Eve Online > NoobGarten

Poczatkowe skille i statsy

<< < (14/17) > >>

Dormio:
Ireul ma racj?... mem i int s? u?yteczne jedynie je?li planujesz gr? jako naukowiec... Skille z grupy learning robi si? oko?o 1 miesi?ca, a to czy zyskasz na nich tydzie? czy nie, nie ma znaczenia... wi?cej potem stracisz próbuj? zrobi? skill na wymarzony statek.

Dla informacji naukowiec musi wykona? misj? co oko?o 20h dla agenta R&D (o ile si? nie myl? to 99% tych misji jest typu transportowego). Agentów mo?esz mie? max 5.

Co z pozosta?ym czasem ? Pozostaje handel... ale tu akurat wi?ksze znaczenie ma charyzma i willpower, no i dodatkowo ?eby porz?dnie zarabia? na handlu to industrial ship lvl3 wskazany...

dzikus:
Hehe.... dyskutujemy chyba o wy?szo?ci ?wi?t Bo?ego Narodzenia nad Wielkanoc? (albo na odwrót).

Ale po kolei:
Dormio - mylisz si? - naukowiec nie musi robi? misji dla agentów R&D wcale. Chocia? musi si? ich narobi? wcze?niej jakie? straszne ilo?ci (je?eli chce mie? naprawd? dobrych agentów R&D).

A co do tego czy do PvP bardziej potrzeba Inta/Mema czy Perc/Will to ju? dyskusyjne. Powiedzmy ?e chc? by? naprawd? dobrym fighterem. Chc? si? równie? specjalizowa? - np. podobaj? mi si? statki Amarr (blee...). W zwi?zku z tym oto skille które mog? wymaksowa?:

Spaceship Command (wszystkie Perc/Will)
Spaceship Command  (1)
Amarr Frigate (2)
Amarr Cruiser (5)
Amarr Battleship (8)
Suma: 16 rank

Gunnery (w zasadzie wszystkie Perc/Will)
Small Energy Turrets (1)
Medium Energy Turrets (3)
Large Energy Turrets (5)
Weapon Upgrades (2) (Perc/Mem)
Advanced Weapon Upgrades(6)
Gunnery (1)
Controlled Bursts (2)
Motion Prediction (2)
Rapid Fire (2)
Sharpshooter (2)
Surgical Strike (4)
Trajectory Analysis (5)
Suma: 35 rank

Mechanic (Int/Mem)
Mechanic (1)
Hull Upgrades (2)
Repair Systems (1)
Suma: 4 rank

Engineering (Int/Mem)
Energy Grid Upgrades (2)
Energy Management (3)
Energy Systems Operation (1)
Engineering (1)
Suma: 7 rank

Electronics (Int/Mem)
Electronics (1)
Long Range Targeting (2)
Signature Analysis (1)
Targeting (1)
Suma: 5 rank

Drones (Memory/Perception)
Drones (1)
Drone Interfacing (5)
Heavy Drone Operation (5)
Scout Drone Operation (1)
Suma: 12 rank

Navigation (Inteligence/Perception)
Evasive Maneuvering (2)
Navigation (1)
Afterburner (1)
High Speed Maneuvering (5)
Warp Drive Operation (1)
Suma: 10 rank

Learning
5 skilli basic - w sumie 5 rank
4 skille advanced - kazdy rank 3

Jak to zsumujemy to wyjdz? nast?puj?ce liczby (licz? w rangach skilli):
Cecha    Primary/Secondary
Percepcja: 54/25
Inteligencja: 29/3
Memory: 20/21
Willpower: 3/51

Wnioski z tego liczenia? Co by nie mówi?, je?eli chcesz robi? posta? czysto PvP - Percepcja rz?dzi. Na drugim miejscu jednak stoi Inteligencja. Willpower dopiero na ostatnim - przydatny ale na d?u?sz? met? wcale nie najbardziej.

Oczywi?cie to tylko szacunki bo:
- nie wszystkie skille b?d? na tym samym poziomie, a przede wszystkim nie wszystkie b?d? na poziomie 5. A poziom 5 zjada 80% SP. Naprawd? wiele skilli mo?na mie? na poziomie 4 a to znacz?co wp?ywa na rozk?ad tego, które cechy b?d? wa?ne.
- nie doliczy?em specjalizacji w broni - a to te? wymagaj?ce skille Perc/Will
- walka elektroniczna - du?e ilo?c SP w Electronic - przewa?a na korzy?? Int/Mem
- Shieldy - troch? bardziej SP-?erne ni? armor - wi?cej SP w In?ynierii
- nied?ugo dojd? nowe skille do armor- i shield-tankingu
- missile - te? potrafi? zje?? du?o SP. Na korzy?? Perc/Will

To jakby powinno zako?czy? dyskusj? na temat tego, które staty s? wa?ne w PvP.

dzikus:
Ale je?eli kto? chce zaj?? si? czym? innym ni? PvP (niektórych NAPRAWD? bawi produkowanie/wydobycie itp.), to tu sprawa mocno si? zmienia. Nie b?d? ju? podawa? listy skilli, mam nadziej? ?e mi uwierzycie na s?owo:

Dobry górnik/rafiner:
Mnóstwo skill w Industry - Mining, wszystkie processingi na 4, Rafinacja, Rafinery Efficiency,  oraz Astrogeologia i metalurgia. Wszystko Mem/Int, astrogeology oraz metalurgy Int/Mem. Tylko Mining Barge (4) to Pec/Will.

Dobry naukowiec:
Mnóstwo umiej?tno?ci w Science. Wszystkie Int/Mem

Producent:
Kilka umiej?tno?ci w Industry (chyba w sumie rank 6). Wszystkie Mem/Int. Do tego kilka naprawd? trudnych umiej?tno?ci w Mechanic - Frigate Construction, Cruiser Construction, Capital Ships Construction (14 rank :D ), Industrial Construction i Outpost Construction. Wszystkie Int/Mem.

Je?eli kto? chce si? na serio zaj?? w?a?nie tymi rzeczami, to wsadzi w te umiejetno?ci naprawd? du?o SP. I wtedy Int/Mem rz?dzi.

A dla przyk?adu. Moja posta? jest doskona?ym górnikiem (ci??ko o lepszego) i bardzo dobrym naukowcem. Na dzie? dzisiejszy posiada równie? 7m SP w Starship Command, 4.5m SP w Gunnery i 0.5m w Missile (27 baniek w sumie). I mimo tak znacznych punktów w tych umiej?tno?ciach, nadal lepiej bym wyszed? na wy?szym Int/Mem ni? Perc/Will. Po prostu wszystkie inne umiej?tno?ci (elektronika, in?ynieria, mechanika, nawigacja, drony) mocno przewa?aj? na korzy?c tych dwóch statów.

Wed?ug wagi statów (na mój gust)
Percepcja
Inteligencja
Pami??
Si?a Woli
Charyzma.

Je?eli kto? sobie obni?y Percepcje, to b?dzie czasem ?a?owa?, ale my?l?, ?e nie zap?acze si? z tego powodu. A im wi?cej b?dzie zajmowa? si? supportem ni? staniem na lini frontu, tym mniej b?dzie go to bola?o.

Dormio:
Masz racj? ?le sformuowa?em info o naukowcu - nie musi, ale jest wskazane (ka?da misja dla R&D to bonus w postaci 1 dniowej ilo?ci punktów R&D)...

A czy musi si? narobi? wcze?niej straszne ilo?ci misji ? Nie wiem, wg mnie znacz?co pomog? mu skille z grupy social (no ale tu panuje char/int). Na pewno misje powinien zrobi? by podnie?? standing, ale akurat jak si? dojdzie do lvl3 agentów to szybko idzie (z tym, ?e potrzebna b?dzie pomoc kolegów, bo nie b?dzie si? mia?o czym samemu ich robi? - mam w korpie naukowca mówi? z do?wiadczenia).

Je?li policzy? rangi jakie posiadaj? poszczególne skille które wskaza?e? to niestety wyjdzie, ?e znacznie wi?cej pkt potrzeba na te gdzie percepcja czy willpower ma znaczenie.

Ogólnie jednak masz racj? i moim skromnym zdaniem najlepiej mie? atrybuty mniej wi?cej wyrównane np. 7/10/8/7/7 (takie si? da osi?gn?? u gallente, sprawdzone empirycznie). W ten sposób tworzy si? posta? bardziej wszechstronn?, a maksowanie atrybutów ?atwiej uzyska? poprzez odpowiednie implanty.

Mo?e zostawmy t? akademick? dyskusj?, bo faktycznie ka?demu droga rozwoju postaci si? mo?e zmieni? w trakcie gry. Ja nie widz? niczego zdro?nego w kopaniu, handlu czy dowolnej innej profesji. Z do?wiadczenia wiem, ?e na kopaniu (w empire) nie da si? zarobi? tyle ile na misjach czy polowaniu na raty w 0.0. Nie sprowadza?bym tego jednak do prostego rachunku isk na koncie, a bardziej do tego na co si? ma w danym momencie czas i ochot?...

dzikus:
Dormio - nie porównuj prosz? zarabiania w imperium do zarabiania w 0.0
Na polowaniach w 0.0 zarabia si? bardzo podobnie jak na kopaniu w 0.0 - naprawd? du?o (a jak latasz w Dominixie, to mo?esz oba po??czy? ;-) ).
Porównuj kopanie w 0.0 do strzelania do ratów w 0.0 (i tak samo w imperium).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej