Śmietnisko > Off Topic
Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
Garw1n:
--- Cytat: Herezja w Lutego 19, 2013, 08:34:13 ---Pilipiuka znam a Wędrowycz był Hieną Cmentarną (lub tak go nazywali postronni czasem ];P)
--- Koniec cytatu ---
Podejrzewałem, że to będzie ślepy traf :P W każdym razie założyłem, że może akurat nie kojarzysz, a pojedyncze opowiadania były drukowane w tym magazynie właśnie :)
MGGG:
--- Cytat: Centurion w Lutego 19, 2013, 09:45:08 ---Nie jest fajne, 2 pierwsze tomy były fajne. Potem był koszmar męczenia się z kolejnymi dwoma, po następne już nie sięgnę.
Ten koleś ma manie pisania tasiemców, nie wie kiedy należy skończyć. ;)
--- Koniec cytatu ---
Problemem nie jest długość. Problemem jest wypalenie sie tematu. O ile pomysł sam w sobie jest świetny, to całe napięcie siada w drugim tomie jak ta laska-robot zaczyna wszystkim dokoła wyznawać, ze jest maszyną. Po tym dwa kolejne tomu nie budzą jakichkolwiek emocji, a czwarty ledwo skończyłem bo zalatywał nudą na 2AU.
[VIDE] Herezja:
--- Cytat: Lanca w Lutego 19, 2013, 10:59:57 ---Często wracam do braci Arkadija i Borysa Strugackich. Chodzi mi głównie o dwie książki - "Fale tłumią wiatr" i "Żuk w mrowisku", świetne sf, osadzone w świecie przyszłości (oczywiście komunizm). Fabuła obu książek kręci się w okół tajemniczej rasy "Wędrowców", którzy na siłę próbują wynieść ludzkość na kolejny szczebel ewolucji. Nam się to oczywiście nie podoba :) Nie będę za dużo pisał, bo nie warto spoilerować ale polecam gorąco - jest dużo odniesień (tak jak w twórczości Lema) do ówczesnych (Strugaccy pisali za komuny) problemów społecznych, pytań o tożsamość człowieka i jak "obcy" może być naprawdę obcy.
--- Koniec cytatu ---
Strugackich jak i Lema znam od dawna i na pewno czytałem Żuka. Nadal nic mi ciekawego nie podaliście.
Ostatnio czytałem "Imię wiatru" Patricka Rothfussa, w sumie ujdzie.
Ranshe:
--- Cytat: Doom w Lutego 19, 2013, 19:51:43 ---Sagę Vorkosiganów czytał?
--- Koniec cytatu ---
Jak nie czytał, to niech przeczyta (ostatnie kilka tomów nie wyszło po polsku, ale na Baenie można sobie ebooki kupić tanio), jest dużo lepsza niż jakieś tam Webery.
Dormio:
--- Cytat: Ranshe w Lutego 19, 2013, 20:43:43 ---Jak nie czytał, to niech przeczyta (ostatnie kilka tomów nie wyszło po polsku, ale na Baenie można sobie ebooki kupić tanio), jest dużo lepsza niż jakieś tam Webery.
--- Koniec cytatu ---
Od BAEN'a akurat całą sagę Vorów masz za darmo, legalnie i w dodatku ebookowo >:D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej