Śmietnisko > Off Topic

Czy rząd rujnuje kraj?

<< < (97/120) > >>

[BU FU] Karas:
ryski lepiej krandO niz piszO ustawy: ]
http://m.niezalezna.pl/76788-partia-petru-zlozyla-projekt-ustawy-co-za-bubel-uznal-sad-najwyzszy

FITTIpalti:
Mimo iż jestem związkowcem i byłem kilka razy na protestach w różnych miejscach w Polsce i na świecie ;) jestem za zmianami proponowanymi przez nowoczesną :)
Związki powinny mieć siedzibę poza zakładem pracy i opłacane powinny być ze składek (bo i tak płacę składkę) a nie z kieszeni prezesa.

Myślę że to by naprawiło patologię związkową w Polsce.

Pozdrawiam

Marek

[BU FU] Karas:
Fitti zgadza sie, tez jestem za. Ale wedlug mnie, to oni specjalnie to partola. Bo placza, ze chca dobrze, ale i tak wiedza, ze jest to gowno warte bo formalnie nie przejdzie.  skladam wniosek o ustawe 100m dla kazdego z kieszeni Fittiego. Czaisz, ze to nie przejdzie? Ale medialne szmatlawce napisza, "jest ustawa 100m dla kazdego".

Dux:

--- Cytat: [BU FU] Karas w Luty 29, 2016, 10:52:06 ---Fitti zgadza sie, tez jestem za. Ale wedlug mnie, to oni specjalnie to partola. Bo placza, ze chca dobrze, ale i tak wiedza, ze jest to gowno warte bo formalnie nie przejdzie.

--- Koniec cytatu ---

Bez względu na jakość ustawy nie przejdzie. Po pierwsze dlatego, że rządzący nie chcą podpaść silnym centralom związkowym. Po drugie dlatego, że to ustawa autorstwa opozycji. U nas starym zwyczajem ktokolwiek by nie był u władzy, to jak dostanie nawet rozsądny projekt ustawy autorstwa opozycji, to najpierw co robi, to przestawia kilka przecinków i zmienia parę spójników (byleby nie położyć przepisów w interpretacji) i zgłasza taka ustawę jako swoją. A potem odtrąbia swój wielki sukces.
W/w projekt Nowoczesnej wyraźnie wygląda na pisany na kolanie. Byli pod ścianą, bo zarzucano im, iż nie są opozycją konstruktywną i znają się tylko na wnioskach o przerwę (bo też niczego nie zgłosili i żadnych gotowych projektów nie mieli). Stad Petru wrzucił kilka wydawałoby sie prostych do przygotowania projektów ustaw. Te błędy legislacyjne byłyby do przełknięcia. Je dałoby sie poprawić na etapie prac w komisjach tak, że sens ustawy pozostawałby taki jaki N miało w założeniach (oczywiście, gdyby PiS chciał nad nim pracować). Sęk w tym, że Nowoczesna przegapiła ten wyrok TK. Opinia SN nie zarzuca mu sprzeczności z tym wyrokiem (przynajmniej nie bezpośrednio). Opinia SN idzie w tym kierunku, że skoro Parlament ma sie zabierać za ustawę o związkach, to niech to robi raz a dobrze. Ten wyrok do wykonania (wprowadzenia zmian w przepisach) czeka. Dlatego zdaniem SN jeżeli Parlament ma się zabierać za związki, to winien to zrobić kompleksowo, regulując jednocześnie kwestie podniesione w wyroku TK. I tu Nowoczesna wlazła w maliny. Bo akurat przygotowanie ustawy pod ten wyrok wymaga masę nakładu i czasu (też na konsultacje i sporo opinii prawnych), by przypadkiem nie wylać przysłowiowego dziecka z kąpielą albo nie uchwalić ustawy, która znowu nie byłaby zgodna z konstytucją.
No i się Petru przekanał, że praca nad projektem ustaw to nie zajęcie w jeden wieczór dla jakiegoś asystenta ;)

GlassCutter:
http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=8&NrPosiedzenia=15&NrGlosowania=126

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej