Eve Online > NoobGarten

Rafinacja - podejście ekonomiczne

<< < (2/2)

kondzio26:
@KoMic
Pytasz czemu kopię;)? A tak dla sportu. Czasem siedzę i robię jakiś projekt to sobie odpalam w tle koparkę i kopię. Nazbierało się trochę rudy
i powstały pytania. Dziękuje wszystkim za odp., ale ja bardziej chciałbym podyskutować o aspektach ekonomicznych rządzącym rynkiem niż samym
faktem posiadanych skilli i standingu. KoMic podajesz 72,4% jako max. Teraz tak, jak już osiągnę ten pułap, to czy otrzymam taką ilość surowców, których wartość przekroczy wartość samej rudy? Bo jeżeli tak nie jest to zachowanie rynku jest dla mnie trochę dziwne. Bo jeżeli coś przed mieleniem daje więcej kasy od tego po mieleniu, to po co to rafinować i dopiero sprzedawać? Nasuwa się sugestia, że taką sytuację powodują boty, albo po zmianie rynek się jeszcze nie ustabilizował i w obiegu są nadal nadwyżki sprzed patcha;)

PS
I takie noobowskie pytanie
Jak zwiększyć standing do właściciela stacji i gdzie sprawdzić kto jest właścicielem?

[BU FU] Karas:
Tu masz odp, oparte na api wiec ceny sa zasysane z rynku. pod tabelka masz settingsy, dodaj sobie ceny ore i zobaczysz, ze one chodza najtaniej. dodatkowo ore jest tak ciezkie, ze szkoda pary aby je wozic.
zdecydowanie lepsze jest przemielenie, hehehehe a to oznacza, ze moze wyciagniesz 1m wiecej na 1h. nie wiecej: ]
http://eve-industry.org/mining/

wlasciciela stacji poznasz po nazwie stacji oraz gdy jestes zadokowany w prawym gornym rogu masz emblemat corpa dzierzacego daną stacje. standy podbija sie misjami. security/distribution/mining. potrzebujesz 6.67 standa do CORPA aby dana stacja nie pobierala taxa za kazde mielenie. bazowo chyba 5%. najszybciej nabija sie to robiac security. potrzebujesz social na 4 i connection na 4. aby wogole to mialo sens.

Qlko1:

--- Cytat: kondzio26 w Grudzień 04, 2014, 14:16:31 ---Teraz tak, jak już osiągnę ten pułap, to czy otrzymam taką ilość surowców, których wartość przekroczy wartość samej rudy?

--- Koniec cytatu ---
Tak powinno być.

--- Cytat: kondzio26 w Grudzień 04, 2014, 14:16:31 ---Bo jeżeli tak nie jest to zachowanie rynku jest dla mnie trochę dziwne. Bo jeżeli coś przed mieleniem daje więcej kasy od tego po mieleniu, to po co to rafinować i dopiero sprzedawać?

--- Koniec cytatu ---
Jeśli zachowanie rynku jest dla ciebie dziwne to oznacza tylko tyle, że nie rozumiesz zasad które nim rządzą.
Coś przed mieleniem może być warte więcej chociażby z powodu wzrostu popytu na skałki do kompresji (celem wywiezienia do 0.0 i zbudowania tytana czy innego badziewia). Zazwyczaj ma to charakter krótkotrwały co odzwierciedlają wykresy.

--- Cytat: kondzio26 w Grudzień 04, 2014, 14:16:31 ---Nasuwa się sugestia, że taką sytuację powodują boty, albo po zmianie rynek się jeszcze nie ustabilizował i w obiegu są nadal nadwyżki sprzed patcha;)

--- Koniec cytatu ---
Rynek surowców szybko się stabilizuje - brak kontraktów długoterminowych. Boty tez odpadają, ludzie którzy ich używają nie są idiotami.

Moja rada:
Pograj z 2-3 lata i wtedy bierz się za formułowanie tez charakteryzujących rynki surowców w EvE.

Filip Bonn:
A moja rada qlko1 to nie rób z siebie bufona :D Gość się normalnie zapytał. Btw nie sądziłem że tyle ciekawych rzeczy o kopaniu się tu dowiem :>

Qlko1:
No i od razu krzyk.  >:D

Chodzi tylko o to żeby za szybko nie wyciągał wniosków.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej