Forum Gry > Inne gry
Supremacy 1914 - Pierwsza Wojna Światowa po raz trzeci :P
Ptysiu:
Lista chętnych na chwilę obecną:
[Edycja]
- CatfromCheshire
- Jaina Silverblade
- Centurion
- Ptysiu
- ManganMan
Jeszcze dwie osoby i można w miarę komfortowo pograć. Idealnie było by grać w 10 osób, bo dzięki temu unikniemy "państw zombie".
Jeszcze jedna sprawa: mapa. Zasugerowałem stosunkowo oklepaną mapę Europy, ale jest kilka innych wariantów. Opiszę tylko te wymagające poniżej 15 graczy, bo takiej ilości uczestników realistycznie rzecz ujmując nie jesteśmy w stanie zgromadzić. Możliwe warianty to:
* Europa 1914 - Jaka Europa jest każdy widzi. Każdy ma dostęp do morza/oceanu i jest stosunkowo zbalansowana. Są kraje, które uchodzą za łatwiejsze bądź trudniejsze, ale nie w stopniu dyskwalifikującym kogokolwiek.
* Europa Historyczna 1910 - Wersja hardcore powyższej. Gracze podzieleni są "na sztywno" na Państwa Centralne i Entantę. Ponadto prowincje różnią się populacją i ilością wydobywanego surowca, także zajęcie np. Paryża jest zdecydowanie bardzie opłacalne niż podbój kilku półpustynnych prowincji na wschodzie Turcji. Oznacza to też, że są państwa silniejsze i słabsze. Odradzam ten tryb, ponieważ na bank wynik będzie zależał od losowania państw.
* Południowo-Wschodnia Azja - Rozległe wybrzeże, ale niektóre państwa odcięte będą od dostępu do morza. Jest to jakaś opcja, ale bardzo ostrożnie bym podchodził do tej mapy, aby kogoś już na starcie nie skrzywdzić.
* Ameryka Południowa 1914 - Moim skromnym zdaniem jest to jedyna sensowna alternatywa dla mapy Europy. Dwa państwa nie mają dostępu do morza, ale jedno może je łatwo uzyskać, a drugie posiada bardzo rozległe tereny w głębi kontynentu. Wielkie odległości oznaczają potrzebę poświęcenia ogromnego czasu na podbicie takiego terenu (dlatego na mapie Europy mało komu uśmiecha się wyprawa na Rosję). Dodatkowy plus - i weterani i nowicjusze Supremacy nie będą znali terenu, bo jak dotąd graliśmy tylko na mapie Europy.
FN:
--- Cytat: sneer w Listopad 15, 2013, 10:54:38 ---ile czasu dziennie , jak długo jest potrzeba , jaka częstotliwość logowania ?
--- Koniec cytatu ---
j/w
Ptysiu:
--- Cytat: FN w Listopad 15, 2013, 11:40:58 ---j/w
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Ptysiu w Listopad 15, 2013, 10:37:40 ---Na początku niewiele, bo też niewiele jest oddziałów. W miarę czasu - za każdym razem będzie coś do ogarnięcia, czy to produkcja, czy pogadanka z sojusznikami, czy manewry. Ile dokładnie na sesje? Też niewiele - ale wzrośnie potrzeba częstszego logowania się, żeby upewnić się czy wszystko ok, a wielka ofensywa nie zmieniła się w wielki odwrót.
--- Koniec cytatu ---
Na początku z kwadrans, pod koniec gry (czyt: za jakieś trzy lub cztery miesiące) z 1-2h.
ManganMan:
Ja jestem chętny do gry. Mapka: Ameryka Południowa 1914
Centurion:
Anonim i losowe nacje - zdecydowanie mapka Europy bo i tak nie wiadomo co się trafi.
Co ja jestem jaki argentyńczyk, żeby na ameryce płd. grać? :P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej