Śmietnisko > Off Topic
Dzika matematyka (było: Odp: Śmieszne rzeczy)
sztosz:
Ale albo mi się wydaje albo jakaś durna pała to wyjaśniała tym z tefałenu, a dziennikarz to też dureń bo przyjął wyjaśnienie bez mrugnięcia okiem, ale to w końcu dziennikarz, a rzetelni dziennikarze dawno już wyginęli....
Anyway, mi wychodzi 1 i za cholerę nie chce wyjść inaczej...
PRIMO:
--- Cytuj ---Mnożenie przez nawias
Mnożąc liczbę czy też zmienną przez nawias korzystamy z rozdzielności mnożenia względem dodawania (odejmowania):
Mnożenie liczby / zmiennej przez nawias: a(b+c) = ab + ac
--- Koniec cytatu ---
6 : 2 * (1 + 2) = 6: (2 * 1 + 2 * 2) = 6 : (2 + 4) = 6 : (6) = 6 : 6 = 1
Skąd oni wzięli tego eksperta? Z komisji Macierewicza?
Jak tak patrzę wyżej to Mona i tomassz robią sobie z nas jaja (bo to taki temat na forum) albo też są dziennikarzami.... ;)
WhiteCat:
--- Cytat: sztosz w Październik 26, 2013, 19:18:48 ---Anyway, mi wychodzi 1 i za cholerę nie chce wyjść inaczej...
PRIMO:
6 : 2 * (1 + 2) = 6: (2 * 1 + 2 * 2) = 6 : (2 + 4) = 6 : (6) = 6 : 6 = 1
--- Koniec cytatu ---
Czemu uznajesz mnożenie za nadrzędne względem dzielenia?
IMHO wychodzi 9, ale widzę, że każdy ma swoją teorię jak zrobić to lepiej :)
[NAUKE] Son of Rainbow:
Szczerze to pamiętam podobne zagwozdki na 1 semestrze studiów na polibudzie. Szczerze tak jak mnie uczyli czyli kolejność nawiasy, potęgowanie/pierwiastkowanie, mnożenie, dzielenie, dodawanie, odejmowanie. Wrzuciłem nawet do wolframa
http://www.wolframalpha.com/input/?i=6+%3A+2+*+%281+%2B+2%29
sztosz:
WhiteCat ty też jesteś dziennikarzem albo ekspertem?
Najpierw pozbywamy się nawiasu bo to jest nadrzędne , a pozbycie się nawiasu to nie tylko wyrażenie w nawiasie, ale również potęgowanie nawiasu, to również pierwiastkowanie nawiasu i również mnożenie liczby przed nawiasem przez wartość wyrażenia w nawiasie!!!
Kogokolwiek mądrego nie spytasz, na którąkolwiek mądrą stronę nie zajrzysz tam Ci powiedzą, że najpierw pozbywamy się nawiasów.
Idąc dalej tym tropem, weźmy bardzo prosty przykład... pozwolę wstawić sobie autorski rysunek :P Posługując się rysunkiem, proszę mi napisać, poprawny wynik mamy w przykładzie A czy przykładzie B? Algebra jest nauką ścisłą, tam nie ma miejsca na gdybanie i własne widzimisię.
Czy ktoś jeszcze nie rozumie dlaczego 6 : 2 * (1 + 2) = 1 ???
EDIT:
Mnożenie i dzielenie jest równoważne więc powinno się te działania wykonywać od prawej do lewej lewej do prawej*, z tym nikt się nie powinien kłócić, ALE mnożenie wyrażenia przed nawiasem przez wartość wyrażenia w nawiasie ma pierwszeństwo przed "zwykłym" dzieleniem i mnożeniem...
*Pomyliły mi się strony, to mój problem ze stronami był (nie radzę nikomu patrzeć na drodze na kierunkowskazy mojego samochodu :P) a nie problem z matmą :P
[załącznik usunięty przez administratora]
sztosz:
Mona a coś z tego obrazka co wkleiłem to w ogóle kumasz? Ja wiem że to jest forum o wymyślonych statkach kosmicznych gdzie się podróżuje przez wormhole, ale może dość tej fantastyki i czas zejść na ziemię? ;)
Jeżeli Jacek, Agatka oraz dodatkowo Monika dostaną po dwa jabłka a potem równo te wszystkie jabłka rozdzielą do 6 koszyków, to ile będzie jabłek w każdym koszyku? Zgodnie z twoją logiką Mona i tego pana experta z zalinkowanej wcześniej strony w każdym koszyku będzie 9 jabłek.... takie rzeczy to się działy tylko jak Jezus chleb i ryby rozdawał ;)
EDIT: Kurde Screena nie mam na dowód... ale Mona nadal się upierał że poprawny wynik to 9 :(
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej