Eve Online > PVE
Zmiany w pirackich pancernikach - który teraz wybrać?
GlassCutter:
ktoś tu nie lubi kotów >:(
Chester:
Doom: Masz sporo racji! Sam szukałem na własną rękę najlepszego "pirackiego" BS. Co prawda "rakietowego" Rattlesnake'a teraz nieco pozmieniali ale jakoś dziwacznie to wygląda: buff tylko do rakiet z dwoma typami obrażeń to nonsens! Ten nowy piracki BS ma dwie wady: brak bonusów do PvE oraz cena jak z...kosmosu, hehe - 1,1 mld ISK. Podobnie sprawa ma się z idiotycznym Nestorem - 1,3 mld ISK za to dziwadło bez sensownego zastosowania, bo inne warshipy robią wszystko taniej a nawet lepiej. Mamy jeszcze Bhaalgorna ale on ma jeden obszar zastosowań, dla mnie bardzo odległy - capacitor warfare w PvP. Tak więc zostały mi na stole: Nightmare, Machariel i Vindicator. Oczywiście wiem, że będę musiał mocno skillować pod zupełnie nowe bronie używanie na tych BS, bo teraz mam skille tylko pod rakiety. Owszem, opcja "marudera" Golema jest ciekawa, tylko raczej z czasem skillowania to się nie klei w porównaniu z "piratami", bo wyskillowanie samej zdolności pilotowania Golema zajęłoby mi prawie trzy miesiące a do "pirata" mogę wsiąść w kilka dni. Chodzi jeszcze o to, że CNR nie mam zrobionego na tiptop i latam z musu na ficie typu "pimp-choinka", który zapewnia mi jednak dobry tank+gank. Koncepcja jest taka, aby część "pimp-gadżetów" z CNR przerzucić na nowego "pirata" a więc w grę wchodzi wyłącznie opcja shield tank. Tak więc ostatecznie zastanowię się nad wyborem pomiędzy Nightmare a Macharielem. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to, że raty podatne na lasery egzystują głównie w przestrzeni amarrskiej a ja w niej nie mieszkam.
PS. Ostatnio obserwuję dziwne fluktuacje cen pirackich BS. Machariel strasznie staniał w ciągu ostatniego rok - dziś kosztuje 650 mln ISK. tak samo Vindicator tanieje - z ponad 1 mld ISK spadł na 770 mln ISK. Za to Nightmare chyba nieznacznie podrożał i dziś stoi po 800 mln ISK. Czy ma to związek z ich buffami/nerfami czy też to jakaś akcja spekulacyjna na rynku?
Chester:
Przeglądając różne fora i poradniki na internecie wykombinowałem takie oto dwa fity dla tych BS:
[Machariel, PvE]
[Low]
Republic Fleet Gyrostabilizer
Tracking Enhancer II
Tracking Enhancer II
Tracking Enhancer II
Damage Control II
[Mid]
X-Large Shield Booster
EM Ward Field
Adaptive Invulnerability Field
100MN Afterburner
[High]
800mm Repeating Cannon, Republic Fleet EMP L
[empty high slot]
[Rigs]
Large Capacitor Control Circuit II
Large Capacitor Control Circuit I
[Drones]
Hobgoblin II x5
Hammerhead II x5
[Nightmare, PvE]
[Low]
Imperial Navy Heat Sink
Imperial Navy Heat Sink
Imperial Navy Heat Sink
Imperial Navy Heat Sink
Capacitor Flux Coil II
Capacitor Flux Coil II
[Mid]
X-Large Shield Booster
Shield Boost Amplifier
Thermic Dissipation Field
EM Ward Field
Cap Recharger II
[High]
Tachyon Beam Laser, Imperial Navy Multifrequency L
Salvager I
Small Tractor Beam I
[Rigs]
Large Capacitor Control Circuit II
[Drones]
Hobgoblin II x5
Hammerhead II x5
Co o nich sądzicie?
Doom:
Machem nigdy nie latałem na poważnie, ale to co pokazujesz to typowy fit na duży dps, tyle że zazwyczaj na tym ficie widzę conajmniej frakcyjny booster. XL t2 suszy capa bardzo skutecznie -> po paru cyklach masz problem. Jak ma być fit nie ściągający uwagi gankerów rozważ Micro Jump Drive zamiast AB. Jak raty bedą się naprzykrzać ze zbyt bliska / będzie się kończył cap robisz pstryk i jesteś 100km od ratów, ale musisz bardzo dobrze mierzyć cap aby to odpalić. Z t1 luf na 100km dużo dmg nie zrobisz ale to świetny dystans aby namierzyć i odstrzelić co upierdliwsze małe gówno które schodzi wtedy na salwę. Jak nie idziesz we frakcję / deadspace to zamiast invuli dedykowane blachy. Strzelanie z frakcyjnej amunnicji takim pestkolotem jak mach nie spodoba się Twoim zarobkom nie ważne czy chcesz pompować waletowego epena, kupić sobie droższą pimp raciare czy finansować pvp
Na nightmarze na misje fruwałem z pulsami t2 i szkiełkami scorch + frakcyjne szkiłka z multi, gamma, ultraviolet, standard. Jak chcesz tachiony które widziałem w akcji na tym shipie towarzysząc koledze na 10/10 to obowiązkowo coś co wspomoże drony w dobieraniu się do dupy małego ścierwa, jak coś Ci zejdzie poniżej 20km to nawet z webowanym bs jest problem. Znajdz miejsce na conajmniej jeden tracking comp ze skryptem na tracking, albo tracking enchancer. Hardenery j/w z tą różnicą ze w układzie 2x2 bo bedziesz latał tą spawarką przeciw em/therm dmgowi
Na obu shipach rozwarz ancyliary SB. Coprawda pojemność łądowni sprawi że p[olecisz 1/2 misje tylko bez dokowania, ale jest to wydajny i tani sposób jak nie stać cię / nie chcesz mmontować frakcyjnej pompki
Chester:
Nie no, wiesz, u mnie nie ma problemu śmieciowych fitówi! Booster jest deadspace'owy a Invule są frakcyjne. Wszystkie elementy ww. fitów określiłem tylko po ich typach a nie po nazwach konkretnych egzemplarzy, bo to zawsze należy zgrać ze specyfiką shipa i umiejętnościami pilota. Bronie muszą być frakcyjne, bo na T2 musiałbym rzecz jasna długo skillować. Na Nightmare optuję za Imperial Navy Tachyon x 4 a na Macharielu za Republic Fleet 800 mm Repeating Cannon x 7. Rozumiem, że na Macharielu schodzi sporo amunicji na misję więc tutaj raczej albo amunicja T1 albo T2 się opłaca. Na Nightmarze "szkiełka" się tak mocno nie zużywają, więc frakcyjne jak najbardziej mogą być. Muszę jeszcze tylko ogarnąć te "szkiełka", bo coś nadspodziewanie dużo ich CCP wymyśliło! Aczkolwiek latając CNR mam opcję zakupu w sklepie LP frakcyjnych cruisów za pół ceny rynkowej! Generalnie shield tank preferuję w opcji "omni" bo nie lubię zmieniać gearu pomiędzy misjami. Jednak jeśli Nightmare lata się tylko przeciwko jednemu typowi ratów, to faktycznie można rozważyć opcję stałego shieldu "non-omni" - tylko pod nie. Jeśli chodzi o drony na Nightmare to masz na myśli lighty czy sentry pod ten Tracking Computer ze skryptem? Inna sprawa, że gdzieś na necie czytałem o opcji z sentry na Machu. A może chodziło o Vindi...
A po loot latam po właściwej misji Noctis, żeby posprzątać. ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej