Śmietnisko > Off Topic
SPACE - kosmos, future, astronomia i pochodne....
SokoleOko:
Kupienie zdalnie sterowanego obserwatorium w środku dupy w Chile... to jest dopiero kosmos :)
GlassCutter:
--- Cytat: SokoleOko w Marca 28, 2015, 12:06:44 ---Kupienie zdalnie sterowanego obserwatorium w środku dupy w Chile... to jest dopiero kosmos :)
--- Koniec cytatu ---
Jakie kupienie, tych rzeczy się nie kupuje w sklepie z obserwatoriami :P Złożenie całego zestawu w oparciu o własną wiedzę, przetransportowanie, poskładanie w całość, skalibrowanie i rozruch to jest kosmos ;)
SokoleOko:
No to akurat kupili gotowe... i domyślam się, że kosztowało więcej niż stówę.
GlassCutter:
--- Cytat: SokoleOko w Marca 28, 2015, 15:57:27 ---No to akurat kupili gotowe... i domyślam się, że kosztowało więcej niż stówę.
--- Koniec cytatu ---
To co mogli kupić gotowe to tą budkę z kopułą i kawałek terenu.. Jasne że układ optyczny kupili gotowy, kamery astronomicznej również nie lutowali samej. Składanie takiego zestawu można od biedy porównać do składania pc'a, tylko że tu jest trochę więcej problemów niż czy pamięć X będzie współpracować z płytą główną Y. Nie mam pojęcia ile może kosztować miejsce na tej farmie teleskopów, ale sam teleskop szacuję na 200+. Dodatkowo rozruch takiego zestawu od kupienia do przeprowadzenia pierwszej w pełni zadowalającej sesji to około roku (wiem po sobie). Rynek tych zabawek jest bardzo mały, bo i do zajmowania się taką dziedziną trzeba sporo świadomości.. Klienci traktowani są trochę jak użytkownicy linuksa - "i tak sobie poradzą", a to dlatego że głównym odbiorcą sprzętu jest przede wszystkim przemysł, laboratoria i instytuty badawcze. Astroamatorzy to promil rynku.
ManganMan:
Tymczasem znalazłem to w odmętach YT (uwaga, jest bonus dla oglądających ;D)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NFTaiWInZ44[/youtube]
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej