Śmietnisko > Archiwum
700.000$/rocznie z grania w MMO i po co si? m?czy? w RL-u?
dzikus:
kontrola IP jest jak najbardziej realna. Ale na przyk?ad WoW ma w?asne, specyficznie chi?skie serwery. Poza tym internet w chinach jest bardzo dobrze nadzorowany - tam nie masz specjalnego wyboru jak twój sygna? wychodzi z kraju. Wi?c mog? zwyczajnie zablokowa? wszystkie gry, które si? nie dostosuj?. Oczywi?cie ludzie z odpowiedni? wiedz? b?d? w stanie pewnie to obej??, ale czy b?dzie im si? chcia?o?
Sambor:
....czyli nic im nie pozosta?o jak zbieranie ry?u. Tego im nikt nie zabroni :wink:
dzikus:
A'propos zarabiania w grze:
http://www.mmorpg.com/showFeature.cfm/loadFeature/204
Ciekawe kiedy inne firmy pójd? za przyk?adem Sony. Bo jestem pewien, ?e pójd?.
A z innych ciekawych aspektów - wirtualizuje si? kolejny kawa?ek naszego ?ycia - teraz mo?na zarabia? kas? pracuj?c w wirtualnym ?wiecie.
Hall Underley:
--- Cytat: "dzikus" ---A'propos zarabiania w grze:
http://www.mmorpg.com/showFeature.cfm/loadFeature/204
Ciekawe kiedy inne firmy pójd? za przyk?adem Sony. Bo jestem pewien, ?e pójd?.
--- Koniec cytatu ---
Sony nie jest pierwsze, sama idea jest do?? stara. Pami?tam wojn? na rec.games.mud.lp sprzed paru lat zwi?zan? z tematem.
Gamedriver (silnik muda) mia? w licencji zakaz komercyjnego u?ycia. No ale kto? wymy?li? sobie, ?e b?d? si? utrzymywa? ze sprzeda?y przedmiotów w grze. I zrobi?a si? ca?a awantura, czy jest to zgodne z licencj?, czy nie. Nie wiem niestety jak to si? ko?czy?o.
rbialo:
Wracaj?c zas do tematu z pierwszego posta - co w?a?ciwie jest z?ego we wprowadzeniu ogranicze? czasowych? Dla normalnego cz?owieka, który w RL ma jakie? obowi?zki (rodzina, praca, edukacja, itp.) to nawet lepiej - eliminuje negatywny efekt tzw. "uzale?nienia", który tak bardzo lubi? rozdmuchiwa? poszukiwacze sensacji w mediach.
Dodaktowo takie podej?cie mog?o by wymusi? zmiany w grach MMO, które wymagaj? siedzenie przed monitorem w celu rozwoju postaci. By? mo?e dzi?ki temu pojawi?o by si? wi?cej gier takich jak EVE, gdzie nie liczy si? expowanie, tylko sama rozgrywka.
Oczywi?cie du?o zale?y od tego jak d?ugie b?d? przerwy. Je?li zrobi? 3h / dob? to raczej kiepsko. Ale zrobienie 3h = 3h przerwy wydaje si? by? rozs?dne.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej