Eve Online > Poradniki

EVE-slang

<< < (11/15) > >>

misao:
chodzi o sam skrot i jego najczestgsze zastosowanie

Dormio:
Tu chodziło o konkretny przykład.
DCU w sensie Drone Control Unit ma sens jedynie przy kapitalach (dokładniej lotniskowce i matki), bo na żadnym innym nie da się tego modułu montować. Poza tym Damage Control jest dużo starsze niż Drone Control Unit, więc i skrót jest starszy (na szczęście coraz częściej wypierany przez DC).
IMHO skrót ten jest zwykłą projekcją/kontynuacją zwyczaju zaczerpniętego od BCU, PSU i RCU.

pa0l0:
Znalazłem na oficialnej stronie eve słownik slangu
http://myeve.eve-online.com/lexicon/eve.asp
Ale wydaje mi się ubogi. Niema tam DC ani DCU.

Voulture:

--- Cytat: Dormio w Grudzień 27, 2007, 13:56:02 ---Tu chodziło o konkretny przykład.
DCU w sensie Drone Control Unit ma sens jedynie przy kapitalach (dokładniej lotniskowce i matki), bo na żadnym innym nie da się tego modułu montować. Poza tym Damage Control jest dużo starsze niż Drone Control Unit, więc i skrót jest starszy (na szczęście coraz częściej wypierany przez DC).
IMHO skrót ten jest zwykłą projekcją/kontynuacją zwyczaju zaczerpniętego od BCU, PSU i RCU.

--- Koniec cytatu ---
Na pewno pamietasz, ze CCP zmienilo z pol roku temu nazwy niektorych modulow, zamiast Power Diagnostic Unit (PDU) pojawil sie system i PDS. BCU tak samo ewoluowalo, skroty pozostaly w uzyciu. A przeciez sa takie, ktore maja wiele wiecej znaczen niz DC/DCU. Ot, np SB: Stealth Bomber, Sensor Booster, Smartbomb, Shield Booster... kontaks wszystko wyjasnia.

Dormio:

--- Cytat: Voulture w Grudzień 27, 2007, 18:00:42 ---Na pewno pamietasz, ze CCP zmienilo z pol roku temu nazwy niektorych modulow, zamiast Power Diagnostic Unit (PDU) pojawil sie system i PDS. BCU tak samo ewoluowalo, skroty pozostaly w uzyciu. A przeciez sa takie, ktore maja wiele wiecej znaczen niz DC/DCU. Ot, np SB: Stealth Bomber, Sensor Booster, Smartbomb, Shield Booster... kontaks wszystko wyjasnia.

--- Koniec cytatu ---
Ej, ja wiem, że niektórzy mnie już do dinozaurów zaliczają i uważają, że dawno powinienem jak prawdziwy dinozaur zamilknąć na wieki, ale nie musisz tego podkreślać na każdym kroku :)
Co do skrótów - niektóre są ponadczasowe, inne ewoluują, czasem jak napisałeś CCP zmienia opis, ale jeśli chodzi o PDU, to on zawsze był system, kiedyś widziałem screen z 2003 z jego nazwą ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej