Eve Online > Dyskusje ogólne
PLEX kosztuje ponad 1B ISK
MortimerPL:
Witam,
Nie zdążyłem dzisiaj zrobić wszystkiego, więc tylko tak na szybko = Filip Bonn - jak widzę moje opowieści o chińskich hackerach traktujesz jak jakieś s-f. Spoko. Napisałem troszkę więcej, skoro samemu nie chciało Ci się szukać.
http://eve-centrala.com.pl/index.php/topic,13185.msg228040/topicseen.html#new
Żeby nie zaśmiecać tego wątku i nie rozmydlać go, to wątek o cyberprzestępczości i trolololo założyłem w offtopicu. Myślę, że tam jest dobre miejsce. Jeśli ktoś będzie chciał mnie dojeżdzać, to tam proszę, bo tu chciałbym jeszcze porozmawiać na temat systemu ekonomicznego EVE, bo zrobiła się ciekawa wymiana zdań.
Jutro qlko1 dostanie ode mnie wątek autorski, podobnie jak Filip dzisiaj, gdzie skupię się nie na tematyce ekonomicznej, ale na takim drobnym fejsoffie.
Jak mi starczy czasu to odniosę się do błędnych opinii dotyczących ekonomii w EVE wypowiedzianych w tym wątku i zrobię to tutaj.
Dziękuję za uwagę, wyrazy hejtu proszę dopisywać w wątku dedykowanym Filipowi :)
Dormio:
--- Cytat: Isengrim w Lipiec 30, 2015, 15:03:05 ---Kolega to przeczytał, co sam napisał?
To, że qlko podał rozszerzoną definicję pieniądza z poważniejszych źródeł niż wikipedia (lol, gimbaza much?) to nie znaczy, że jego definicja jest zła, tylko że Twój risercz jest co najmniej ziemkiewiczowski.
--- Koniec cytatu ---
Czytał, czytał. Znaczy się wg Ciebie SJP jest niepoważnym źródłem ? Uważasz, że definicja z Wikipedii jest błędna, to dlaczego nie zgłosisz im konieczności poprawy ?
Mniejsza z większym - istotne jest co innego - cechy nie są stałe i niezmienne, to co kiedyś było pieniądzem za jakiś czas może po prostu przestać nim być. Przykładów daleko nie trzeba szukać - skórki kunie na obszarze centralnej Europy, czy muszelki jako najbardziej znane przykłady pieniądza nie posiadającego cech o jakie się upieracie, że musi mieć.
--- Cytat: qlko1 w Lipiec 30, 2015, 15:09:14 ---Na wikipedii opisane jako "pożądane własności pieniądza". Troszeczkę niżej, pod definicją.
--- Koniec cytatu ---
Cacy, a żartem - jakie są niepożądane ? Pożądane to takie, których oczekujesz, ale nie oznacza, że ma i musi mieć je zawsze.
--- Cytuj ---Pożądane własności pieniądza:
- poręczność
- stabilność
- jednolitość
- trwałość
- podzielność
- rozpoznawalność
- akceptowalność
--- Koniec cytatu ---
Odnosząc się kolejno po kolei do PLEX'a:
- poręczność - ma najmniejszą możliwą objętość w EVE - czy jest poręczny ?
- stabilność - tu jest problem, bo cena mocno się zmieniła (aż ciśnie się na usta inflacja) na przestrzeni lat, ale podobnie jest z pieniądzmi którymi się posługujemy w RL (Dolar Zimbabwe anyone ? :))
- jednolitość - nie mam pomysłu nawet jak to skomentować
- trwałość - myślę, że ma nie gorszą niż papierowe banknoty czy zapisy elektroniczne w banku
- podzielność - ma nie mniejszą niż 1 grosz
- rozpoznawalność - każdy z graczy EVE wie co to PLEX i jak go można użyć
- akceptowalność - nie sądzę by ktokolwiek miał problem z przyjęciem zapłaty za Dominixa w formie PLEXa
Oczywiście forum warriorzy mogą się zdecydować na odpowiedni komentarz, a nawet krytykę powyższego. >:D
Tylko niech się zastanowią przez chwilę nad tym co może, co jest i co było pieniądzem na przestrzeni wieków (skórki/muszelki/banknoty papierowe). No i niech mają na uwadze - pieniądz to jedynie ŚRODEK PŁATNICZY... a nie jakieś wydumane lub mniej wydumane cechy.
--- Cytat: qlko1 w Lipiec 30, 2015, 15:09:14 ---Na studiach miałem je opisane w 3ch punktach jako warunki do uznania danego towaru za pieniądz. Poza jednolitością i stabilnością, tego nie pamiętam.
--- Koniec cytatu ---
Cieszę się, a o skórkach i muszelkach też miałeś ?
Tu nie chodzi o to by mieć rację, lub jej nie mieć - kwestią jest dyskusja czy PLEX może pełnić funkcję pieniądza i być nazwanym pieniądzem - wg mnie i ogólnie przyjętych definicji tak (SJP - chyba jednak poważne źródło, bo jakaś taka maniera jest, że jak coś z Wikipedii, to już bezwartościowe - zupełnie nie rozumiem dlaczego lekceważy się wszystko co jest na Wikipedii).
Masz prawo się ze mną nie zgadzać... nie zamierzam Ci odbierać tego prawa. :P >:D
--- Cytat: [EVOLL] Filip Bonn w Lipiec 30, 2015, 17:31:03 ---Dormio nie udawaj i tak wszyscy wiedzą, że dobrze zrozumiałeś o co chodzi. :P
--- Koniec cytatu ---
Nie psuj zabawy ;) :D
Qlko1:
--- Cytat: Dormio w Lipiec 30, 2015, 12:46:23 ---Pieniądz – towar uznany w wyniku ogólnej zgody jako środek wymiany gospodarczej, w którym są wyrażone ceny i wartości wszystkich innych towarów. Jako waluty, krąży anonimowo od osoby do osoby i pomiędzy krajami, ułatwiając wymianę handlową. Innymi słowy jest to materialny lub niematerialny środek, który można wymienić na towar lub usługę.
--- Koniec cytatu ---
Aha, PLEX twoim zdaniem jest uznany jako środek wymiany gospodarczej, w którym wyrażone są ceny i wartości wszystkich innych towarów? Nigdy nie widziałem, żeby ktoś wyrażał cenę BSów w PLEXach.
--- Cytat: Dormio w Lipiec 31, 2015, 10:15:42 ---Cacy, a żartem - jakie są niepożądane ? Pożądane to takie, których oczekujesz, ale nie oznacza, że ma i musi mieć je zawsze.
--- Koniec cytatu ---
Tu nazwane są pożądanymi. Będziesz walczył o jakość treści znalezionej na wiki? Pomijając czy to błąd czy nie, zauważ, że każdy kolejny pieniądz w historii (poza nielicznymi wyjątkami) ma doskonalszą formę i spełnia coraz więcej z wcześniej wymienionych kryteriów, to się nie wzięło z czapy.
--- Cytat: Dormio w Lipiec 31, 2015, 10:15:42 ---- podzielność - ma nie mniejszą niż 1 grosz
- rozpoznawalność - każdy z graczy EVE wie co to PLEX i jak go można użyć
- akceptowalność - nie sądzę by ktokolwiek miał problem z przyjęciem zapłaty za Dominixa w formie PLEXa
--- Koniec cytatu ---
Grosz nie jest walutą. Walutą jest Złoty polski, grosz to zdawkowa jednostka pieniężna, wprowadzona by można było Złotym polskim zapłacić za najdrobniejszy nawet towar. Spróbuj sprzedać 1 riftera za ułamek PLEXa, ciekawe jak twój partner biznesowy go podzieli.
Tak, PLEX jest rozpoznawalny ale nie jako powszechny środek płatniczy. Na tej samej zasadzie mógłbyś powiedzieć, że pieniądzem są mother shipy, każdy gracz wie co to jest, a Pandemic Legion(?) kiedyś przyjął kontrakt liczony w MSach za każdą odbitą stację.
Akceptowalność nie oznacza tylko, że ktoś zgodzi się wziąć PLEXa za Dominixa, jako środek płatniczy musi być formą akceptowaną przez obie strony. Zgodzisz się kupić Dominixa za PLEX? Już loguję swojego alta w Jita.
To, że w pewnych specyficznych warunkach możesz zapłacić towarem za inny towar lub usługę nie znaczy, że od razu możesz nazwać go pieniądzem. To zwykły barter.
Często używasz pojęcia "forum warriorzy" mówiąc o innych:
--- Cytuj ---Dormio
Użyszkodnik
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---qlko1
Użyszkodnik
--- Koniec cytatu ---
Dormio:
A widziałeś by ktoś wyrażał cenę BSa w AUR ? :P
Grosz i waluta - nie rozmawiamy o walucie, a o pieniądzu. To, że PLEX wg Ciebie nie jest powszechny to jedno, a drugie to fakt, że jest powszechnym środkiem płatniczym w zakresie opłacania za czas gry. :P
Nie jesteś w stanie opłacić mothershipem za czas gry. I rzeczywiście akceptowalność oznacza zgodę obu stron, ale nie oznacza, że ja Ci wystawię PLEXa za dominixa :P >:D
Co do mojego stażu na Centrali i Twojego, to zapominasz o:
a) moim znacznie dłuższym funkcjonowaniu na Centrali >:D
b) tym, że są (już wyłączone) subfora zliczające posty do statystyk 8)
c) nie wypieram się bycia kiedyś forum warriorem :P
No i nie zapominaj o najważniejszym = d) wygrałeś tę dyskusję ze mną - jesteś chodzącą wszechnicą - tytuł masz ode mnie na pocieszenie :P
Qlko1:
--- Cytat: Dormio w Lipiec 31, 2015, 12:45:37 ---A widziałeś by ktoś wyrażał cenę BSa w AUR ? :P
--- Koniec cytatu ---
Nie, i nie pokuszę się o stwierdzenie że AUR to pieniądz (przynajmniej wg twoich definicji). Poczytaj sobie o SDR. Pieniądz, a (edit:) "pieniądz" (wikipedia!) czysto rozrachunkowy. W miarę jak będziemy iść głębiej, temat zrobi się naprawdę skomplikowany.
--- Cytat: Dormio w Lipiec 31, 2015, 12:45:37 ---Grosz i waluta - nie rozmawiamy o walucie, a o pieniądzu.
--- Koniec cytatu ---
Dobrze, grosz jako jednostka pieniężna ma na tyle małą wartość, że nie ma sensu go dalej dzielić by można było wystarczająco precyzyjnie wyliczyć wartość nawet najdrobniejszego towaru. Gdyby była taka potrzeba, z pewnością pojawiłaby się jednostka pomocnicza.
--- Cytat: Dormio w Lipiec 31, 2015, 12:45:37 ---To, że PLEX wg Ciebie nie jest powszechny to jedno, a drugie to fakt, że jest powszechnym środkiem płatniczym w zakresie opłacania za czas gry. :P
--- Koniec cytatu ---
Nie jest środkiem płatniczym w zakresie opłacania za czas gry, jest towarem "30 czasu gry". Środkiem płatniczym w zakresie opłacania za czas gry jest ISK lub waluta danego kraju.
--- Cytat: Dormio w Lipiec 31, 2015, 12:45:37 ---Nie jesteś w stanie opłacić mothershipem za czas gry. I rzeczywiście akceptowalność oznacza zgodę obu stron, ale nie oznacza, że ja Ci wystawię PLEXa za dominixa :P >:D
--- Koniec cytatu ---
Czyli nie zaakceptujesz go jako środek płatniczy, to gdzie ta ogólna zgoda na wykorzystanie jako środek wymiany gospodarczej z Twojej definicji.
Dormio, czuję, że na potrzeby trollingu jesteś gotów żarliwie zaprzeczać, że trawa jest zielona a słońce świeci.
--- Cytat: Dormio w Lipiec 31, 2015, 12:45:37 ---No i nie zapominaj o najważniejszym = d) wygrałeś tę dyskusję ze mną
--- Koniec cytatu ---
nie liczyłem na wygranie dyskusji a na ciekawą dyskusję ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej