Eve Online > NoobGarten
Kilka prostych pytań od początkującego
Filip Bonn:
Ja się pytam gdzie jest ku.wa Soulscream kiedy go potrzeba? >:D
Soulscream:
Jestem jestem.
NIE KOP, SYNU NIE KOP. SKASUJ POSTAĆ ZAŁÓŻ NA NOWO. ZAPISZ SIĘ DO JAKIEGOŚ NUB KORPA I SŁUCHAJ CO CI POWIEDZĄ, POGRAJ 3-5 LAT. ZOSTAŃ BITTER VETEM, PRZESTAŃ GRAĆ W EVE I GRAJ W LEPSZE GRY
storm:
@Rainbow - w sumie nie.
Zmiany: dokupiłem Retrievera, Procurera chcę sprzedać.
1. Station trading? Tzn?
2. Co robić zamiast kopania?
3. "Zmienić kierunek w drugą stronę" = tzn?
4. Na kanał wszedłem. Nikogo nie było, dopiero na #Polish ktoś sie pojawił...
@Dux:
1. Tak to były czerwone z szerokim laserem biało-niebiezkim. Authysian Lancer bodajże.
2. Czyli miałem megafarta...
3. Co to jest wormhole?
@Soulscream: co w takim razie wg Ciebie mam zrobić? ;)
A przy okazji czym najbardziej opłaca się handlować?
(chciałbym wykorzystać Badgera/Tarya'e)
Dux:
--- Cytat: storm w Grudzień 20, 2016, 19:06:29 ---
3. Co to jest wormhole?
--- Koniec cytatu ---
W zasadzie potocznie ma dwa znaczenia:
1. Wormhole jako przejście.
2. Wormhole system.
ad. 1 Jest to przejście do innego systemu, cos w rodzaju gejta, ale działający na troche innych zasadach. Wgląda mniej więcej tak:
http://www.tigerears.org/2014/09/30/wormhole-colours-2/
(nie, nie ta baba na górze :P )
W przeciwieństwie do gejta nie masz go na overview do czasu aż nie znajdzie sie na Twoim gridzie (teraz to chyba kilka tys. km naokoło statku. Aby go znaleźć trzeba go wyskanować (jest to jedna z lokacji, skanowalnych za pomocą sond). Skacze się przez niego podobnie przy czym nie trzeba byc mniej niż 2,5 km od niego (jak to jest na gejcie) a mniej niz 5 km. Z dugiej strony wyrzuca w rożnej odległości w zależności od wielkości statku. Małe i średnie wywala 4-9 km od dziury, więc łatwo wrócic z powrotem. Nie działa tu aggro timer, zawsze można przeskakiwać ale za to ważna jest ilość skoków (trzeci raz przez tą sama dziurę możesz skoczyć nie prędzej niż 5 min po pierwszym skoku (jak sie jebłem niech ktoś poprawi). Wormhole maja dopuszczalną przepustowość dla jednego statku (różna, jedne puszczą nawet carriera, inne tylko fregatę, bo reszta za duża). Mają też maksymalna przepustowość w ogóle (każdy statek ileś tam waży - masz to w info każdego statku - i jak łączna ilość przeprowadzonych statków osiągnie pewna masę to wormhole sie zapada i znika. Poza tym mają swój okreslony czas istnienia. Są w przestrzeni nie dłużej niż 24 godz. a potem padają same z siebie. Powstaja w sposób losowy, mogą pojawić sie w każdym systemie. Chyba w jednym nie może być ich więcej jak 6 (ale może byc i tak, że w danej chwili nie ma żadnego).
Wormhole prowadzą do rożnych systemów. Bedąc np. w hajseku możesz trafić na wormhole prowadzący do innego hajseka (nawet na drugim końcu mapy, gdzie lecąc przez gejty musiałbyś zrobić i kilkadziesiąt skoków), moga byc do low seka, moga byc do nullseka, a moga byc do ad. 2 czyli wormhole system.
ad. 2 tez zazwyczaj nazywane wormholami albo tez potocznie w skrócie WH. Jest to odrębny system, do którego dostac sie można tylko i wyłącznie przez wormhole (WH w sensie pkt 1). W nazwie każdy taki system ma na początku literkę "J" a potem 6 cyfr (np. J105936). W zasadzie działają tam te same prawa co w npc nullseku (z wyjątkami). Na początek najważniejsze - nie ma concordu i można dostać wpierdol bez żadnych konsekwencji. Do tego nie działa tam local chata, więc patrząc na ten kanał nie wiesz ile naprawdę jest osób w systemie. Na kanale ktoś się może pojawić tylko wtedy kiedy sam napisze coś na localu w czasie, kiedy jesteś w systemie. WH systemy dzielą się na klasy od 1 do 6, gdzie to ma znaczenie przede wszystkim do upierdliwości ratów na lokacjach (najłatwiejsze są class 1, najtrudniejsze class 6)..
Anti Fun:
1. Skupujesz przedmioty taniej i sprzedajesz drożej na tej samej stacji. Ale to wymaga trochę ogarnięcia gry żeby wiedzieć czym handlować
2. Dla początkującego najszybszym sposobem na łatwy zarobek będzie eksploracja, nie wymaga to dużej ilości skillpointów żeby być efektywnym. Najpierw będziesz przywoził z wycieczek kilkanaście milionów, z czasem będziesz przywoził po kilkaset. I nauczysz się przy okazji poruszania się po null-secu.
Tu masz dobry poradnik: http://www.toptiertactics.com/21341/eve-online-exploration-guide-billions-and-billions-of-isk/
3. Wyleć z high-seca, dołącz do newbie-friendly corpa (polecam karma fleet bo oczywiście jestem w imperium, ale oczywiście są inne jak pandemic horde czy brave newbies). Oni pokażą jak latać na flotach, i co najważniejsze będziesz miał dostęp do w miarę bezpieczniej przestrzeni w null secu w którym będziesz mógł zarobić o wiele więcej
Nawigacja
Idź do wersji pełnej