Eve Online > Dyskusje ogólne
Czas na dramę. Czy EVE umiera?
sneer:
Mozna to wyposrodkowac skracajac sredni czas reakcji concordu
wtedy tylko szipy z wysoka alfa by daly cokolwiek ubic , to podniosloby koszty i ograniczylo zjawisko
w tej chwili koszt wystawienia grupy desek albo t1 kruzów jest smiesznie niski i zjawisko powszechne
troche tak jakby za zabranie portfela i obicie twarzy na ulicy policja karala 100zl mandatem i puszczala do domu ....
MGGG:
--- Cytat: Zsur1aM w Lipiec 24, 2015, 10:09:09 ---IMO poziom skomplikowania nie jest główną ani nawet znaczącą przyczyną tego że nowi odchodzą, odchodzą bo nastawiają się na ogólnie oklepany tryb gry jak w przypadku 90% pozostałych MMO, farma/storyline/questy etc. PVE w EVE jest generalnie beznadziejne, rozrywkę musisz zapewnić sobie sam i tutaj nikt nie poprowadzi Cie za rączkę, do tego połowa nowych nawet nie próbuje znaleźć sobie jakiegoś korpa, a granie samemu to najkrótsza droga do "quit"a w grze w której najważniejszym aspektem są jednak interakcje między graczami. Wielu odpuszcza zanim nawet na dobre zacznie jak dowiadują się jak działa system skilli, w ich przeświadczeniu nigdy przecież nie dościgną starszych postaci i nie będą tak 'dobrzy' jak oni, co oczywiście jest bzdurą.
Polecam pooglądać sobie streamy nowych graczy (których ostatnio jest całkiem sporo) i zobaczyć jakie oni mają opinie/spostrzeżenia.
--- Koniec cytatu ---
Tu nie chodzi o oklepany styl gry. Tu chodzi po prostu o wszechogarniającą nudę. W czerwcu wróciłem do EvEki. Zachęciłem trzech znajomych, by stworzenia postaci i polatania ze mną. Ich user experience w ciągu miesiąca przeszedł od euforii do całkowitego zniechęcenia. Według nich, EvE nie ma praktycznie żadnego instant contentu, a większość czasu marnuje się na czekania na to aż coś w końcu się stanie. Gracze, którzy grają w EvE dłużej lub są też graczami starej daty mogą to znieść. Dla nowych, którzy maja 2 godzinki wieczorem na rozrywkę, to przeszkoda, której nie mogą przeskoczyć. Jeśli EvE ma przetrwać, to CCP zamiast nowych modułków czy poprawionych stateczków musi zastanowić się, jak poradzić sobie ze zmieniającym się profilem gracza, jakoś zaludnić grę (obecnie jest za dużo systemów w stosunku do graczy) i jak zmusić graczy do większej ilości interakcji (PvP, grupowe PvE).
Zsur1aM:
--- Cytat: MGGG w Lipiec 24, 2015, 11:24:38 ---Tu nie chodzi o oklepany styl gry. Tu chodzi po prostu o wszechogarniającą nudę. W czerwcu wróciłem do EvEki. Zachęciłem trzech znajomych, by stworzenia postaci i polatania ze mną. Ich user experience w ciągu miesiąca przeszedł od euforii do całkowitego zniechęcenia. Według nich, EvE nie ma praktycznie żadnego instant contentu, a większość czasu marnuje się na czekania na to aż coś w końcu się stanie.
--- Koniec cytatu ---
O tym przecież napisałem, 90% mmo działa właśnie na zasadzie instant contentu. W EVE tego nie ma a w dodatku jakikolwiek content trzeba sobie samemu wypracować.
sneer:
przeciez jest grupowe pve
inkursja
mozna robic grupa jakąś sygnaturke , misje etc
nie mówiac ze FW w low tez dobrze jest robic w jakims towarzystwie szczegolnie na poczatku
mnie bardziej wyglada to na problem z brakiem kolorowego fanta po zakonczeniu zadania ale sorry to nie taka gra
Filip Bonn:
a co to jest to insta content ?
to coś takiego jak w gw2 było? "zbierz dziś 200 jabłek", "zabij 50 szczurów", "zdobądź coś tam"....."a dostaniesz gwiazdkę !"
generalnie jak ktoś chce insta content i akceję co kilka minut to niech odpali League of Legends (lol) a eve to coś bardziej jak łowienie ryb (kto kuma 30-sto minutowe czekanie na to żeby spławik się schował to wie o co mi chodzi) nie każdy musi być fanem takiego sportu :P
Zgadzam się jednak, że EVE mogłoby się poprawić tak aby było przystępniejsze.
Co do vetów, to wydaje mnie się że odchodzą po części ze zmian a po cześci ze zmęczenia materiału , no ileż kurwa można grać w to samo non-stop !?!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej