Śmietnisko > Off Topic

Monitor na wrażliwe oczy.

<< < (3/5) > >>

[BU FU] Karas:
hehe powiem tak. Nawet pomachałem chwilke, w poziomie w pionie itp itd. troche z tlem monitora, troche sciany ściany i  nie wiem za bardzo czego mam szukać, machając jakims przedmiotem zostaje rozmyty slad niezaleznie od tla.

Zgudi:

--- Cytat: [BU FU] Karas w Listopad 05, 2018, 20:23:35 ---hehe powiem tak. Nawet pomachałem chwilke, w poziomie w pionie itp itd. troche z tlem monitora, troche sciany ściany i  nie wiem za bardzo czego mam szukać, machając jakims przedmiotem zostaje rozmyty slad niezaleznie od tla.

--- Koniec cytatu ---
Jeżeli nie wiesz czego szukać, to prawdopodobnie efekt migotania nie występuje.

Chodzi o to, że jak szybko machasz długopisem czy innym badylem przed białym ekranem to powinno być widać taki wachlarzyk. Przy dobrze działającym Flicker Free obraz w trakcie machania jest idealnie rozmyty. Przy słabo działającym nie jest idealnie rozmyty, lecz widać wyraźnie niewielki stroboskop, tarkę, wachlarzyk czy jak to tam nazwać.

EDYTA:

Niezbyt super aparat to uchwycił, ale chodzi o mniej więcej coś takiego:

Obraz delikatnie mruga jak macham kijaszkiem.

Dla porównania na drugim monitorze wszystko działa poprawnie, obraz jest dobrze rozmyty, nie ma efektu migotanie. Zdjęcie:

Jeśli u ciebie nie jesteś w stanie takiego efektu wyłapać, to Flicker Free działs dobrze i właściwie mogę się na taki monitor decydować.

EDYTA:

Dobra. Nie chce mi się dłużej szukać. Zamówiłem ten IIYAMA 32 cale WQHD za 1299zł w oficjalnym sklepie IIYAMA. Zobaczymy jak się będzie sprawował.

[BU FU] Karas:
Nie, nic takiego nie mam, moj obraz slad rozmycia po dlugopisie jest gladki.
Czy to dobry wybor, nie wiem. Przez rok moglo sie troche zmienic na rynku monitorow. Gdy ja poszukiwalem cos dla siebie, to iiyamka wygrala z jakims innym jedynie faktem, ze ma standard mocowania VESA i przykrecilem sobie ja na uchwycie do sciany. Moje glowne kryteria to bylo 27' lub wiecej WQHD lub wiecej (nie chcialem sie juz dluzej gniezdzic na 1920.) i ladny IPS ekran ktory ma fajny obraz. Ddodatkowy fakt, ze minitorek jest prawie bezramkowy i naprawde fajnie wyglada jest w gratisie. Dalem za niego cos okolo 1700 ale uwazam, tak jak FIlip napisal. Monitor to jeden z najwazniejszych komponentow, warto znalesc cos naprade dobrego z czego sie bedzie pozniej zadowolonym.

hehe 32 duze bydle, powodzenia i podziel sie wrazeniami: ]

Zgudi:
Dziś otrzymałem monitor. Zamawiałem w Poniedziałek wieczorem o godz ok. 22.00 w sklepie https://iiyama-sklep.pl, kurier przyjechał w Piątek o godzinie ok. 10.00.

Na plus:

+ Świetne odwzorowanie czerni i niewystępujący Backlight bleeding / IPS Glow. (1)

+ Kolory są bardzo ładne, odwzorowanie bieli oraz szarości jest bez zastrzeżeń.

+ Ekran ma pełny DC Dimming, czyli nie migocze przy różnych ustawieniach jasności.

+ WQHD daje ogromną powierzchnię roboczą, jest spora różnica w stosunku FHD.

+ Bardzo solidna obudowa jak i podstawka wykonana dużo lepiej niż w poprzedniku.

+ Przy tak dużym lotnisku nie trzeba przeskalowywać tekstu i ikonek w systemie.

Na minus:

- To jest sprzęt wymagający przestrzeni, dużego biurka i możliwości odsunięcia się od ekranu.

- Kąty widzenia nie są najlepsze, lepiej podświetlony wydaje się środek a nieco mniej boki. (2)

- W opcjach karty graficznej nie widzę możliwości ustawienia odświeżania ekranu 75hz. (3)

(1) Przetestowałem na 100% jasności i z zasłoniętymi roletami oraz zgaszonym światłem. O dziwo ludzie w internecie narzekali, że czerń i kontrast nie jest najlepsza, ja twierdzę, że jest super.

(2) Kąty widzenia są gorsze niż w poprzednim monitorze. Jak patrzę na monitor z odległości 50cm to rogi ekranu są nieco ciemniejsze niż środek ekranu. Kiedy przesunę głowę na róg ekranu to od razu wygląda tak jak powinno być. W poprzednim monitorze kąty widzenia były mega superanckie, tutaj tak nie jest.

(3) W opcjach karty graficznej GTX 960 4GB mam możliwość tylko ustawienia 59hz i 60hz. Nie widzę możliwości ustawienia odświeżania ekranu 75hz. Ktoś coś poradzi z tym ustawieniem 75hz?

[BU FU] Karas:
bo on ma tylko 60

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej