Śmietnisko > Off Topic

Brexit stał się faktem

<< < (8/23) > >>

GlassCutter:

--- Cytat: Isengrim w Czerwiec 28, 2016, 12:29:56 ---LOL. jeśli wierzysz że nasi "włodarze" nie pójdą full retard w swojej "polityce godnościowej" to jesteś ogromnym optymistą.

--- Koniec cytatu ---

Wierzysz że poprzedni pajace byli w czymś lepsi? Czy obecni idą full retard? PO miała wszystko, media, prezydenta, rząd i PISiory ich wypunktowały jak małe dzieci zgarniając całość władzy. Byłbym powściągliwy, mów sobie co chcesz, miej poglądy jakie chcesz, ale fakty są takie jakie są. Jednych i drugich nie lubię, ale patrzę z boku i widzę to co widzę.

Choć raz proszę bez agresji i srania we własne gniazdo.

Isengrim:

--- Cytat: GlassCutter w Czerwiec 28, 2016, 12:39:46 ---Wierzysz że poprzedni pajace byli w czymś lepsi? Czy obecni idą full retard? PO miała wszystko, media, prezydenta, rząd i PISiory ich wypunktowały jak małe dzieci zgarniając całość władzy. Byłbym powściągliwy, mów sobie co chcesz, miej poglądy jakie chcesz, ale fakty są takie jakie są. Jednych i drugich nie lubię, ale patrzę z boku i widzę to co widzę.

Choć raz proszę bez agresji i srania we własne gniazdo.

--- Koniec cytatu ---

Ale rozróżnijmy może kwestie wewnętrzne i politykę zagraniczną? Jeśli chodzi o domestic affairs, to Platforma ostatnie 4 lata faktycznie wykonała kilka celnych strzałów w stopę, przy okazji trafiając się w głowę, i w ogóle osiągnęła poziom dna i kilku metrów mułu. PiS nie musiał nawet się bardzo starać, żeby ich pobić w wyborach, bo miał kilka sensownych lub co najmniej społecznie akceptowalnych i potrzebnych projektów.

W polityce zagranicznej natomiast PiS popełnia gafę za gafą i prowadzi nas od klęski do klęski, więc jakoś nagle w sukces projektu "Międzymorze" (zwłaszcza rozpoczęty pohukiwaniem na Ukrainę, że niedostatecznie się pokajała za Wołyń) nie wierzę.

Soulscream:
Nacjonalista nie jestem, ale Ukrainy to ja nigdzie nie widze w strukturach europejskich. To naród, który musi mieć bicz nad sobą. Tam kradną oligarchowie, pół kraju w stanie wojny - a oni jak nigdy jeżdżą na wycieczki po finałach euro. Paranoja jakaś. I nie chodzi o rozgrzebywanie historii tylko po prostu krew mnie zalewa jak się każdy nad nimi użala, a sami robią rozpiździel u siebie.

Dormio:

--- Cytat: Isengrim w Czerwiec 28, 2016, 13:31:57 ---[ciach] bo miał kilka sensownych lub co najmniej społecznie akceptowalnych i potrzebnych projektów.

--- Koniec cytatu ---
A konkretnie jakich ? Z chęcią się czegoś nowego i ciekawego dowiem o projektach typu:
- 500+
- darmowe leki dla seniorów
- obniżenie wieku emerytalnego
- stawka minimalna
- zmiany podatkowe
- zmiana ordynacji wyborczej
- zmiana Konstytucji
Nie licząc stawki minimalnej i darmowych leków, to ciężko mi cokolwiek z tej listy zakwalifikować jako społecznie akceptowalne i potrzebne (nie wspominając o powszechnej akceptowalności i potrzebie).
No chyba żeby uznać, że jeśli 1/3 akceptuje to już to jest społecznie akceptowalne, bo za potrzebne (akurat temu 1 z 3) można niektóre z nich chociaż uznać.  8)

Qlko1:

--- Cytat: Tloluvin w Czerwiec 28, 2016, 08:58:19 ---Czy ja dobrze rozumiem, że potwierdzasz brak związku pomiędzy demokratycznością UE, a brexitem?

--- Koniec cytatu ---
Nie, nie rozumiesz.

--- Cytat: Tloluvin w Czerwiec 28, 2016, 08:58:19 ---Rozumiem, że twierdzisz iż UE nie dązy do całkowitej władzy nad społeczeństwem za pomocą propagandy, monopolu informacyjnego i ideologii?

--- Koniec cytatu ---
O, tu rozumiesz.

--- Cytat: Tloluvin w Czerwiec 28, 2016, 08:58:19 ---Co do interpretacji, to wszystko jest kwestią interpretacji. W końcu korea północna to przecież republika ludowo-demokratyczna.

--- Koniec cytatu ---
Ta, sęk w tym, że w Korei za niewystarczająco szeroki uśmiech możesz skończyć w obozie śmierci. W UE możesz mówić i myśleć co chcesz. Jasne, UE nawołuje do szeroko pojętej tolerancji (momentami zbyt szeroko pojętej jak na moje poglądy), ale za to, że mam odmienne zdanie, nic mi nie grozi.

--- Cytat: Tloluvin w Czerwiec 28, 2016, 08:58:19 ---"Totalitaryzm (dawniej też: totalizm, z łac. totalis – cały, całkowity) – system rządów (reżim polityczny), w którym państwo posiada całkowitą kontrolę nad społeczeństwem i stara się kontrolować wszystkie aspekty życia publicznego i prywatnego na tyle ile jest to możliwe"

Definicja pasuje do UE jak ulał.

--- Koniec cytatu ---
Nie, nie pasuje. UE stara się objąć swoimi durnymi regulacjami wiele kwestii, zwłaszcza gospodarczych, ale w aspekty życia prywatnego akurat nie ingeruje. Jak wspomniałem wcześniej, mogę myśleć co chcę, mówić co chcę, czytać co chcę, rozmawiać z kim chcę.

--- Cytuj ---Idźmy dalej za wikipedią. "Charakterystycznymi cechami państw totalitarnych są autokratyzm (w szczególności zasada wodzostwa), kontrolowanie przez aparat władzy wszystkich dziedzin życia i ingerencja w przekonania, poglądy, zachowania obywateli, a także rozbudowana propaganda (m.in. fałszująca obraz rzeczywistości) i pełna kontrola nad siłami zbrojnymi, policją i wymiarem sprawiedliwości"
Ok. UE nie ma jeszcze kontroli nad wojskiem, policją i wymiarem sprawiedliwości, ale cały czas idzie w tym kierunku. Więc też pasuje.

--- Koniec cytatu ---
W cytowanej przez Ciebie definicji jedną z charakterystycznych cech jest autokratyzm władzy. No, to kto w UE jest tym wielkim imperatorem? Bo ja prędzej bym takiego w naszym kraju znalazł.

Każde państwo ma kontrolę nad wojskiem, i policją, każde ma wpływ na kształt wymiaru sprawiedliwości, każde ma możliwość zakrzywiania rzeczywistości poprzez media. Znaczy co, każde jest totalitarne? Posiadanie ch*ja nie sprawia, że automatycznie stajesz się gwałcicielem.

Najwyraźniej nie pojmujesz jednej rzeczy. Totalitaryzm zaczyna się wtedy, gdy jesteś przymuszany do ideologii represją. Sam fakt przyjęcia i głoszenia swojego poglądu na świat totalitaryzmem nie jest.

--- Cytat: Tloluvin w Czerwiec 28, 2016, 08:58:19 ---Ależ szykuje się. Przecież włodarze unijny swego czasu mówili wprost, że unia powstała po to by rzucić wyzwanie USA. Wprawdzie chodziło tu póki co o wojnę gospodarczą, ale od wojny gospodarczej do militarnej nie jest daleko. Zwłaszcza, że USA nie może sobie pozwolić na to by dolar przestał być walutą świata.
Poza tym wojna konwencjonalna w tej chwili jest na rękę zarówno USA jak i UE.

--- Koniec cytatu ---
Wizja wojny USA vs UE  ;D Brak mi słów.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej