Śmietnisko > Off Topic
SPACE - kosmos, future, astronomia i pochodne....
Dormio:
Jadąc kolejno"
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 12, 2014, 13:48:05 ---- budżet,
--- Koniec cytatu ---
Sądzę, że małżonka będzie mocno protestować przy sprzęcie grubo powyżej 1kPLN ::)
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 12, 2014, 13:48:05 ---- jakość nieba (miasto, małe miasto, wieś, Bieszczady),
--- Koniec cytatu ---
Tu chyba największa rozpiętość możliwych odpowiedzi :)
1. Warszawa - wiem, że się nie nadaje do obserwacji, ale już kilka km poza miastem są dość dobre warunki. Z uwagi na wiek raczej odpadają dłuższe eskapady.
2. Wieś - u babci, wg mnie warunki idealne - do najbliższego miasta ponad 25km, granica państwa, brak przemysłu ciężkiego ;D U drugiej babci warunki również dobre, ale gorsze pod tym kątem, że trzeba jechać na działkę (15km), a i przemysł ciężki niedaleko (huta). W obu wypadkach obserwację można robić o dowolnej porze nocy, bo do łóżka blisko :D
3. Bieszczady - pewnie tak, ale jeśli już to wyjazd celem wędrówki i nie sądzę by miał siły na nocne obserwacje. Jak będzie starszy zakładam, że wyjazd pod namiot (np. Mazury) można połączyć z obserwacjami (np. meteorów).
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 12, 2014, 13:48:05 ---- jaki rozmiar, czy masz chęć i możliwość wsadzić teleskop do samochodu i pojechać z nim w plener. Głównie musisz sobie odpowiedzieć czy tata też będzie chciał się w to wciągnąć (to też zmieni budżet ;) ),
--- Koniec cytatu ---
Rozmiar - samochód, a tata będzie chciał się w to bawić.
GlassCutter:
--- Cytat: Dormio w Marzec 13, 2014, 12:55:17 ---Jadąc kolejno"Sądzę, że małżonka będzie mocno protestować przy sprzęcie grubo powyżej 1kPLN ::)
--- Koniec cytatu ---
Wiesz jak to jest..
Czyli interesuje nas sprzęt w okolicach 1kPLN, czyli rozsądny bez szukania oszczędności tam gdzie ich się szukać nie powinno :)
--- Cytat: Dormio w Marzec 13, 2014, 12:55:17 ---Tu chyba największa rozpiętość możliwych odpowiedzi :)
1. Warszawa - wiem, że się nie nadaje do obserwacji, ale już kilka km poza miastem są dość dobre warunki. Z uwagi na wiek raczej odpadają dłuższe eskapady.
--- Koniec cytatu ---
Księżyc, planety, Słońce. O innych obiektach można zapomnieć.. Ale np samoloty, wieżowce itd, sąsiadka powinny też dać sporo radości :P Masz balkon?
--- Cytat: Dormio w Marzec 13, 2014, 12:55:17 ---2. Wieś - u babci, wg mnie warunki idealne - do najbliższego miasta ponad 25km, granica państwa, brak przemysłu ciężkiego ;D U drugiej babci warunki również dobre, ale gorsze pod tym kątem, że trzeba jechać na działkę (15km), a i przemysł ciężki niedaleko (huta). W obu wypadkach obserwację można robić o dowolnej porze nocy, bo do łóżka blisko :D
--- Koniec cytatu ---
Drogę Mleczną widać? Jak widać to warunki są bardzo dobre. Jeśli jeszcze lamp ulicznych nie ma lub gasną o 22 to takie miejsce byłoby moją mekką astronomiczną.
--- Cytat: Dormio w Marzec 13, 2014, 12:55:17 ---3. Bieszczady - pewnie tak, ale jeśli już to wyjazd celem wędrówki i nie sądzę by miał siły na nocne obserwacje. Jak będzie starszy zakładam, że wyjazd pod namiot (np. Mazury) można połączyć z obserwacjami (np. meteorów).
--- Koniec cytatu ---
Fajnie że jest taka opcja, góry piękne, a gdy pierwszy raz zobaczyłem Drogę Mleczną po sam horyzont to było to COŚ. Stanąłem jak wryty, a z ust wyrwał mi się zachwyt nad cudem stworzenia (o kur... ;) ).
--- Cytat: Dormio w Marzec 13, 2014, 12:55:17 ---Rozmiar - samochód, a tata będzie chciał się w to bawić.
--- Koniec cytatu ---
To już wiem czego szukać :) O przyzwoitym astrofoto zapominamy, chyba że zwiększysz budżet 5, 6 krotnie.. Jak najbardziej fotki będzie można cyknąć, ale raczej jako dokumentacje dla siebie.Teleskop będzie rewelacyjnie nadawał się do obserwacji i pod dobrym niebem pokaże naprawdę dużo. Daj mi znać na PW kiedy byś chciał to kupić i jaka jest nieprzekraczalna kwota to zacznę przeglądać giełdy. Jeśli chcesz to dam Ci namiar na ludzi z Warszawy to możesz się umówić z nimi na wyjazd za miasto. Jeżdżą regularnie, na miejscu byś wszystko zobaczył.
Dormio:
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 13, 2014, 14:26:17 ---Wiesz jak to jest..
--- Koniec cytatu ---
Jakże celne i jakże pasuje do różnych innych rzeczy (np. komp) :D >:D
Na szczęście działa to w obie strony ("wiesz, te buty to grosze kosztowały...") :)
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 13, 2014, 14:26:17 ---Czyli interesuje nas sprzęt w okolicach 1kPLN, czyli rozsądny bez szukania oszczędności tam gdzie ich się szukać nie powinno :)
--- Koniec cytatu ---
Nic w zasadzie nie można dodać... :)
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 13, 2014, 14:26:17 ---Księżyc, planety, Słońce. O innych obiektach można zapomnieć.. Ale np samoloty, wieżowce itd, sąsiadka powinny też dać sporo radości :P Masz balkon?
--- Koniec cytatu ---
No tak... sąsiadka z balkonu odpada - na wprost mam Kościół 8)
Raczej myślałem o Księżycu i ewentualnie planetach, chociaż te lepiej oglądać u babci :)
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 13, 2014, 14:26:17 ---Drogę Mleczną widać? Jak widać to warunki są bardzo dobre. Jeśli jeszcze lamp ulicznych nie ma lub gasną o 22 to takie miejsce byłoby moją mekką astronomiczną.
--- Koniec cytatu ---
Z moim wzrokiem to niewiele widać, ale skoro ja w okularach widzę Milkyway, to jest naprawdę dobrze 8)
Teściowa mieszka tuż nad samym Bugiem i nie ma koło domu żadnej latarni (nie licząc światełek oświetlających dojście do domu, ale te można do woli gasić). Jedyne źródło światła w promieniu ~100m to sam dom. Po drugiej stronie rzeki dłuuuugo, naprawdę długo nie ma nic (no - ja przynajmniej nie widzę żadnych świateł), a sam horyzont częściowo przysłaniają drzewa. W przypadku moich rodziców sprawa jest jeszcze prostsza - działka z altanką do najbliższej wioski ma 1.5-2km, a i tak całość jest z grubsza otoczona lasem.
Dlatego uważam obie okolice za najlepsze regiony do oglądania, a dysponując lornetką (nie pamiętam parametrów) zachęcam młodego do podstawowych obserwacji.
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 13, 2014, 14:26:17 ---Fajnie że jest taka opcja, góry piękne, a gdy pierwszy raz zobaczyłem Drogę Mleczną po sam horyzont to było to COŚ. Stanąłem jak wryty, a z ust wyrwał mi się zachwyt nad cudem stworzenia (o kur... ;) ).
--- Koniec cytatu ---
Nic tak nie zbliża ludzi jak wspólne zainteresowania, a nic nie zbliża ojca i syna bardziej niż wspólne wyprawy/przygody :D
Doskonale pamiętam Wetlinę i widoki... :)
Kombat:
Jeśli chodzi o teleskopy to jest polecam filmiki firmy DeltaOptical w których bardzo fajnie omawiane jest wiele tematów związanych z obserwacją nieba:
http://www.youtube.com/watch?v=NDzQ8rLuJwM
http://www.youtube.com/watch?v=56mBtfoUJ5Y
http://www.youtube.com/watch?v=puOK0vKqsS8
ManganMan:
Z cyklu "jak podziwiać kosmos w domu na kompie":
* Space Engine
* Stellarium
* KStars (część KDE, może być natywnie odpalana na Windzie)
* SkyChart
* WorldWide Telescope
* Google Earth
* Sideralis - tylko tele z J2ME
* Google Star Map - AndroidBy się jeszcze cuś znalazło... ;)
UWAGA: Powyższe programy zapewniają co najwyżej zbliżoną lokalizację obiektów na niebie względem rzeczywistości :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej