Eve Online > Poradniki
EVE-slang
Xarthias:
Witam,
gram w Eve jakis czas juz, przegl?dam sobie ró?ne fora i nurtuje mnie (i pewnie wiele osób zaczynaj?cych przygod? z gr?) jedna rzecz: ró?ne skróty i „slangowe” okre?lenia.
Niektóre ju? sam rozgryz?em (spryciula ze mnie 8) ) np. AB (afterburner), MWD (microwarp drive) czy NOS (nosferatu), ale jest kilka innych które s? dla mnie czarn? magi? ;)
Proponuj? wi?c w tym temacie zrobi? ma?y s?owniczek okre?le? ?eby noobowie tacy jak ja nie musieli sie domysla? o co chodzi w jakim? po?cie :)
Na pocz?tek chcia?bym si? dowiedzie? co to s? tankery i tacklery...
Blaster:
Tank to odpowiednio sfitowany statek, któremu cap podnosi sie szybciej niz spadaja oslony lub pancerz (w zaleznosci od sposobu fitu).
Sa dwa rodzaje tanków
- nastawione na tankowanie shielda (zastosowanie shield boostera)
- nastawione na tankowanie armora (zastosowanie "reperowaczki")
Polega to na zalozeniu hardenerów reperowaczki/shield boostera i odpowiedniego stufu podnoszacego szybkosc podnoszenia sie capa.
Statek taki stoi najczesciej na pasie skupiajac na sobie ogien wrogów gdy reszta spokojnie sobie kopie minsy. 8)
Tackler tak jak pisze Dzikus ponizej :roll:
Blaster:
Ja chcialbym poprosic skolei "starych wyjadaczy" o doglebniejsze przedstawienie pojec takich jak:
- Gankigeddon
- Blasterthroon
- innych trgo typu których w tej chwili nie pamietam.
Wiem ze sa to statki nastawione na jakis konkretny sposób walki (np Blasterthroon to damage dealer) ale chcialbym dowiedziec sie co na nie sie mniej wiecej zaklada na low, med i high sloty.
LosBekoczoS:
Blaster Thorax :D (demagedealer) - crus thorax z zamontowanymi blasterkami z amunicja antimater :D wlatuje ktos w meijsce spawna/misji skupia na sobie ogien a thorax przylatuje i z 2km odleglosci orbitujac trzaska z wszystkiego co ma + dronki. Fitt na med i low to zaleznie od postaci i potrzeb.
dzikus:
Po pierwsze - z?a definicja tacklera. To co ty napisa?e? to support co najwy?ej (czyli wspieranie).
Tackler - statek sfitowany (czyli skonfigurowany) na zatrzymanie przeciwnika i uniemo?liwienie mu ucieczki. Zazwyczaj fregata ale mo?e by? te? dowolny inny statek. Poniewa? modu?y do zatrzymywania innych maj? bardzo krótki zasi?g, wi?c zwykle s? to bardzo szybkie statki, które musz? szybko podlecie? do przeciwnika
Gankedon - Armagedon sfitowany na czysty damage. W zasadzie jego jedyn? obron? jest atak - podobno zadaje niesamowite ilo?ci damage.
Blasthertron - Megathron z Blasterami (czyli short range Hybrid)
Sniperthron - Megathron ustawiony na bardzo daleki dystans
Blasterax - oczywi?cie Thorax z Blasterami
HAC - Heavy Assault Ship
ceptor = Interceptor
NOS, PDU, RCU, mDCM, mSM, itp.... to s? skróty od modu?ów - Nosferatu, Power Diagnostic System, Reactor Control Unit, modulated Deep Core Miner, modulated Strim Miner.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej