Śmietnisko > Off Topic

Płaska Ziemia

<< < (4/6) > >>

Zgudi:
Zobaczymy czy cokolwiek z tego wyjdzie. https://ateista.pl/showthread.php?tid=13461&pid=692271#pid692271

Chociaż trochę wątpię. Tu przynajmniej mnie nie zbanują. Na innych forach gdzie rządzą płaskoziemcy banują za samo podjęcie dyskusji na ten temat.

[P0LR] Aramil Liodon:
Znajomość podstaw matematyki z gimnazjum, lub szkoły średniej wystarczy żeby zaorać każdego płaskoziemcę. To że tak bardzo się to rozpleniło chyba można przypisać trollom, którzy trafili na wyjątkowych kretynów i nie wiedzieli o czymś takim jak prawo Poego. Tak BTW wystarczy teleskop z marketu za dwie - trzy stówki żeby przekonać się że po niebie krążą kule i cudowne wiodki. Wydaje mi się że to cena niewygórowana jak na oświecenie ignorancji. Na pewno tańsza niż wycieczka na biegun południowy ;)

Zgudi:
Chciałem sprawdzić czy da się płaskoziemcę przekonać do zmiany poglądów na postawie rzeczy, które on, nawet jeśli jest ograniczony umysłowo, jest w stanie sam zrozumieć. Ludzie gadają z płaskoziemcami tłumacząc im refrakcję, perspektywę, energię, masę, grawitację, newtona, einsteina i wkładają im to wszystko na raz i oni zwyczajnie arbitralnie odrzucają to pisząc długie posty o "filozofii naukowo bzdetowej wielkich niby uczonych" bo tego nie rozumieją. Oni myślą i mówią jak humaniści i filozofowie, nie jak ścisłowcy. Chyba jedyny sposób to wyłożyć jak kawę na ławę jakieś obserwowalne zjawiska, które może policzyć uczeń 3 klasy podstawówki.

[NOGRL] Asm Nihouyah:

--- Cytat: Zgudi w Wrzesień 04, 2018, 18:25:20 ---Chciałem sprawdzić czy da się płaskoziemcę przekonać do zmiany poglądów na postawie rzeczy, które on, nawet jeśli jest ograniczony umysłowo, jest w stanie sam zrozumieć. Ludzie gadają z płaskoziemcami tłumacząc im refrakcję, perspektywę, energię, masę, grawitację, newtona, einsteina i wkładają im to wszystko na raz i oni zwyczajnie arbitralnie odrzucają to pisząc długie posty o "filozofii naukowo bzdetowej wielkich niby uczonych" bo tego nie rozumieją. Oni myślą i mówią jak humaniści i filozofowie, nie jak ścisłowcy. Chyba jedyny sposób to wyłożyć jak kawę na ławę jakieś obserwowalne zjawiska, które może policzyć uczeń 3 klasy podstawówki.

--- Koniec cytatu ---
Horyzont. Dać takiemu teleskop i powiedzieć żeby wypatrzył <wstaw wysoki budynek tuż poza horyzontem>.

Zgudi:

--- Cytat: [NOGRL] Asm Nihouyah w Wrzesień 04, 2018, 19:40:42 ---Horyzont. Dać takiemu teleskop i powiedzieć żeby wypatrzył <wstaw wysoki budynek tuż poza horyzontem>.

--- Koniec cytatu ---
To często poruszany temat na forach w dyskusjach z płaskoszczypami. Tłumaczą to refrakcją, ugięciem światła i perspektywą.

Potrzeba czegoś prostszego, gdzie nie można zasłonić się ugięciem światła przez dolne warstwy atmosfery.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej