Śmietnisko > Off Topic

Idziemy do woja

<< < (52/83) > >>

Colonel:

--- Cytat: FITTIpalti w Marzec 25, 2015, 15:23:27 ---Żebyś się nie zdziwił jak bratnie wojska amerykańskie przyjadą pomóc nam bić Rusa wciągając nas w wojenkę ku chwale ojczyzn. Bronek w tym czasie będzie popijał szampana na uchodźstwie.

Chociaż mi bardziej pasuje teoria "postraszmy naród zęby nie kwiczał jak będziemy wydawać krocie za amerykańską broń", już dzisiaj słyszymy o tomahawkach w 2020r w tym roku podnosimy wydatki o 100% do 4,5% pkb a w przyszłym roku będzie jeszcze więcej.
Bez tej zadymy ludzie burzyli by się że nie ma na służbę zdrowia a jest na rakiety

--- Koniec cytatu ---

pewnie tak jest, mędy robio machloje bo biznes zbrojeniowy to cos co ufundowalo przyszlosc ich wnukom,
potem okazalo sie ze w razie zmiany orientacji moga sie samopowiesic albo cos... wiec ida w zaparte...

sztosz:

--- Cytat: Colonel w Marzec 25, 2015, 14:33:25 ---Tak wiec, dowiedz sie chlopoku co nieco o historii tamtych dni, dowiedz sie[...]

--- Koniec cytatu ---

Tylko, że ja historię bardzo dobrze znam. Ty możesz sobie oceniać to co się działo przez pryzmat tamtych czasów z perspektywy tamtych czasów i tamtych ludzi. Wtedy możesz sobie wmówić wszystko na co masz ochotę. Gdybym patrzył na to z perspektywy powstańca to może bym sam z patriotyczną pieśnią na ustach opłakiwał bohaterów. Ale ja nie jestem powstańcem, mam pełne prawo oceniać historię przez pryzmat wszystkich znanych mi faktów, po to żeby wyciągnąć z nich naukę. Odrzucenie na bok znanych nam dzisiaj faktów to jest najgorsze co można zrobić, bo jak historia nie daj boże się powtórzy, to znowu będziesz wierzył, że jest OK, że robisz dobrze, zamiast po prostu chłodno spojrzeć na sytuację i zastanowić się ile nieprzewidzianych rzeczy może się zdarzyć i na ile można ufać, że ktoś coś tam zrobi.

CATfrcomCheshire:

--- Cytat: sztosz w Marzec 25, 2015, 18:13:16 ---Tylko, że ja historię bardzo dobrze znam. Ty możesz sobie oceniać to co się działo przez pryzmat tamtych czasów z perspektywy tamtych czasów i tamtych ludzi. Wtedy możesz sobie wmówić wszystko na co masz ochotę. Gdybym patrzył na to z perspektywy powstańca to może bym sam z patriotyczną pieśnią na ustach opłakiwał bohaterów. Ale ja nie jestem powstańcem, mam pełne prawo oceniać historię przez pryzmat wszystkich znanych mi faktów, po to żeby wyciągnąć z nich naukę. Odrzucenie na bok znanych nam dzisiaj faktów to jest najgorsze co można zrobić, bo jak historia nie daj boże się powtórzy, to znowu będziesz wierzył, że jest OK, że robisz dobrze, zamiast po prostu chłodno spojrzeć na sytuację i zastanowić się ile nieprzewidzianych rzeczy może się zdarzyć i na ile można ufać, że ktoś coś tam zrobi.

--- Koniec cytatu ---
Powstanie i tak by wybuchlo, bo ludzie mieli juz dosyc i zwyczajnie po ludzku chcieli sie zemscic. Masa pochowanej broni czekala na iskre, mlodzi ludzie naogladali sie na smierc swoich bliskich i najzwyczajniej w swiecie chcieli dokopac szkopowi. AK jako najlepiej zorganizowana grupa oporu mogla sie podjac kierownictwa, albo karnie wycofac skazujac powstanie na pewna kleske. Wybrali to pierwsze, ale z naszego punktu widzenia nie da sie oceniac, co by bylo, gdyby bylo, takie oceny sa niesprawiedliwe. Zreszta spojrz na to z tej strony - Stalin zatrzymal caly front Bialoruski na linni Wisly, zeby pozwolic powstancom sie wykrwawic. Cala ofensywa stanela na dwa dlugie miesiace, a w tym czasie Alianci parli na wschod. Gdyby Sowieci nie stracili tych 60 dni, to zajeli by cale Niemcy i dotarli by do oceanu przed Aliantami. Myslisz, ze Stalin by sie cofnal z tych terenow? Jak wtedy wygladala by zimnowojenna rzeczywistosc i uklad sil?

Imawz:

--- Cytat: sztosz w Marzec 25, 2015, 18:13:16 ---zastanowić się ile nieprzewidzianych rzeczy może się zdarzyć

--- Koniec cytatu ---

w twoim przypadku zapewne będą to zamknięte lotniska

Dux:

--- Cytat: FITTIpalti w Marzec 25, 2015, 15:23:27 ---(...)w tym roku podnosimy wydatki o 100% do 4,5% pkb a w przyszłym roku będzie jeszcze więcej.

--- Koniec cytatu ---

???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej