Śmietnisko > Off Topic

SPACE - kosmos, future, astronomia i pochodne....

<< < (23/87) > >>

GlassCutter:

--- Cytat: qlko1 w Luty 06, 2015, 12:55:47 ---Ciekaw jestem ile kilometrów średnicy ma ten "zajączek"   ::)

--- Koniec cytatu ---

Średnica Ceresa to 975km. Możesz założyć, że szerokość plamki jest proporcjonalna do średnicy. Sonda jest na tyle daleko, że takie przybliżenie będzie ok.

Mając te informacje możesz użyć tego co podobno nikomu w życiu się nie przyda :P

Filip Bonn:
Pewnie sie okaze że to jakaś pustynia lodowa/kryształowa/jakiś inny mineral ew jakaś chmura gazowa na powierzchni czy inne geologiczne cudo.

Qlko1:

--- Cytat: GlassCutter w Luty 06, 2015, 14:37:50 ---Średnica Ceresa to 975km. Możesz założyć, że szerokość plamki jest proporcjonalna do średnicy. Sonda jest na tyle daleko, że takie przybliżenie będzie ok.

Mając te informacje możesz użyć tego co podobno nikomu w życiu się nie przyda :P

--- Koniec cytatu ---

Szerokośc plamki to między 1 a 2 pixele, najlepiej by było wiedzieć ile jest km^2/pixel. Ale że jestem w pracy, to nie bardzo mam czas grzebać w internetach.  :P

Filip Bonn:
To zależy dla jakiej gęstości matrycy.

GlassCutter:

--- Cytat: [TS] Filip Bonn w Luty 06, 2015, 14:56:51 ---Pewnie sie okaze że to jakaś pustynia lodowa/kryształowa/jakiś inny mineral ew jakaś chmura gazowa na powierzchni czy inne geologiczne cudo.

--- Koniec cytatu ---

lód możesz wykreślić, orbita Jowisza jest granicą cieplną od której może formować się lód, woda znajdująca się bliżej słońca odparowuje.

--- Cytat: qlko1 w Luty 06, 2015, 15:52:03 ---Szerokośc plamki to między 1 a 2 pixele, najlepiej by było wiedzieć ile jest km^2/pixel. Ale że jestem w pracy, to nie bardzo mam czas grzebać w internetach.  :P

--- Koniec cytatu ---

No nie wiem czy lepiej ;) mając wiedzę o średnicy ceresa i szerokości plamki w pikselach oraz średnicy w km możesz sobie z proporcji policzyć. Twoja metoda to zabawa w sekundy kątowe, skalę obrazu itd :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej