te największe statki są ikonami siły prestiżu itp we flocie.

Jeszcze tylko mała zagadka: spotykasz flote wroga, nie znasz ich klas statków jak one wyglądają i które do czego służą, możesz jedynie się domyślać. Twoje zadanie to zabicie dowódcy. Na którym statku najprawdopodobniej on będzie:
a) największy i najpotężniejszy we flocie
b) najmniejszy i lub średni
c) ten którego nie widzisz i nie wiesz o jego istnieniu (recona)
Oczywiście nie można patrzeć tu przez pryzmat EVE tylko kierować się naszymi zwierzęcymi instynktami (najlepiej tymi nie spaczonymi przez wiedze). Dla mnie odpowiedź jest prosta "a)" i dlatego jestem za tym aby Capitale tłumaczyć jako okręty flagowe.

Z innych
Logistic - Krążownik wsparcia
Transport Ships - Transportowce opancerzone /Ciężkie transportowce
Industrial ship - Statek przemysłowy/Transportowiec
Mining barges - Barka górnicza
Exhumers - Statek wydobywczy

Michieru:
O ile mnie pamięć nie myli, nazwę "flagship" mają nosić tech2 battleshipy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej