Eve Online > Market
Dyskusja o sprzęcie gamingowym
sztosz:
@Zgudi: Ja nie sprzedawałem i nie serwisowałem kompów zawodowo od ładnych paru lat, bo lepiej finansowo wychodzę na pisaniu oprogramowania ;) Ciężko mi powiedzieć coś bardzo rzeczowego bo nie widzę z tym zestawem twoim żadnych problemów.
2500K nie dość że nie dostaniesz już nigdzie poza rynkiem wtórnym, to jeszcze do tego to jest staroć straszny. Cztery generacje do tyłu. Nowa architektura to nie tyko mniejszy proces technologiczny czy więcej megaherców, to często też istotne zmiany w architekturze. Np. nowe procki intela są znacząco szybsze jeżeli chodzi o wymianę informacji pomiędzy poszczególnymi rdzeniami. Tylko że ja dokładnie nie powiem Ci co i jak i ile naprawdę przydatnych nowości jest, bo zwyczajnie już nie śledzę tego na bieżąco :)
Pamiętaj, że megaherce to nie wszystko, ja bym np. trochę poucinał ze wszystkiego, i zaoszczędzoną kasę wpakował w SSD. Ja w tej chwili nie wyobrażam sobie życia bez SSD. Start linucha na którym pracuję (z pominięciem POST'a) to jest kilka sekund :) Włączenie przeglądarki czy w ogóle połowy softu który używam jest zwyczajnie natychmiastowe :) Trzymanie niektórych gier na SSD też potrafi znacząco poprawić wydajność.
A nadwornego pajaca, wiesz kogo, zwyczajnie ignoruj. Z jednej strony proponuje 2500K czyli Sandy Bridge, a później daje linka do artykułu, dlaczego należy pożegnać się z Sandy Bridge :) Jedyny problem z nowymi prockami, to to, że "czapka" nie jest lutowana do rdzenia, tylko przyklejana, a ten klej ma słabsze właściwości termoprzewodzące od dobrego lutu, ale to ma tylko znaczenie, jeżeli chcesz ekstremalnie kręcić procka.
sztosz:
--- Cytat: xantinos w Luty 25, 2016, 15:17:19 ---Przeczytaj co proponuje merytoryczna krytykę chętnie przyjmę z osobistymi lepiej się wstrzymaj.
--- Koniec cytatu ---
xantinos:
--- Cytat: sztosz w Luty 25, 2016, 16:26:25 ---
--- Koniec cytatu ---
Nawet przez chwile myślałem, ze jesteś normalny, ale nie jednak jesteś kretynem :)
Ahah @Zgudi proszę posłuchaj tych wszystkich speców i kup to co wkleiłeś :)
sztosz:
--- Cytat: xantinos w Luty 25, 2016, 16:37:32 ---Nawet przez chwile myślałem, ze jesteś normalny, ale nie jednak jesteś kretynem[...]
--- Koniec cytatu ---
To ty jesteś kretynem. Znajdź mi choć jeden sklep, który ma jeszcze w sprzedaży 2500K, z pełną gwarancją producenta. :)
Ps. Czy mógłbym prosić, kretynie, żebyś pisał po polsku? Przez brak znaków interpunkcyjnych, czy rozdzielanie wyrazów takich jak przetaktowany trzeba się domyślać co miałeś na myśli. W szkole nie miałeś gramatyki ani ortografii?
Zgudi:
Ok, więc poszło zamówienie. Z kodem promocyjnym montaż taniej. Mam tylko nadzieję że montażu mi nie spartolą. Instalacja Windowsa jest mi niepotrzebna, bo będę go instalował na SSD, ale chcę żeby co najmnej odpalili komputer i sprawdzili czy sprzęt działa, bo bywa że ludzie dostają zmontowany i niedziałający sprzęt od Morele.
1 Obudowa Zalman R1, USB 3.0, Czarna - 179,00zł
2 Pamięć HyperX Savage DDR4, 8GB(2x4GB), 3000MHz - 301,61zł
3 Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM - 229,00zł
4 Płyta główna MSI Z170A-G43 PLUS - 539,00zł
5 Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 630W 80+ Bronze - 289,00zł
6 Karta graficzna Asus GeForce GTX 960 STRIX, 4 GB GDDR5 - 989,00zł
7 Procesor Intel Core i5-6600K, Quad Core, 3.50GHz, TRAY/OEM - 1085,00zł
8 Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 - 139,00zł
9 System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 32/64-bit USB BOX 519,00zł
10 Montaż komponentów(od 3 elementów wraz z dodatkowym chłodzeniem) - 1zł
11 Instalacja systemu operacyjnego - 49,99zł
12 S-Kurier PŁATNE Z GÓRY NA KONTO - 0,00zł