Eve Online > NoobGarten
Kilka noobskich pytań
lieutenant K:
Witam wszystkich starych wyjadaczy, nie bijcie jesli zadam pytania które już gdzieś wczesniej były na forum, ale gram od 2 dni i szkoda mi troche czasu na przeszukiwaniu forum za konkretnymi pytaniami.
Dodam że chce sie bawić w pvp, nie żadne kopanie w skałkach, chociaż z nudów tez mógłbym czasem to porobić, ale głównie chcę sie nastawić na pvp.
ok to pytanka:
1. Statki, czy bawić się w kupowanie pokolei co raz lepszych (nie znacznie lepszych) które różnią się nie wiele między sobą czy lepiej uzbierać iski na cos droższego ?
2. Jaki statek na początek powiniemen kupić Destroyer / Cruiser . BS za drogi nie wiem czy w najbliższym czasie nazbieram, ale 13kk za Cruisera jest całkeim realne w najblizszych dniach.
3. Jest jakchś 5-10 uniwersalnych skili które są niezbędne / warto rozwijać ?
4. Kiedy już zaczyna sie pvp, nie chodzi mi o end game, tylko namiastke kiedy można miec troche funu / lub oberwać w pape / bez średniego sprzetu.
5. Nie wiem czy dobrze ogarniam, ale zauważyłem że grając co raz dłuzej światy mają co raz mniejszą cyfre po przecinku, zaczynałem od 1.0 teraz jest 0.9, na jakim numerze można już się
spodziewać pvp ? bo rozumiem że na 0.0 to już endgamowa miazga.
6. W ogóle czy istnieje pvp poza endgame ?
7. Ile tutaj trwa walka 1v1 dobryh graczy (z tego co czytałem 1v1 prawie nie istnieje) ale chce porównać do innego mmo gdzie walka 1v1 czasem trwała kilka sekund.
Dziękóweczka z góry za jakiekolwiek odpowiedzi.
Craxon Crais:
1. Droższe nie znaczy lepsze/trudniejsze do zniszczenia. Każdy statek ma swoją rolę i fregatą możesz zestrzelić największego battleshipa.
2. Możesz kupować coraz większe, po czasie zorientujesz się jakie ma to plusy i minusy.
3. https://forums.eveonline.com/default.aspx?g=posts&m=896803#post896803
4. Możesz zacząć już. Nie wróżę natychmiastowych sukcesów nie z racji słabych skilli ale doświadczenia i wiedzy co w ogóle się dzieje ;)
5. Security status systemu to tylko pewien odnośnik jak względnie bezpiecznie można się w nim czuć. Są 0.0 gdzie całymi dniami możesz latać i nic złego Ci się nie stanie.
6. Nie ma czegoś takiego jak endgame bo eve to właściwie nie gra ale pewien symulator innej rzeczywistości w dalekiej przyszłości.
7. Może trwać ułamek sekundy gdy giniesz od 1 strzału (co zdarza się RZADKO i czasem w OKREŚLONEJ sytuacji - nie chcę się wgłębiać w szczegóły bo i tak bez urazy nic Ci z Twoją wiedzą to nei da), lub kilka minut. 1 kontra 1 nie zdarza się często ale jest. Ludzie tutaj mają tendencję do stadnego zbierania się w grupy, żeby zwiększać swoje szanse.
Moje odpowiedzi są tak lakoniczne bo po 1wsze pisałbym godzinę a dwa, że ta 'gra' różni się od innych tym, że tutaj nawet jeśli ktoś ma level 80 to może dostać w mordę od kogoś na levelu 7. Wiedza tutaj przychodzi wolniej niż w innych mmo. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że z każdą godziną wszystko będzie się rozjaśniać ale poziomu mastery w każdej dziedzinie najprawdopodobniej nie osiągniesz. To chyba dobrze nie ;) ?
GlassCutter:
--- Cytat: lieutenant K w Listopad 25, 2013, 01:01:33 ---1. Statki, czy bawić się w kupowanie pokolei co raz lepszych (nie znacznie lepszych) które różnią się nie wiele między sobą czy lepiej uzbierać iski na cos droższego ?
--- Koniec cytatu ---
Generalnie nie ma w tej grze statków lepszych i gorszych. Wszystko zależy od tego do czego chcesz je zastosować, szczególnie w pvp.
--- Cytat: lieutenant K w Listopad 25, 2013, 01:01:33 ---2. Jaki statek na początek powiniemen kupić Destroyer / Cruiser . BS za drogi nie wiem czy w najbliższym czasie nazbieram, ale 13kk za Cruisera jest całkeim realne w najblizszych dniach.
--- Koniec cytatu ---
j.w. Na początek fregaty, destroyery w brew pozorom nie są dużo lepsze od nich, a dodatkowo wymagają sporo skilli (i "skilla"), żeby efektywnie nimi latać. Jak trochę skilli porobisz, zaczniesz interesować się cruserami, to już inna para kaloszy.
--- Cytat: lieutenant K w Listopad 25, 2013, 01:01:33 ---3. Jest jakchś 5-10 uniwersalnych skili które są niezbędne / warto rozwijać ?
--- Koniec cytatu ---
Uniwersalnych skilli to jest kilkadziesiąt :) Na początek popatrz na skille z grup elektroniki, inżynierii, mechaniki i broni.
--- Cytat: lieutenant K w Listopad 25, 2013, 01:01:33 ---4. Kiedy już zaczyna sie pvp, nie chodzi mi o end game, tylko namiastke kiedy można miec troche funu / lub oberwać w pape / bez średniego sprzetu.
--- Koniec cytatu ---
Na dobrą sprawę w momencie wydokowania ze stacji każdy może Cię stuknąć. W empire raczej Ci się to nie przytrafii, chyba że wpadniesz na pomysł wożenia w cargo statku całego dobytku :)
--- Cytat: lieutenant K w Listopad 25, 2013, 01:01:33 ---5. Nie wiem czy dobrze ogarniam, ale zauważyłem że grając co raz dłuzej światy mają co raz mniejszą cyfre po przecinku, zaczynałem od 1.0 teraz jest 0.9, na jakim numerze można już się
spodziewać pvp ? bo rozumiem że na 0.0 to już endgamowa miazga.
--- Koniec cytatu ---
Każdy system w grze ma oznaczenie security. W empire systemy mają od 0.5 do 1.0, dla Ciebie oznacza to tyle że w razie gdyby ktoś do Ciebie strzelił to w ciągu kilku sekund ma na głowie tak zwany concord czyli policje npc która w 2, 3 następne sekundy przerobi jego statek na kupę złomu. W 90% nie uratuje to Ciebie, nikt nie atakuje w empire bez powodu. 0.1 - 0.4 to tak zwany low sec czyli teren działań wojennych pomiędzy frakcjami zamieszkującymi empire. Nie ma tam concordu, są natomiast działka ustawione w pobliżu bram i stacji. Bram policji oznacza tyle że nikt i nic nie zagwarantuje Ci bezpieczeństwa i ze strony każdego gracza możesz spodziewać się agresji. 0.0 - -1.0 nie ma działek pod stacjami i bramami, nie ma żadnych ograniczeń w pvp. Prawo stanowią gracze, to tu powstają największe power bloki. Oprócz zwykłych systemów do których możesz dolecieć skacząc przez bramy występują wormhole. Nie ma tam bram, ani czatu local, więc nie wiesz kto w takim systemie jest. Tak jak w 0.0 w wormholach także nie ma ograniczeń w pvp.
--- Cytat: lieutenant K w Listopad 25, 2013, 01:01:33 ---6. W ogóle czy istnieje pvp poza endgame ?
--- Koniec cytatu ---
W tej grze nie ma czegoś takiego jak end game, pvp zaczyna się zaraz po utworzeniu postaci. To nie jest gra w której jeżeli ktoś jest starczy w skillach to znaczy że jest lepszy. 80% sukcesu to własne umiejętności, plan i przygotowanie. Skille i statek będą pomagać, ale nie decydować o wyniku.
--- Cytat: lieutenant K w Listopad 25, 2013, 01:01:33 ---7. Ile tutaj trwa walka 1v1 dobryh graczy (z tego co czytałem 1v1 prawie nie istnieje) ale chce porównać do innego mmo gdzie walka 1v1 czasem trwała kilka sekund.
--- Koniec cytatu ---
Może trwać ułamek sekundy, tak że druga osoba nie zorientuje się że coś się dzieje, może trwać kilka - kilkanaście sekund, albo kilka minut. Zależy jakie to statki.. O solo ciężko, pamiętaj że tu nie ma aren pvp, ja tracisz statek to go tracisz i wszystko co w nim było, ludzie żyją w grupach więc jeśli przylatuje ktoś obcy to w razie zagrożenia, przylecą pomóc itd.
Nie porównuj tej gry do żadnej innej bo różnic jest tak dużo że nie ma to sensu.
Dziobak:
Witaj
Jeśli interesuje cię pvp, to dodam że jest możliwość tzw. dueli czyli wyzwania na pojedynek solo gracza (prawo-klik na gracza w przestrzeni i opcja duel, jest to kilku minutowy okres czasu w którym concord nie zaatakuje graczy biorących udział w duelu), często można spotkać chętnych do tej zabawy pod hubami handlowymi w hi seku, lub otrzymać propozycje pojedynku siedząc pod habem (przynajmniej na pewno pod habem jita 4-4 caldari asamble plant, przy okazji który jest największym habem w grze i warto to miejsce odwiedzić, gdzie również można kupić wszelkiego rodzaju ekwipunek). na początek można spróbować swojego szczęścia w pojedynkach fregatami, jest to w miarę tanie, dodam że postać 6 dniowa ma szanse wygrać z postacią 6 miesięczną ale to kwestia statku, wyposażenia i znajomości gry a nie skili postaci w grze. Oczywiście można też grać pvp w systemach po za emipre low, nul, wh, ale w tamtych systemach na początku bez pomocy jest to na pewno trudniejsze.
lieutenant K:
No...koniec weekendu, koniec grania, na początku myślałem że jest tej gry sporo do ogarnięcia ale widze, że nie jest tak źle.
Tak wiem, że jest to inne MMO od wszystkich, ale jest podobna ilość tematu do przyswojenia, więc dam rade to jakoś szybko obczaić.
Dzięki chłopaki za odpowiedzi, przydały się, choć pytań jest co raz więcej i więcej, prawdopodobnie wejde do jakiejś akademi/corpa żeby szybciej ogarnąć.
Teraz tydzień roboty, wiec zero grania, za to będzie wertowanie forum, no i podnoszenie skilli...
Pzdr.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej