Eve Online > Przedpokój

Virtual Democracy

<< < (12/13) > >>

vulor:

--- Cytat: Radix_s w Styczeń 09, 2007, 04:30:48 ---Niedlugo stuknie nam roczek i to dzieki czemu? DYKTATURZE  :knuppel2:

Demokracja nie sprawdza sie w EVE - ludzie tutaj przychodza sie bawic, a nie pierdzielic z glosowaniami co i rusz, traceniem czasu na przewalaniu sie przez dyskusje i formalnosci.

--- Koniec cytatu ---
;D ;D

Niby racja, tylko co to za dyktatura.
Serio, jaka jest przyjemność z bycia dyktatorem, kiedy każdy może Ci powiedzieć "Mam Cie w dupie i się już z tobą nie bawię"?

Ja tam gram sobie freelance. Nikt mi nic nie każe robić, nikt mi niczego nie zabrania. To jest dopiero zabawa :D

Yabushido:
To ja moze jednak zostane przy 'nierealnej' technokracji

BTW
Porzadek musi byc  :knuppel2: a w demokracji troche z tym ciezko  :coolsmiley:

Assari:

--- Cytat: Yabushido w Styczeń 09, 2007, 13:15:12 ---To ja moze jednak zostane przy 'nierealnej' technokracji

BTW
Porzadek musi byc  :knuppel2: a w demokracji troche z tym ciezko  :coolsmiley:

--- Koniec cytatu ---

Bo demokracja to nic innego jak "idealna" wersja anarchii

Radix_s:

--- Cytat: [BYDI] Vulor w Styczeń 09, 2007, 08:38:40 ---
--- Cytat: Radix_s w Styczeń 09, 2007, 04:30:48 ---Niedlugo stuknie nam roczek i to dzieki czemu? DYKTATURZE  :knuppel2:

Demokracja nie sprawdza sie w EVE - ludzie tutaj przychodza sie bawic, a nie pierdzielic z glosowaniami co i rusz, traceniem czasu na przewalaniu sie przez dyskusje i formalnosci.

--- Koniec cytatu ---
;D ;D

Niby racja, tylko co to za dyktatura.
Serio, jaka jest przyjemność z bycia dyktatorem, kiedy każdy może Ci powiedzieć "Mam Cie w dupie i się już z tobą nie bawię"?

No powiedzmy hmm... parentalna dyktatura? Mamy spora doze freelancowania, ale jak cos trzeba to trzeba :)
Ja tam gram sobie freelance. Nikt mi nic nie każe robić, nikt mi niczego nie zabrania. To jest dopiero zabawa :D

--- Koniec cytatu ---

Ellaine:
Slowo komunizm wlacza mnie w tryb bojowy ;) Znow posypia mi sie minusy, ktos napisze ze nudze, a kilku innych ze spamuje. No ale to  byla ewidentna prowokacja!.

--- Cytat: Radix_s w Styczeń 09, 2007, 04:30:48 --- Niedlugo stuknie nam roczek i to dzieki czemu? DYKTATURZE  :knuppel2:
Nauczylismy sie tego w trybie 'harms-way'  :-\
--- Koniec cytatu ---
Inni ludzie chca sie bawic, a nie wykonywac czyjes rozkazy i realizowac czyjas polityke.
To w sumie zalezy od tego w jaka gre chca ludzie grac. Przecietny ziutek chce kosmicznej strzelanki na punkty killboardowe. Dla nich jest obojetne z kim walcza i po co, byle bylo duzo wybuchow i dostep do kasy, a zarzadzanie korporacja jest dla nich balastem ktory chetnie zloza na rece kogos chetnego.
Inni chca strzelanki RPG, czyli bedac Matari chca strzelac do Amarrow, albo ich postaci z zalozenia nie lubia jednych a sa lojalne wobec innych frakcij sojuszowych. Tym przypasuje dyktatura ale z miejscem glosu dla ludu, gdzie beda mogli wyrazic swoje sympatie i antypatie.
Inni chca gry kolekcjonerskiej, gdzie moga sobie zbierac na wieksze lasery gornicze. Wisi im gdzie i kogo sie bije, wazne zeby byla kasa.
Inni znow chca gry ekonomicznej lub strategicznej. Ci z nich ktorzy nie maja wlasnego korpa ani nie freelancuja, musza miec przynajmniej wplyw na decyzje, zeby sie bawic.

--- Cytuj ---Co do reszty systemow hmm... mysle ze komunizm wlasnie jest systemem (oczywiscie nie dotyczy gry :)), ktory ma przyszlosc.
--- Koniec cytatu ---
Socjalizm i komunizm rzeczywiscie maja przyszlosc. Jest to jedno z glownych zagrozen dla ludzkosci, obok lobalnego ocieplenia i wojny nuklearnej.

--- Cytuj ---Komunizm zostal wprowadzony po prostu o duzo za wczesnie - nie nalzey go stosowac w wypadku kiedy sa takie roznice w poziomie zycia obywateli. W ksiazkach od historii widac dlaczego... w sumie patrac na niektore rejony ziemi nie trzeba robic sobie klopotu z wetrowaniem zadnych tomisk.
--- Koniec cytatu ---
Komonizm wogole by nie zaistnial bez skrajnych roznic poziomu zycia ludzi z roznych klas. Bez tego nie ma wystarczajaco ludzi do rewolucji.

--- Cytuj ---Mysle, ze dopiero wysoce intelektualnie rozwiniete spoleczenstwo, gdzie kazdy czlowiek ma zapewniony byt na wysokim poziomie mozna delikatnie zaczac wprowadzac cos w rodzaju komunizmu, albo unifikacji whatever.
Wyksztalcony poprawnie czlowiek, ktory ma w sumie wszystko (i zakladamy, ze zyje w spoleczenstwie wychowujace swe dzieci nie na zasadzie "kazdy rzepke sam sobie skrobie", ale w duchu wspolpracy na zasadzie - razem zdzialamy wiecej niz jakby sam kazdy mial sie najwiecej dla siebie nachapac) jest bardziej skory do dzielenia sie z innymi, pomagania innym (to jest wizja przyslosci - zdaje sobie sprawe z tego ze na dzien dzisiejszy to moze powodowac ironiczny usmieszek albo rofle  8)).
--- Koniec cytatu ---
Wyksztalcony poprawnie czlowiek ktory ma w sumie wszystko, przed komunizmem bedzie sie bronil zbrojnie lub ucieknie z rodzina za granice. Dopiero rzesze niewyksztalconych nieudacznikow ktorzy nie chca sami na siebie zarobic i maja zbyt malo inicjatywy i odwagi, zeby zostac bandytami lub zlodziejami, robia rewolucje by wywalczyc sobie system, w ktorym rabunek realizuje za nich panstwo.

Dla odroznienia, do socjalizmu rewolucji nie trzeba, wystarczy zwykla demokracja, w ktorej wyksztalceni politycy ktorzy w sumie maja wszystko, z pelna swiadomoscia prowadza polityke ktora im przysporzy poklasku a nastepnej kadencji dlugow i kryzysu.

--- Cytuj ---Kto wie, jesli ludzie sie nei zgladza wczesniej to moze nasze pra-pra-pra-pra-pra wnuki dozyja dnia gdzie nie bedzie juz rzadow (zastapi go maszyna/siec umozliwiajaca globalne wymiany pogladow, kontakow, szukanie kontrahentow) - po prostu system przejdzie do stanu utopii samo-sie-kontrolujacej.
--- Koniec cytatu ---
No to teraz nie wiem co atakowac, bo samoregulujacy sie system oparty na wymianie kontraktow to dokladna idealna odwrotnosc komunizmu - czyli utopijny system wolnorynkowy :)
Realnie jednak potrzeba czegos w rodzaju rzadu, by idealni kapitalisci nie zaczeli uzywac karabinow jako srodkow walki z konkurencja i pozyskiwania srodkow.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej