Eve Online > Dyskusje ogólne
Jak to wygląda na początku.
Zielarz:
No tak oto pierwszy topic jaki zakładam i od razu z prośbą o pomoc.
A mianowicie.
O EVE słyszałem już od wielu lat , czasami zaglądałem zobaczyć na czym ta produkcja polega ale zawsze odstraszał mnie czas jaki trzeba poświęcić na "nauczenie się podstaw". Na youtubie oczywiście jest pełno poradników i tym podobnych, jednak ich ilość w języku polskim jest dramatycznie mała, a jeśli chodzi o same poradniki to są one zwykle przedstawiane z perspektywy doświadczonego gracza który często gęsto operuje pojęciami dla "noobka" niezrozumiałymi. Lub - z czym się również często spotkałem - treść poradników można streścić do : " macie robić tak a nie inaczej bo jak zrobicie inaczej to się popsuje internet, krowy pozdychają a kobiety przytyją"
Mi osobiście jako graczowi początkującemu który jeszcze sie jakoś konkretnie nie opowiedział co EVE będzie robił takie poradniki są często irytujące, ponieważ zawierają często gęsto błędy logiczne lub widać, że koleś który opowiada co i jak sam został tego przez kogoś mechanicznie nauczony i tylko powtarza wyuczone schematy.
Brakuje mi w nich rozbudowanych przedstawień danego konceptu gry, jak np planetary interactions, scanning itd. Osobiście jeśli czegoś się uczę, lubię wiedzieć na czym polega mechanika aby samemu wykombinować najefektywniejsze rozwiązanie.
Dlatego też zastanawiam się nad zrobieniem kanału youtube w którym zamieszczałbym serie poradników dla graczy takich jak ja, czyli mega początkujących, a jednocześnie chcących wycisnąć z mechanik gry maksimum możliwości, znając wszystkie za i przeciw swoich poczynań.
Aby jednak mi się to udało muszę sam nauczyć się w to grać, a do tego przydał by mi się team ludzi mogących wyjaśnić mi dane koncepty, tricki, czy też ciekawostki związane z po kolei każdym zagadnieniem w grze. Na podstawie dyskusji na dany temat opracuje serie odcinków wyjaśniających początkującym graczom co i jak gdzie i dlaczego i dzięki temu znacznie łatwiej będzie się wdrożyć nowym graczom.
Dlatego też chciałbym spytać czy znajdzie sie ktoś zainteresowany niańczeniem moje osoby i odpowiadaniem na często żałośnie noobskie pytania. Oczywiście nie mówię tu o jednej osobie ale najlepiej o kilku, a może nawet o całej korpo :)
Oczywiście zdaje sobie sprawę że takie poradniki pewnie gdzieś istnieją i jak ktoś zje szafkę stoperanu to je wygoogluje nie dostając przy tym biegunki, ale sek w tym aby były one łatwo dostępne, zawierały szerokie i mozliwie pełne opracowanie tematu i pomogły budować polskie community w tej grze.
Dajcie mi znać co myślicie na ten temat
PS.przenieście ten topic do NoobGarten, bo przez nieuwagę napisałem w ogólnym :)
[BU FU] Karas:
Jest taki dzial, "samotny szuka corpa" czy jakos tak...
polecam sie tam udac, co do filnikow, chcesz to zrob, byli nawet streamerzy, ale to byla jakas zenada i zdechla (na szczescie: ]).Tylko, ze jak zam zauwazyles, na tubie jest pelno niedouczonych debili probujacych uczyc innych. obys sam sie nie znalal, jako jeden z nich.
Zielarz:
--- Cytat: [BU FU] Karas w Luty 12, 2016, 11:39:07 ---Jest taki dzial, "samotny szuka corpa" czy jakos tak... polecam sie tam udac,
--- Koniec cytatu ---
Problem w tym że niekoniecznie szukam korpa, szukam ludzi którzy wyjaśnią mi podstawowe mechaniki w sposób kompletny
--- Cytat: [BU FU] Karas w Luty 12, 2016, 11:39:07 ---co do filnikow, chcesz to zrob, byli nawet streamerzy, ale to byla jakas zenada i zdechla (na szczescie: ]).Tylko, ze jak zam zauwazyles, na tubie jest pelno niedouczonych debili probujacych uczyc innych. obys sam sie nie znalal, jako jeden z nich.
--- Koniec cytatu ---
Problem polega na tym że nie ma filmików wprowadzających w świat. Nie jest moim celem pokazywanie jakichś pro technik, tylko nauczenie początkującego gracza jak poruszać się w tym świecie, a tego brakuje.
Analizując temat w NoobGarten : FAQ (czyt. Fak Ju) EvE znajdują się tam owszem przydatne wskazówki, aczkolwiek wielu graczy interesują takie banały jak np jakie drony są najtańsze, jak sie je wypuszcza i kontroluje, jak działa PI i co do cholery znaczą te wszystkie skróty których używają gracze EVE.
Jak zauważyłem klasyczny tekst "nie kop" owszem jest i jest wyjaśniony dlaczego, ale nie ma prostego poradnika jesli jednak chcesz kopać to jak. Takich zwykłych pierdół brakuje mi w sieci, które mimo wszystko ułatwiają wgryzienie sie w rozgrywkę osobom totalnie początkującym.
Eve ma bardzo rozbudowane mechaniki, które opierają sie na prostych algorytmach działania. sęk w tym aby pokazać że z grubsza chodzi właśnie o te proste algorytmy i nauke ich używania.
Mam troche racji?
Qlko1:
--- Cytat: Zielarz w Luty 12, 2016, 11:52:53 ---Problem polega na tym że nie ma filmików wprowadzających w świat. Nie jest moim celem pokazywanie jakichś pro technik, tylko nauczenie początkującego gracza jak poruszać się w tym świecie, a tego brakuje.
[...]
Mam troche racji?
--- Koniec cytatu ---
Trochę masz, ale nie za dużo. Nie ma filmików instruktażowych z jednego powodu. Są niepraktyczne.
Żeby wyjaśnić temat kopania potrzebujesz albo treściwego poradnika tekstowego z kilkoma wzorami (jakich jest pełno w sieci), albo 2godzinnego materiału filmowego. Sam oceń, czy bardziej praktyczne byłoby przejść do odpowiedniego działu poradnika w PDF żeby uzupełnić swoją wiedzę, czy obejrzeć 2h filmu, żeby tam pośród tej paplaniny wyłuskać to, czego nie wiesz.
Jeśli koniecznie chcesz nagrywać filmy instruktażowe, to się wstrzymaj przynajmniej z rok. Newbie uczący newbie to najgorsza rzecz, jaka może się przytrafić w EvE.
Jak masz potrzebę uczenia innych to dołącz do akademii milicyjnej. Może po kilku miesiącach będziesz już miał jakąś wiedzę do przekazania, i ktoś Cię do uczenia kadetów dopuści.
Zielarz:
--- Cytat: qlko1 w Luty 12, 2016, 12:01:34 ---Trochę masz, ale nie za dużo. Nie ma filmików instruktażowych z jednego powodu. Są niepraktyczne.
Żeby wyjaśnić temat kopania potrzebujesz albo treściwego poradnika tekstowego z kilkoma wzorami (jakich jest pełno w sieci), albo 2godzinnego materiału filmowego. Sam oceń, czy bardziej praktyczne byłoby przejść do odpowiedniego działu poradnika w PDF żeby uzupełnić swoją wiedzę, czy obejrzeć 2h filmu, żeby tam pośród tej paplaniny wyłuskać to, czego nie wiesz.
--- Koniec cytatu ---
Tylko ta różnica że youtube ma większą silę przebicia w google a w interfejsie EVE często pojawia się pewne delikatne pytanie "gdzie to kurwa jest ?" dlatego warto pokazać.
Co do treściwych poradników tekstowych to i owszem zgadzam się jak najbardziej, nie mam ochoty siedzieć i robić prelekcji. Sęk w tym aby pokazać podstawowy fitting, gdzie się to ustawia i jak to wygląda, a jak ktoś jest zainteresowany dalsza edukacją w tym kierunku to w opisie znajdzie linki.
Ja np miałem ostatnio taki problem ze dobrych paręnaście minut szukałem launchera do combat dronów, ponieważ zrobiłem sobie misje tutoriala exploracji i wbiło mi się do głowy że do wyrzucania dronów tez potrzebny jest launcher. Wiem że to brzmi totalnie głupio ale mam powody sądzić ze początkujący gracze miewają podobne problemy. I po to ta cała idea z youtubem.
"Chcesz to zrobić to masz kliknąć tu, potrzebny Ci taki statek i taki sprzęt, chcesz sie w tym wymaszerować to poradniki masz w linku"
No ale skoro odradzacie to w sumie. Nie będę tracił czasu
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej