Eve Online > Poradniki
Poradnik dla początkujących v. 2.0
Xarthias:
Ponieważ poradnik Ravu stał się troszkę nieaktualny już, trzeba by go albo uaktualnić, albo napisać od nowa. Biorąc pod uwagę problemy jakie były stwarzane z powodu udostępnienia poradnika na Centrali, lepiej chyba napisać nowy.
Przemyślałem sobie ten problem i myślę, że należy to rozwiązać nie jako jeden wielki poradnik, a raczej jako serię artykułów tematycznych. Myślę, że nie ma sensu rozważać wszystkiego super dokładnie - raczej niech będą to praktyczne rady plus minimum potrzebnej teorii. Jeśli komuś to nie wystarczy i nie potrafi dojść samemu do reszty, to chyba się do evki nie nadaje. :) Czyli generalnie poradnik dla inteligentnych. :P
Myślę, że potrzebne by były następujące artykuły:
* 1. Start - W połowie gotowy by me :).Instalacja i tworzenie postaci plus tipsy jak zacząć.
* 2. Skille - zrobiony prze future.Czyli jak najrozsądniej skillować, słowo o learningach.
* 3. Statki i fity - brak. Garść porad odnośnie wyboru statków i modułów.
* 4. Górnictwo - brak.Tipsy dla górników. Statki na początek, gdzie kopać, co dalej.
* 5. Walka i NPCowanie - brak. Czyli krótka rozprawa o trackingu i tego typu duperelach oraz garść porad jak zacząć polować na npców.
* 6. Misje i kompleksy - Dormio pisze.
* 7. Produkcja - Napisane przez Dormio. Jak zacząć produkować.
* 8. Handel - zrobine przez Ellaine.Jak spekulować na markecie.
* 9. Kontrakty - zrobione przez Piotrqs Quendi [SHCK].Gotowy, ostatnie poprawki.
* 10. Rigi i salvaging - brak.. Co i jak.
* 11. Skanowanie i eksploracja - zrobione przez Mario del Torres [GBT]. Gotowy, ostatnie poprawki.
* 12. PvP - W połowie zrobione przez Rhovanał. Poradnik dla początkującego. Co to jest tackler, jakie skille na początek, overview - słowem podstawy.
I chyba tyle. Aż tak dużo tego nie ma :P
Kto do czego chętny? I może jeszcze coś co przegapiłem?
Jak będzie dużo chętnych to się zrobi jako wiki, albo na googledocks... Ale jakoś wątpie w te tłumy ;)
Postaramy się o jakieś wyróżnienie osób piszących.
marcoos:
Taka moja uwaga odnośnie organizacji tworzenia takiego poradnika.
Proponuję skorzystać z jakiejś grupowej metody pisania. Nie bawcie się w wordy, dzielenie obowiązków na pisanie działów itp. Bo po prostu ten poradnik nigdy nie powstanie - a jakby jakimś cudem już powstał, to zaraz się zestarzeje :)
W tej chwili są dwa sposoby na porządne i grupowe prace:
1) CVS lub (lepiej) Subversion. Czyli systemy kontroli wersji - bardziej zaawansowane ale trudniejsze do wdrożenia na początku (zwłaszcza, że musi być powiązane później z jakimś generowaniem strony WWW lub np. PDF)
2) Wiki - czyli coś a'la wikipedia
Myślę, że najbardziej optymalnym wyjściem jest punkt 2...
Więcej szczegółów w googlach albo na wikipedii ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Content_Management_System
Ellaine:
Wiki, wiki!
Nieprogramistom zapal pisania poradnikw skonczylby sie w polowie ustawiania cvsa :)
marioosh:
zawsze może być google.docs :) też nie trzeba wiele kombinować... otwierasz i masz i zawsze idzie wyesportować do .HTML. .pdf. .rtf czy innego dziadostwa(czyt. .doc) :D generalnie nie jest ważna metoda tylko chęci, zapał, trochę potywacji i efekt. niech każdy napisze swoje a potem się bedzie xart martwił jak to złożyć
Ale w sumie to też bym starał się to wcisnąć na wikipedię. niech mają dostęp wszyscy.
Rhovana:
moge sie wstepnie zająć pisaniem poradnika do pvp + config overviw, pod jednym warunkiem że nie bedzie znowu głupich flejmów, a jeśli ktos bedzie proponował poprawki albo sie nie bedzie zgadzał to niech napisze to po ludzku a nie od razu z jakimiś debilnymi podtekstami..
Oczywiście bedzie to poradnik dla skrajnie początkujących. Jeśli ktoś uważa że sie lepiej nadaje do tego proszę uprzejmie.
W ogóle pomysł z Wiki jest niezły.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej