Śmietnisko > Archiwum
abonamenty w MMORPGach? Kolejny haracz?
EverSin:
hehe ja zeby zaplacic za eve pierwszego mieszka to oszczedzalem na kiepach :P i browcach :D Mordega :P
cahim:
a ja zaglosowalem na "nie".
Jednak z zupe?nie innych powodów. Otó? IMHO gdyby mmo by?y bez abonamentu to gra?oby w nie o wiele wi?cej ludzi. Przyk?ad Guild Wars pokazuje ?e mo?e to wyj?? na korzy?? zarówno graczom jak i wydawcom.
Zastanówcie si? sami: Go?cie z GW chwal? si? ?e sprzedali 1 000 000 kopii gry. Licz?c nawet 100 z? za gre daje to oko?o 100 000 000 z? w bardzo krótkim czasie. Wrzucaj?c taki kapita? na jaki? gówniany fundusz inwestycyjny go?cie dostan? pewnie z 10% rocznie co daje jak ?atwo policzy? 10 000 000 z? rocznie. I co, chyba da si? za tak? sumk? utrzyma? ca?? infrastruktur??
Oczywi?cie w moim przypadku nie ma problemu - zarabiam nie?le, ?ona za p?acenie za gry na mnie nie krzyczy :). Pomy?lciejednak ilu ludzi po prostu nie sta?.
Z drugiej strony na zachodzie pewnie takiego problemu nie ma bo dla nich takie 15 dolców to tak jak dla nas 15 z? - generalnie no problem.
Blaster:
--- Cytat: "cahim" ---a ja zaglosowalem na "nie".
Jednak z zupe?nie innych powodów. Otó? IMHO gdyby mmo by?y bez abonamentu to gra?oby w nie o wiele wi?cej ludzi. Przyk?ad Guild Wars pokazuje ?e mo?e to wyj?? na korzy?? zarówno graczom jak i wydawcom.
Zastanówcie si? sami: Go?cie z GW chwal? si? ?e sprzedali 1 000 000 kopii gry. Licz?c nawet 100 z? za gre daje to oko?o 100 000 000 z? w bardzo krótkim czasie. Wrzucaj?c taki kapita? na jaki? gówniany fundusz inwestycyjny go?cie dostan? pewnie z 10% rocznie co daje jak ?atwo policzy? 10 000 000 z? rocznie. I co, chyba da si? za tak? sumk? utrzyma? ca?? infrastruktur??
Oczywi?cie w moim przypadku nie ma problemu - zarabiam nie?le, ?ona za p?acenie za gry na mnie nie krzyczy :). Pomy?lciejednak ilu ludzi po prostu nie sta?.
Z drugiej strony na zachodzie pewnie takiego problemu nie ma bo dla nich takie 15 dolców to tak jak dla nas 15 z? - generalnie no problem.
--- Koniec cytatu ---
Mysle ze CCP tez nie wychodzi na swich zasadach njgorzej:
50 tys aktywnych kont x 15 dolców/euro miesiecznie x 12 miesiecy to daje 9 mln rocznie a gra zyje juz ponad 2 lata i ma sie calkiem dobrze.
Zobaczymy ile takie Guild pozyje :roll:
Ja wole taki uklad jak w EVE :arrow: dopuki komus place za zabawe ten ktos ja dla mnie utrzymuje (rozwija, organizuje, itp) a z dugiej strony (CCP) jezeli ktos mi za cos placi to czuje sie w obowiazku to robic 8)
rafaello:
obecnie oplacanych kont jest juz prawie 100k (szczesciem nie wszyscy graja jednoczesnie!)
no ale tez odliczyc trzeba koszty utrzymania serwerow, zalogi, lacz itd... unowoczesniania wszystkiego lacznie z parkiem maszynowym co kosztuje niebagatelne kwoty - jednak mimo wszystko zyski sa niezle
Blaster:
--- Cytat: "rafaello" ---obecnie oplacanych kont jest juz prawie 100k (szczesciem nie wszyscy graja jednoczesnie!)
no ale tez odliczyc trzeba koszty utrzymania serwerow, zalogi, lacz itd... unowoczesniania wszystkiego lacznie z parkiem maszynowym co kosztuje niebagatelne kwoty - jednak mimo wszystko zyski sa niezle
--- Koniec cytatu ---
Zgadzam sie z toba w zupelnosci ale podalem ogólny przychód jaki ma CCP przy 50K aktywnych kont zeby pokazac cahimowi ze nie sa tacy glupi i tez potrafia zarabiac. 8)
A co do 100K kont to calkiem mozliwe bo te informacje o 50K to posiadam juz od ponad pól roku.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej