Eve Online > NoobGarten
Corpy i Sojusze
Anonymous:
Mam takie naiwne pytanie...Po co sa w zasadzie te corpy i sojusze?
StellarSheep:
ROTFL :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nastradi:
zeby jednen nie musial kopac tylko mial innych od tego
Xarthias:
Bo samemu to sobie mo?na pogra? off-line.
A w Massive Multipayer Online Game jak sama nazwa wskazuje gra si? z du?? ilo?ci? ludzi... i jest po prostu fajniej :twisted:
Zreszt? samemu w tej grze niewiele zdzia?asz... I gra znudzi Ci si? do?? szybko... A korpy i sojusze to jak w rlu... mo?na niby lata? ot tak z kumplami, ale fajniej jest to jako? oficjalniej robi?... No i jeszcze pewnie sporo innych zalet to ma (wady te? s?), ale nie chce mi si? wi?cej pisa? :twisted:
rbialo:
To wcale nie jest naiwne pytanie. A s?dz?c po niektórych reakcjach - s? tacy, którzy do dzi? tego nie wiedz? i reaguj? nerwowym ?miechem. ;) Moim zdaniem (nowy jestem wi?c mog? si? myli?) na korporacje mo?na spojrze? z kilku ró?nych stron:
1. Technicznie korpy s? EVEow? form? klanu czy organizacji z innych MMOGów. I jak w ka?dym innym MMOGu - mo?esz ?y? sam albo zorganizowanej w grupie. I do tego sa korpy. A sojusze s? tym samym, tylko w skali korporacyjnej, a nie pojedy?czych graczy. Tyle technicznego wyja?nienia.
2. Jest jeszcze wspomniana kwestia socjalu. Widz? to tak, ?e optymalnie korporacja powinna by? tworzona przez ludzi, którzy znaj? si? do?? dobrze (przynajmniej na tyle, ?eby podczas wspólnego kopania lub d?ugiego przelotu do wrogiego sektora móc pogada? na czacie o czym? wi?cej ni? tylko mechanika gry). Poza tym wszytkich cz?onków korpa powinna ??czy? wizja celu, który chc? osi?gn?? w grze: zebra? kas? na POSa, zdoby? kontrol? nad sektorem, opanowa? produkcj? jakiego? wa?nego itemu, itp. (tak na prawd? to nie wiem jeszcze jakie mog? by? w EVE cele d?ugoterminowe - dopiero ucze si? tej gry).
3. I w ko?cu kwestia ekonomiczna (rownie? wspomniana powy?ej). Gram dopiero 1 m-c i kilka dni ale ju? zauwa?y?em, ?e ceny niektórych dóbr s? tak wysokie, i? tylko zorganizowana grupa kilku lub wi?cej graczy mo?e sobie na nie pozwoli?.
Poza tym nie jeste? w stanie w rozs?dnym czasie zosta? ekspertem kopania, produkcji i walki. A te trzy umiej?tno?ci to - na ile mog? oceni? - niezb?dne minimum. W korpie mo?ecie si? uzupe?nia?: kto? jest ?o?nie?em, kto? kopaczem a koto? inny producentem. Jest te? pewnie kilka innych wa?nych zada?, ale jeszcze si? o nich ie nauczy?em.
4. Walka! To chyba nie wymaga t?umaczenia? Im nas wi?cej tym wrogowi trudniej, a nam ?atwiej wygra?. Ok, nie zawsze. Ale w zorganizowanej grupie z regu?y jest ?atwiej. I o to chodzi w korpie.
5. Jest pewnie jeszcze wiele innych w?znych aspektów przynale?no?ci do korporacji, ale jako si? rzek?o - nowy jestem i jeszcze niewiele wiem. Aczkolwiek my?l?, ?e powy?sze przemy?lenia stanowi? podstaw?, od której mo?na zacz?? tworzenie w?asnej korporacji lub szukanie w?ród istniejacych takiej, która b?dzie graczowi odpowiada?a najlepiej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej